feb. 202009
 

Pentru a inmatricula masina pe taxa veche (cea mica, din iulie 2008) trebuie sa dovediti ca masina a fost cumparata inainte de 15 decembrie 2008. Aceasta dovada se poate face cu mai multe tipuri de documente, dupa cum urmeaza:

1 – pe baza de comanda ferma de cumparare a masinii plus dovada platii integrale sau a unui avans inainte de 15 decembrie 2008;

2 – carnet de TIR/CMR/CIM si/sau dovada radierii din tara de provenienta cu datate inainte de 15 decembrie 2008;

3 – dovada de inmatriculare provizorie emisa inainte de 15 decembrie.

Daca aveti una din aceste dovezi porniti cronometrul:

>>> primul pas, in primele 20 de zile:
Ca sa beneficiati de vechea taxa trebuie sa depuneti URGENT, in maximum 20 de zile calendaristice de la publicarea actului normativ (ultima zi – 11 martie 2009), o cerere la autoritatea fiscala de care apartineti impreuna cu dovada cumpararii inainte de 15 decembrie 2008. Daca nu va inregistrati cererea la fisc in acest interval, pierdeti dreptul de a plati taxa la valoarea mica.

Daca dovada este „inmatriculare provizorie”, trebuie obligatoriu sa adaugati si o declaratie pe proprie raspundere, din care sa reiasa ca masina a fost cumparata inainte de 15 decembrie 2008, in forma autentificata (facuta la notariat). Pentru celelalte tipuri de dovezi, nu este nevoie de aceasta declaratie autentificata.

>>> al doilea pas, pana la expirarea a 90 de zile:
Dupa ce ati rezolvat urgenta nr.1, de a inregistra cererea ca sa platiti taxa mica, urmeaza urgenta nr.2. In termen de 90 de zile de la publicarea actului normativ (ultima zi – 20 mai 2009) trebuie sa rezolvati restul formalitatilor la RAR pentru ca taxa auto sa poata fi calculata de reprezentantii fiscului. Si acest al doilea termen trebuie respectat, nerespectarea sa atragand pierderea dreptului de a plati taxa la valoarea cea mica.

Sunteti in forma? Pe locuri… Fiti gata… Start!

  218 comentarii despre “Taxa auto – cum puteti beneficia de taxa mica?”

  1. ptr radu si altii……

    [mesaj moderat de admin]

  2. Draga Opel, daca nu poti sa ajuti oamenii, macar nu-i dezinforma. Am fost nevoit sa sterg comentarul tau. Scuze.

    Plata taxei este una, inscrierea cererii pentru plata pe taxa mica, este alta.

    Cererile de inscriere se pot face doar pana pe 11 martie, iar restul dosarului (inclusiv RAR, CO2 si toate celelalte) se pot face pana pe la mijlocul lunii Mai.

    DACA STATI ACUM DUPA RAR si pierdeti data limita de inscriere, adio taxa mica. Bineinteles ca trebuie RAR pentru stabilirea cuantumului taxei, insa acesta este abia pasul 2.

  3. Buna seara Iulian.Iti multumesc mult pentru sfat,dar nu am inteles ce legatura are OUG 7/2009 si nici nu o gasesc sa o citesc…O seara placuta.

  4. Iulian,stiu k nu esti avocat,da no,ce sa spun acolo k nu mai stiam cum sa ii lamuresc:)…Te rog,fa precizari in leg cu hartia aia de care vb mai sus: deci daca nu sunt de acord cei de la fisc sa platesc taxa mica,sa fac o hartie pe care sa ii pun sa semneze si sa imi scrie motivul pt care nu imi acorda acest drept?ms

  5. buna seara! eu am depus actele de vineri si mi-au luat in consideratie traducerea dupa factura din franta!!! si s-au uitat cei de la fisc pe certificatul de acolo ( din franta cel pt export cu cot cu radiere ) au zis ca e bun!!! acum astept ca maine sa imi zica exact cat am de platit taxa!!!!

