feb. 202009
 

Pentru a inmatricula masina pe taxa veche (cea mica, din iulie 2008) trebuie sa dovediti ca masina a fost cumparata inainte de 15 decembrie 2008. Aceasta dovada se poate face cu mai multe tipuri de documente, dupa cum urmeaza:

1 – pe baza de comanda ferma de cumparare a masinii plus dovada platii integrale sau a unui avans inainte de 15 decembrie 2008;

2 – carnet de TIR/CMR/CIM si/sau dovada radierii din tara de provenienta cu datate inainte de 15 decembrie 2008;

3 – dovada de inmatriculare provizorie emisa inainte de 15 decembrie.

Daca aveti una din aceste dovezi porniti cronometrul:

>>> primul pas, in primele 20 de zile:
Ca sa beneficiati de vechea taxa trebuie sa depuneti URGENT, in maximum 20 de zile calendaristice de la publicarea actului normativ (ultima zi – 11 martie 2009), o cerere la autoritatea fiscala de care apartineti impreuna cu dovada cumpararii inainte de 15 decembrie 2008. Daca nu va inregistrati cererea la fisc in acest interval, pierdeti dreptul de a plati taxa la valoarea mica.

Daca dovada este „inmatriculare provizorie”, trebuie obligatoriu sa adaugati si o declaratie pe proprie raspundere, din care sa reiasa ca masina a fost cumparata inainte de 15 decembrie 2008, in forma autentificata (facuta la notariat). Pentru celelalte tipuri de dovezi, nu este nevoie de aceasta declaratie autentificata.

>>> al doilea pas, pana la expirarea a 90 de zile:
Dupa ce ati rezolvat urgenta nr.1, de a inregistra cererea ca sa platiti taxa mica, urmeaza urgenta nr.2. In termen de 90 de zile de la publicarea actului normativ (ultima zi – 20 mai 2009) trebuie sa rezolvati restul formalitatilor la RAR pentru ca taxa auto sa poata fi calculata de reprezentantii fiscului. Si acest al doilea termen trebuie respectat, nerespectarea sa atragand pierderea dreptului de a plati taxa la valoarea cea mica.

Sunteti in forma? Pe locuri… Fiti gata… Start!

  218 comentarii despre “Taxa auto – cum puteti beneficia de taxa mica?”

  1. eu am citit prietene
    eu sunt la zi cu tot
    ma vezi pe mine ca intreb ca disperatul pe-aici chestii absolut evidente ?
    am intrat si eu sa ma informez ca tot omul si dau numai de avioane pe-aici

    faceti fratilor tot cum vreti voi
    dati-le in continuare astora sansa sa va puna pe drumuri

  2. eu citesc ce a scris nu stiu care mai sus, dar tu citeste legea! si ar fi bine sa o citeasca si cei de la Fisc, aia care i-au spus lu’ „ala de mai sus” ca nu poate depune actele fara RAR! iar „ala”, daca ii baiat destept va duce cu el legea la Fisc si ii va invata pe „aia” cum sa-si faca meseria! ca nu ar fi prima oara in tara asta cand s-ar intampla asta!

  3. iar ca sunt multe „avioane” pe aici si in general, aici suntem de acord!

  4. Opel – cateva precizari:

    1. Nimeni nu jigneste pe nimeni. In scris, uneori anumite exprimari pot parea rautacioase fara sa fie.

    2. „Nu sunteti pe picior de egalitate cu statul” – aici sunt FOARTE de acord cu dvs ca forma. Nu stiu si ca sens daca ramanem de acord… Sensul pe care il dau eu este acela ca „asta este problema noastra nr.1 in Romania”. Totusi cred ca dvs ati scris-o ca „bagati-va mintile in cap”. Daca-i asa, nu va impartasesc pozitia.

    3. Fiscul este obligat prin lege sa foloseasca NUMAI informatii de la RAR. Ca RAR are o prestatie indoielnica, este altceva. Dar – indoielnic sau nu – fiscul nu foloseste la calcularea taxei DECAT informatiile inscrise oficial in CIV, plus (eventual) certificatul de depreciere reala a masinii emis tot de RAR.

  5. Dan,

    stai calm ca n-ai pus tu coada la pruna
    asa e…..injuram si eu acum !!

    dar macar am facut tot ce a depins de mine !

    cata vreme nu-ti poti reprosa nimik, poti injura statul !
    altfel, gura mai mica !
    uitati-va in curtea voastra intai!

