iun. 182007
 

Piata auto nr.1 a Europei, Germania, a devenit extrem de atractiva pentru intreprinzatorii romani orientati spre comertul auto „second hand”. O piata atractiva, dar dificila pentru cei care nu vorbesc limba germana. Contand pe inteligenta speculativa romaneasca, ne-am gandit ca v-ar putea fi de folos un microdictionar auto german-roman.

Daca „Erstzulassung” (data inmatricularii) a devenit un termen cunoscut, iata si alti termeni des intalniti in ofertele nemtesti:

Getunte Scheiben = geamuri fumurii
Aussenspiegel = oglinzi exterioare
Aussenspiegel elektrisch = oglinda ext. electrica
Nebelschlussleuchte = lumina de ceata spate
3.Bremsleuchte = al 3-lea stop
Zentralverriegelung = inchidere centralizata
Wegfahrsperre = antifurt la cheie (cheie cu cip)
Servolenkung = servodirectie
Elektr. Fensterheber vorn = geamuri electrice fata
Lautsprecher (Anzahl) = boxe
Hohenverstellbar Fahrersitz = scanul soferului ajustabil pe verticala
Lenkrad hohenverstellbar = volanul reglabil pe verticala
Aussentemperaturanzeige = termometru pt. temperatura exterioara

Sunt cuvinte greu de pronuntat, dar ideea este sa va descurcati pe o oferta scrisa. Succes. (Acest mini-glosar este o preluare. Ne-a placut foarte mult aceasta idee, propusa pe un forum auto romanesc.)

  787 comentarii despre “SH Germania – ABC auto nemtesc”

  1. eu cred ca nemtii stiu faza cu euro 4 de-asta masinile astea-s mai scumpe decat ar trebui. M-ar interesa si euro3-uri din ’96-’98. Mai postati, mai postati !

  2. robert,da` de ce nu intri tu pe site-ul rarom.ro,si iti alegi de acolo masinile cu euro3?e adevarat nu-ti zic si anul fabricatiei…dar macar iti faci o idee…

  3. nu am intrat pe site-ul rarom dar nu cred ca da masinile care au euro3 sub anul 2000, ca asta ma intereseaza, cred ca nu sunt singurul interesat de aceste modele

  4. aaaaaaaa…greseala mea….ai dreptate, site-ul nu e actualizat iar modelele prezente sunt (asa cum se cerea anul trecut)mai noi de 8 ani…parca ,nu?

  5. Masinile aici in Olanda sunt mai ieftine decat in Germania…parerea mea.Incercatzi sa va faceti o parere pe http://www.autoscout24.nl sau http://www.marktplaats.nl. Procedurile inca nu le stiu daca vrei sa cumperi o masina pt export,dar daca de ex traiesti in NL nu iti poti cumpara o masina decat daca ai un permis de conducere olandez…deci e chiar aiurea…

  6. Revin cu o intrebare, poate ma lamuresc si eu.Am cumparat din Germania un Ford Focus 1,6 benzina,an fabricatie 08.2000,cutie cu 5 trepte manuala, cod motor FYDC.Am gasit in listele celor de la Rar codul motorului dar nu corespunde la cutia de viteze acolo este trecut 4A.Imi puteti spune va rog daca asta poate influenta norma euro?Adica sa fie euro 2?

  7. Este o ciudatenie confirmata si de importatorul ROMCAR Ford.

    FYDC are o particularitate stranie, este omologat euro3 doar pentru cutie automata. Pe cutie manuala a ramas euro2.

    Spun ca e stranie intrucat in mod normal un motor euro3 pe cutie manuala ar putea fi euro2 pe automata datorita solicitarilor suplimentare ale motorului. Acesta este SINGURUL caz in care lucrurile stau pe dos. ๐Ÿ™

  8. Iti multumesc.Deci sa inteleg ca e euro 2.

  9. Doar RAR poate decide asta. Scoate din pusculita 30 ron si abordeaza-i pe cei de la biroul de consultanta RAR din Calea Grivitei.

    Situatia acestui motor este o anomalie. Daca un motor este euro3 pe cutie autmata, este euro3 si pe manuala la acelasi catalizator.

    A mai fost o poveste identica, dar nu i-am mai aflat finalul dupa ce omul s-a dus la RAR. Explica-le problema si poate rezolvi. Dupa data de fabricatie ar cam trebui sa fie euro3.

  10. Cei de la Rar mi-au spus ca este euro 2(le-am aratat lista cu euro 3 dupa situl lor).Mi-au zis ca trebuie sa se consulte si cu cei din Calea Grivitei si atunci imi pot da un rezultat final.Maine ma voi duce si eu in Grivita sa vad cu ochii mei.Merci inca o data

  11. danniel,patesti cam ce-am patit si eu!doar ca eu am avut noroc si a fost euro3!bafta si tie!

  12. la mine nu se deschide http://www.rarom.ro
    La voi merge ?

  13. Gasesti pe http://www.mobile.de peste 1000 de masini cu EURO3 fabricate intre anii 1997-2000 cu puterea peste 100cp. Cate dintre ele au cu adevarat EURO3 ? Oare nemtii confunda EURO3 cu D3-ul lor ? sau unii chiar sunt smecherasi ?!

  14. Baieti, am si eu o mare rugaminte la voi…
    Spuneti-mi va rog, care e legea recarosarilor ? Mai merge? Cat costa ?
    Am un harb de rechin din ’80 si as vrea sa-l recarosez cu un ursuletz, ce tb sa fac ?

  15. sa platesti taxa de prima inmatriculare :))))))