feb. 202009
 

Pentru a inmatricula masina pe taxa veche (cea mica, din iulie 2008) trebuie sa dovediti ca masina a fost cumparata inainte de 15 decembrie 2008. Aceasta dovada se poate face cu mai multe tipuri de documente, dupa cum urmeaza:

1 – pe baza de comanda ferma de cumparare a masinii plus dovada platii integrale sau a unui avans inainte de 15 decembrie 2008;

2 – carnet de TIR/CMR/CIM si/sau dovada radierii din tara de provenienta cu datate inainte de 15 decembrie 2008;

3 – dovada de inmatriculare provizorie emisa inainte de 15 decembrie.

Daca aveti una din aceste dovezi porniti cronometrul:

>>> primul pas, in primele 20 de zile:
Ca sa beneficiati de vechea taxa trebuie sa depuneti URGENT, in maximum 20 de zile calendaristice de la publicarea actului normativ (ultima zi – 11 martie 2009), o cerere la autoritatea fiscala de care apartineti impreuna cu dovada cumpararii inainte de 15 decembrie 2008. Daca nu va inregistrati cererea la fisc in acest interval, pierdeti dreptul de a plati taxa la valoarea mica.

Daca dovada este „inmatriculare provizorie”, trebuie obligatoriu sa adaugati si o declaratie pe proprie raspundere, din care sa reiasa ca masina a fost cumparata inainte de 15 decembrie 2008, in forma autentificata (facuta la notariat). Pentru celelalte tipuri de dovezi, nu este nevoie de aceasta declaratie autentificata.

>>> al doilea pas, pana la expirarea a 90 de zile:
Dupa ce ati rezolvat urgenta nr.1, de a inregistra cererea ca sa platiti taxa mica, urmeaza urgenta nr.2. In termen de 90 de zile de la publicarea actului normativ (ultima zi – 20 mai 2009) trebuie sa rezolvati restul formalitatilor la RAR pentru ca taxa auto sa poata fi calculata de reprezentantii fiscului. Si acest al doilea termen trebuie respectat, nerespectarea sa atragand pierderea dreptului de a plati taxa la valoarea cea mica.

Sunteti in forma? Pe locuri… Fiti gata… Start!

  218 comentarii despre “Taxa auto – cum puteti beneficia de taxa mica?”

  1. salut
    chiar dc nu fac rar-ul pana pe 11martie.pot beneficia de taxa din iulie,doar completand acea cerere+dovada…?

  2. mi-a adus cineva masina in septembrie 2008 dar am facut contractul de vanzare-cumparare pe 15 decembrie.voi beneficia de taxa aplicabila in iulie 2008?

  3. calculatorul arata o majorare la ms euro1 si e2 sau ma insel? taxa e mai mare decat cea triplata?!!!!

  4. ludovic :

    1. Pana pe 11 martie trebuie inregistrata DOAR cererea. Pentru restul dosarului (inclusiv RAR) aventura continua pana in ziua 90.

    2. Taxa este EXACT dubla fata de varianta din Iulie 2008, sau EXACT doua treimi din cea triplata, cu exceptia masinilor mai vechi de 14 ani, unde taxa este ceva mai aspara (dar nu mai mare decat cea tripla…).

    Precizare importanta – calculatorul nu prinde in formula deprecierea reala, in baza careia taxa poate scadea mai mult decat valoarea de la grila.

  5. viorica – peste tot in oug 7/2009 se face referire la acte „pana la 15 decembrie 2008”. Din pacate contractul nu va ajuta.

    Puteti insa sa beneficiati de taxa mica daca aveti vreun act comercial sau autentificat prin care sa dovediti ca ati platit un avans inainte de contractare.

  6. ..unde pot gasii utilul formular ?

  7. Ionut – scuze ca am fost nevoit sa tai comentariul pentru Viorica, insa textul de lege spune clar „inainte de 15 dec 2008”. 15 dec nu este inainte de 15 decembrie.