  6. Dan

    nimik personal
    insa eu chiar sunt implicat si stiu ce vorbesc
    luni am depus dosarul, astept calculatia maine
    stai linistit ca ma pricep, d-aia m-am bagat in seama, nu ca altii

  7. Domnule Iulian

    Eu cu Dvs sunt de acord in tot ceea ce spuneti.
    Cu atitudinea superficiala si subiectiva, cu lipsa de interes chiar si cand e vorba de persoana lor si cu neglijenta concetatenilor mei am o problema…
    Nu o sa mai comentez nimik de acum incolo, ptr ca chiar nu mai am de ce…
    Cine vrea sa-si planga de mila sa o faca…
    Insa tineti minte, statul intodeauna in orice lupta are 2-0 din start…
    Depinde cat de pregatit de prinde

    Numai bine

  8. opel tu ti-ai facut RAR-ul la timp, ai fost prevazator, acum nu ai avut nici o problema! zici ca deja maine vei sti ce suma vei avea de platit! ce pot sa spun : felicitari! mai spui ca toata lumea trebuia sa faca la fel! bine, fie, hai sa zic ca sunt de acord si cu asta! DAR… si acum eu vreau sa discut ALTCEVA! la o lectura a OUG-ului reiese asa cum a detaliat si Iulian in acest articol ca sunt 2 etape! si ca abia in cea de a 2 etapa (ce se intinde de acum inainte 3 luni, deci timp berechet) deci in aceasta abia a 2 etapa se va face calculul taxei, in consecinta va fi nevoie de CIV in consecinta de RAR… deci NU trebuie RAR pana peste 3 luni… acuma ori nu am inteles eu bine ce scrie in OUG (si am sa ma mai pun sa-l citesc odata), ori se produce din nou (pt a nu stiu cata oara) o ILEGALITATE… ca tu zici ca ii bine sa fii prevazator, cum ar veni, cine s-a ars cu ciorba sufla si in iaurt, e un principiu bun in sine, dar nu poti avea o asemenea atitudine fata de autoritati! traim in UE ce naiba! daca statul nu-si respecta propriile legi atunci cine ?

  9. Opel – banuiesc ca nu va spun ceva nou. 2-0 este cel mai periculos scor… ๐Ÿ™‚

  10. de acord Opel ca multi dintre concetatenii sunt asa cum sunt! dar ce te vei face atunci cand, oricat de pregatit vei incerca sa fii, tot o vei lua in bot ? … pt ca statu-i stat ! atunci vei intelege ca mai bine sa te asezi in aceeasi barca cu „superficialii” si „neglijentii”, din simplul motiv ca esti mai aproape de ei decat de „ceilalti”! si ca sa terminam mai vesel un pic : statul are el 2-0 la start, dar se stie ca asta-i scor periculos la pauza … ๐Ÿ™‚

  11. iuliane zici ca am mancat la aceeasi masa …

  12. eu mi-am luat masina in 19.11.2008 euro 4 si ma pregateam sa platesc 330 euro.
    A doua zi m-am trezit si nu mai era 330 euro era 997 euro….
    RAR aveam tocmai pe 20.01.2009 cum am mai spus
    Si au mai trecut 3 luni si printr-un miracol pot plati taxa de atunci.
    De ce n-au zis atunci in decembrie, sa depui cerere si cand o fi sa iasa RAR aia e, comletezi actele si gata.
    Care legi Dan ?
    Care autoritati ?
    Care stat ?
    Unde vrei sa te plangi ?
    Si ce crezi ca rezolvi ?
    In Romania tre sa fii prevazator, sa gandesti de 3 ori inainte sa faci o data ptr ca faci pe banii tai,sa te acoperi de hartii si sa nu te pui cu Statul…
    Daca faci astea nu mai umplii site-urile de intrebari…si mai important ITI VEI REZOLVA PROBLEMA !
    Paza buna trece primejdia rea dintotdeauna, mai ales acum in Romania!
    Doamne fereste sa nu schimbe iar peste vreo 2 luni iar „Legea” sa te tii atunci !
    Fiecare traieste cu ce invata si pe pe barba lui plateste !

  13. Vad ca sunteti spirituali…
    F bine

    e cel mai periculos scor si probabil va fi ptr totdeauna asa, dar depinde de tine ce faci sa castigi…..
    Daca tu esti varza LA REVEDERE !Ramai cu „sansa”….
    Nu toti amatorii devin de la 2-0….

  14. Opel – Domnu’ specialist, poate au nevoie de ajutorul dvs pretios si alte site-uri… Va rugam sa ne iertati pentru indrazbeala.

  15. esti SIGUR ca daca esti prevazator iti vei rezolva problema ? daca ar fi sa o luam la buchisit nu stiu cat a fost prevedere si cat a fost noroc si in cazul tau! sa ma explic : ai facut RAR in 20.01! e valabil 2 luni! daca dadeau legea asta in 21.03 ? ce te faceai ? alergai dupa o noua programare ? poate ca nu ai mai fi avut timp sa o faci in cele 20 de zile, cat iti dau ragaz! poate inmatriculai masina inainte, cu 997 E, ca nu mai aveai rabdare sa astepti! si acum ar trebui sa umbli dupa diferente cu sute de hartii dupa tine! asa privit retrospectiv pare ca ai ales bine, dar nu stiu cat a fost prevedere cat intamplare … sunt convins ca daca mai astepta taxa numa vreo 2 sapt. (si putea foarte bine, cum o stat o luna sa mai stea 2 sapt) sa vad cum te-ar fi apucat dracii colo prin 10 martie … adica cu 10 zile inainte de expirarea RAR-ului … deci vezi tu Opel , asta incerc eu sa spun ca nu-i normal ca cetateanu sa stea in casa si sa tremure ca varga ca no, oare ce fac, boierii, dau legea sau n-o dau … sa stai pur si simplu la p..a lor …