feb. 202009
 

Pentru a inmatricula masina pe taxa veche (cea mica, din iulie 2008) trebuie sa dovediti ca masina a fost cumparata inainte de 15 decembrie 2008. Aceasta dovada se poate face cu mai multe tipuri de documente, dupa cum urmeaza:

1 – pe baza de comanda ferma de cumparare a masinii plus dovada platii integrale sau a unui avans inainte de 15 decembrie 2008;

2 – carnet de TIR/CMR/CIM si/sau dovada radierii din tara de provenienta cu datate inainte de 15 decembrie 2008;

3 – dovada de inmatriculare provizorie emisa inainte de 15 decembrie.

Daca aveti una din aceste dovezi porniti cronometrul:

>>> primul pas, in primele 20 de zile:
Ca sa beneficiati de vechea taxa trebuie sa depuneti URGENT, in maximum 20 de zile calendaristice de la publicarea actului normativ (ultima zi – 11 martie 2009), o cerere la autoritatea fiscala de care apartineti impreuna cu dovada cumpararii inainte de 15 decembrie 2008. Daca nu va inregistrati cererea la fisc in acest interval, pierdeti dreptul de a plati taxa la valoarea mica.

Daca dovada este „inmatriculare provizorie”, trebuie obligatoriu sa adaugati si o declaratie pe proprie raspundere, din care sa reiasa ca masina a fost cumparata inainte de 15 decembrie 2008, in forma autentificata (facuta la notariat). Pentru celelalte tipuri de dovezi, nu este nevoie de aceasta declaratie autentificata.

>>> al doilea pas, pana la expirarea a 90 de zile:
Dupa ce ati rezolvat urgenta nr.1, de a inregistra cererea ca sa platiti taxa mica, urmeaza urgenta nr.2. In termen de 90 de zile de la publicarea actului normativ (ultima zi – 20 mai 2009) trebuie sa rezolvati restul formalitatilor la RAR pentru ca taxa auto sa poata fi calculata de reprezentantii fiscului. Si acest al doilea termen trebuie respectat, nerespectarea sa atragand pierderea dreptului de a plati taxa la valoarea cea mica.

Sunteti in forma? Pe locuri… Fiti gata… Start!

  218 comentarii despre “Taxa auto – cum puteti beneficia de taxa mica?”

  1. octav – da, adica nr. rosii.

  2. mario – se pare ca functioneaza… Felicitari. 😀

  3. am rar facut.as dori sa imi inmatriculez masina,trebuie sa astept pana trece 20 d zile ca sa pot sa o transcriu???

  4. Ati citit articolul de mai sus, cel la care postati?

    Nu scrie nicaieri ca trebuie sa asteptati, ci sa actionati URGENT ca sa nu pierdeti taxa mica.

  5. iulian,te rog raspunde daca poti:eu am cumparat masina in iunie 2008 si am intrat in tara pe 19 dec cu ea…pot beneficia de taxa veche?ms mult

  6. Am uitat sa precizez ca nu am mai fost in dec la rar deoarece taxa s-a schimbat asa ca in af de actele masinii unde scrie ca e cumparata din iulie 2008 alte acte nu as avea…

  7. florin din ceea ce povestesti se pare ca esti incadrabil perfect la criteriul 1 (din articolul la care ai postat comentariul) pentru dreptul de a plati taxa mica.

    Daca ati facut actele la masina inainte de 15 dec este suficient.

  8. ms mult iulian…voi merge luni sau marti si voi posta aici ce voi rezolva…

  9. Din contextul legii 7/2009 doar la masinile noi E4 neanmatriculate niciodata nu se percep taxe(in tara sau UE)NU???

  10. nu-i lege, e oug, dar intr-adevar doar masinile noi au ramas scutite de aceasta taxa, cu conditia ca cilindreea sa nu depaseasca 2000 cmc.

  11. -stimate iulian spune-mi si mie cat ma costa tot balciul sa inmatriculez un golf 5 ,din noiembrie 2005, 1968cmc ,E4 (taxa poluare,numere ,rar, o posibila asigurare rasp. civila)

  12. Imi este imposibil de facut un total. Nu am mai calcat pe la inmatriculari de vreo 2 ani. Mi-e teama ca va trebui sa faceti un drum pana acolo. Sorry.

  13. multumesc

  14. -scuza stii totusi adrese net pentru a ma putea informa ?
    -nu sunt in romania.
    -multumesc din nou.