    Apreciez in mod deosebit dorita de a ajuta, insa nu putem tolera informatiile inexacte.

    fara suparare, ok? ๐Ÿ˜€

    Formularul de cerere este la fisc. Ma indoiesc ca poate fi downloadat de pe net…

  8. multumesc mult!
    ptr D-nul Iulian Senos

  9. Iuliane, ajuta-ma cu o sugestie…Am cumparat masina in 22 aprilie 2008 in Spania. Am o hartie de la primarie cu transferul de pe numele vechiului propietar pe numele meu cu plata unui impozit (35 euro) si valoarea masinii de 850 euro (declarata). Mai am un permis de circulatie european in care spune clar data primei inmatriculari (10.03.1995) si data la care am luat masina 22.04.2008.
    Vreau sa o inmatriculez inainte cu taxa dinainte de 15 decembrie…oare voi putea.
    Trebuie sa stii ca nu a fost radiata de acolo, abia acum sunt in curs de finalizare demersurile tocmai fiindca nu stiam cum vor evolua lucrurile cu taxele.Masina a intrat in tara in 4 mai 2008,dar nu am nici un act de la vama fiindca suntem in U.E…
    Mentionez ca am permis comunitar cu domiciliu in Spania, dar si acte de Ro.

    Multumesc de timpul acordat. Numai bine.

  10. Si la ce litera (a,b,c) din articolul III pot fi incadrat.

  11. Andrei Manea – masina este in proprietatea ta? ma deruteaza faza cu hartia de la primarie…
    Ai o chitanta sau un contract ferm, autentic, inregistrat undeva care sa ateste ca masina iti apartine?

    Daca da, te poti incadra LEJER la litera a.

    Daca circuli cu masina prin vreo imputernicire sau ceva de genul acesta, pica orice varianta de inmatriculare, indiferent ca este pe taxa mica sau pe taxa mare.

  12. taxa aceasta este in continuare ilegala deoarece contravine constitutiei europeana pentru ca taxa este aplicata discriminatoriu doar la masinile SH,dar nu toate ci doar de provenienta U.E,iar scutirea de taxa este la fel,discriminatorie,deoarece nu sunt scutite toate masinile euro4,ci numai cele sub 2000 cmc,deci U.E nu ar accepta niciodata o astfel de taxa,parerea me este ca ori e informata gresit,ori deloc.Ca sa ne asiguram de acest lucru trebuie sa trimitem petitii.cineva ,care stapaneste bine limba engleza sa formuleze un text,in care sa scoatem in evidenta discriminarea si il trimitem toti aici.

  13. iulian daca e asa cum spui de ce instanta a raspuns la ilegalitatea statului (a taxei) cu solutia : restauratio in integrum ??? adica pe scurt cineva comite o ilegalitate, in cazul nostru statul roman, punand o taxa ilegala! JUSTITIA decide ce masura reparatorie pt pagubitii aceastei ilegalitati solutia restituirii in intregime a taxei! retinem ca justitia ar fi putut spune la fel de bine : da pagubit ai dreptate, iar ca masura reparatorie oblig statul roman ca atunci cand va intra in legalitate (respectiv va avea o taxa legala) sa-ti dea, pagubit, diferenta de bani inapoi! daca asta ar fi zis justitia NU as mai zice nimic acum (nu te-as mai stresa atat…)! DAR justitia nu a zis asa; justitia a zis (cu luni bune INAINTE sa se dea noua taxa, cea „legala” din iulie 2008) ca s-a comis o ilegalitate iar ca masura reparatorie oblig pe cel care a comis ilegalitatea sa RESTITUIE TOTI BANII!!! deci practic atunci cand statul roman CAUTA solutii (in lunile dinaintea lui 31 martie 2008) exista deja una data de justitia romana : RESTITUIREA in intregime!!! de aceea eu nu am inteles atunci cand statul a venit si a zis : toate procesele ce sunt pe rol NU ISI MAI AU OBIECT ! de acum am intrat in legalitate, in consecinta va vom restitui diferenta … bine-bine, dar la ceilalti de ce le-ati restituit in intregime atunci ??? daca deja problema a fost REZOLVATA de justitie, daca s-a creat un precedent, de ce vii cu o alta solutie acum? de ce nu tii cont de ce a hotarat justitia !? asta e nelamurirea mea si insist pe ea! pt mine e importanta nu atat cat ca e vorba de taxa auto ci ca odata ajunsi la concluzia pe care eu o consider adevarata, putem extrapola la nivelul intregii societati romanesti si in consecinta eu zic ca e o buna lectie de viata! deci pana la urma demersul meu e unul pedagogic … ๐Ÿ™‚

  14. Hartia de la Primarie certifica tranferul de pe numele proprietarului spaniol pe numele meu. Pe hartie e trecuta suma care am declarato primariei(850e) si impozit(35e).
    Si celelalte acte sunt tot pe numele meu inregistrata chiar pe 22.04.2008