iun. 182007
 

Piata auto nr.1 a Europei, Germania, a devenit extrem de atractiva pentru intreprinzatorii romani orientati spre comertul auto „second hand”. O piata atractiva, dar dificila pentru cei care nu vorbesc limba germana. Contand pe inteligenta speculativa romaneasca, ne-am gandit ca v-ar putea fi de folos un microdictionar auto german-roman.

Daca „Erstzulassung” (data inmatricularii) a devenit un termen cunoscut, iata si alti termeni des intalniti in ofertele nemtesti:

Getunte Scheiben = geamuri fumurii
Aussenspiegel = oglinzi exterioare
Aussenspiegel elektrisch = oglinda ext. electrica
Nebelschlussleuchte = lumina de ceata spate
3.Bremsleuchte = al 3-lea stop
Zentralverriegelung = inchidere centralizata
Wegfahrsperre = antifurt la cheie (cheie cu cip)
Servolenkung = servodirectie
Elektr. Fensterheber vorn = geamuri electrice fata
Lautsprecher (Anzahl) = boxe
Hohenverstellbar Fahrersitz = scanul soferului ajustabil pe verticala
Lenkrad hohenverstellbar = volanul reglabil pe verticala
Aussentemperaturanzeige = termometru pt. temperatura exterioara

Sunt cuvinte greu de pronuntat, dar ideea este sa va descurcati pe o oferta scrisa. Succes. (Acest mini-glosar este o preluare. Ne-a placut foarte mult aceasta idee, propusa pe un forum auto romanesc.)

  787 comentarii despre “SH Germania – ABC auto nemtesc”

  1. Doamne Fereste Robert !
    Sper sa nu !!

  2. Robert, daca nu se deschide, fa altceva:
    da-i search pe google si da click pe link-ul pe care ti-l gaseste, si o sa vezi k merge!
    Eu asa fac de fiecare data…oare de nu merge accesat direct? nici macar la rar nu ne lasa astia sa ne uitam…tule mama lor de golanoi

  3. Lucian da-l draq de cazan :d

  4. lucian,cand s-o scoate taxa se va introduce impozitul imens si asigurarea uriasa pt harburi….si atunci vei fi nevoit sa renunti la el….mai bine i-a una mai noua ,un motoras mai mic si platesti taxa….asta e!

  5. Hubraum ce inseamna ca am gasit pe un site anul fabricatiei 10/2003, dar mai apare si Hubraum 1998

  6. hubraum=capacitate cilindrica

  7. ms mult

  8. super site. bravo. merg si eu in max 10 zile sa-mi cumpar o masina. am aprox 7500 la dispozitie si m-am decis la golf 4 din 2000-20001. intentionez sa o cumpar euro4 in ideea ca sunt convins ca si la noi in tara se vor scumpi asigurarile precum afara. Iulian am citit toate mesajele si am analizat atent si tabelul de la clau. Daca imi aleg un golf 4 1.6 77kw AUS ori AZD ar trebui sa fie euro 4 chiar daca e din 2000?

  9. Care sunt informatiile de care am nevoie pentru a aputea vedea daca o masina are euro 4 si de unde le pot obtine (din ce documente)?

  10. Lexus – intradevar, daca tipul motor este euro4, nu mai conteaza anul de productie. DAR ACEST LUCRU ESTE SIGUR DOAR LA MASINILE GERMANE.

    Treaba asta nu-i valabila la francezi, unde acelasi motor poate avea mai multe generatii cu caracteristici diferite. (De ex – la Logan – aceleasi motoare au trecut brusc de la E3 la E4.)

  11. calin – norma euro se afla trecuta explicit sau implicit in cartea masinii.

    Daca e trecuta explicit „Euro X”, e limpede. Daca nu, trebuie trimisa copie dupa carte in tara la RAR (inainte de cumpararea masinii), iar ei se pronunta.

    Daca ai rabdarea necesara, incearca sa parcurgi comentariile de la articolele categoriei „Normele D3 D4” (link stanga sus, pe la inceputul meniului). Acolo ne-au imartasit experienta lor foarte multi cititori…

  12. Pai e mic motorul cataline e de 1,6…
    Deci cine stie ceva despre recarosari ?
    Iuliane ?

  13. vazusem ca ti-s-a raspuns, dar abia acum am realizat ca ceea ce spunea robert ai luat-o ca gluma.

    nu e gluma.

    masinile recarosate sunt considerate masini noi… fara gluma, intradevar se plateste taxa de prima inmatriculare. scuze daca ti-am stricat ziua…

  14. Da, chiar o luasem k pe o gluma…dar la masinile japoneze se plateste mai putin sau e aceeasi chestie la orice fel de masina produsa inafara tarii ?
    Ms pt raspuns Iuliane, nu, nu mi-ai stricat ziua, ma asteptam la o suma mare ! ๐Ÿ™

  15. Nu are importanta producatorul originalului. Chiar si o batrana Dacie berlina veche, la recarosare, se plateste taxa de prima inmatriculare pt euro 0…