  6. buna
    am cumparat masina de la un roman,avea deja numere rosii la data cumparari[21-noembrie 2008].al 2 lea nr rosii l-am facut eu pe 29 noembrie. RAR l -am facut pe 22 ianuar 2009 dupa programare.intrebare :ce acte trebuie sa aduc pt a plati taxa din iulie 2008?

  7. Cornel_Mircea – ok, sa traducem din romana in romana ๐Ÿ˜€

    OUG 7/2009 este chestia pe care a semnat-o BOC si datorita careia taxa ilegala tripla, a devenit taxa ilegala dubla. In acelasi OUG este stabilita procedura prin care se poate dovedi ca o masina a fost cumparata sau arvunata inainte de 15 dec 2008.

    OUG-ul poate fi downloadat de aici. Trebuie Adobe Acrobat sau alt cititor de format PDF.

    Succes!

  8. florin – zi-le orice ๐Ÿ˜€

    M-am gandit sa postez acel comentariu pentru ca sa nu inteleaga cineva ca pretind ca sunt avocat si ca ceea ce vorbim aici pe site ar fi consultanta juridica.

    Daca iti mai fac aia probleme, zi-le ca ma cheni sa-i bat ๐Ÿ˜€

    Reluand un ton serios, trebuia sa lamurim lucrul cu „avocatura” mea, ca sa nu fie lumea dezinformata. Da, este o idee buna ca sa iti dea un refuz in scris, insa DOAR ca urmare a unei plangeri scrise, cu nr de inregistrare. Depui cererea la registratura, nu te certi cu nimeni, PENTRU NIMIC IN LUME. Daca te certi ai pierdut meciul. Daca ti se refuza depunerea cererii, o sa iti explic cum trebuie sa procedezi mai departe ca sa ii obligi sa primeasca plangerea.

  9. –am reusit sa fac programare la r.a.r pe 23 martie.
    –nu stiu cat se mai asteapta pentru a plati taxa.
    imi poate raspunde cineva ce trebuie sa fac:programare la finante,rezervare, sau cine stie ce mai vor astia
    –daca poate raspunde cineva sa-mi spune ce trebuie sa fac .
    –––––multumesc–-

  10. te rog raspunde mi,astept….

  11. alexandru sibiu – aici toata lumea primeste raspuns. Macar „nu stiu”, dar raspunsul este dat. Insa nu in timp real. Uneori poate dura si 24 de ore. fara suparare, ok?

    Inainte de raspuns, va rog sa downloadati OUG-ul (gasiti linkul intr-unul din raspunsurile de mai sus, 4-5 mai sus…). In el aveti tipurile de dovezi acceptabile prin lege.

    Din ce mi-ati prezentat, cred ca va incadrati la litera c, adica adeverinta provizorie + declaratie pe proprie raspundere legalizata la notar.

  12. iulian galati – felicitari!

  13. numai am acea adeverinta provizorie,am doar chitanta. ce pot face? multumesc mult

  14. liviu – doriti sa platiti taxa mica? Daca da, trebuie sa va inregistrati la fisc (unitatea de care tineti cu domiciliul) cerere pentru plata taxei mici.

    Documentele necesare dovedirii cumpararii inainte de 15 decembrie 2008 sunt trecute in OUG 7/2009. Poate fi downloadat dintr-un raspun dat un pic mai devreme (5-6 raspunsuri mai sus…).

    Daca nu sunteti interesat de taxa mica, nu trebuie sa va bateti capul cu nimic. Procedura este cea clasica, fara modificari. RAR – fisc – RCA – inmatriculare.

  15. alexandru sibiu – ati sarit peste prima parte a raspunsului meu. Luati OUG-ul, uitati-va la articolul 3 si incercati sa identificati actele pe care le aveti.

    Dupa ce va uitati si comparati (textul legii este ff scurt) actele avute cu cele cerute, sunt sigur ca veti obtine raspunsul corect.

    Daca o sa mai aveti neclaritati, mai vorbim pana lamurim tot. Insa DOAR dupa ce cititi legea.