Acasă Xtra Super Carbonul compozit se poate produce mai ieftin

Carbonul compozit se poate produce mai ieftin

37

Discurile de frana din carbon compozit aduc imbunatatiri substantiale performantelor la franare fata de cele metalice traditionale. In plus, sunt si mai usoare. Problema lor o reprezinta doar pretul, deloc competitiv pentru modelele auto de volum. Un consortiu format din firme de specialitate britanice a pus la punct un plan de ameliorare a costurilor pentru elementele din carbon compozit.

Punctul cheie il reprezinta reciclarea rebuturilor de carbon compozit, iar aplicatiile posibile se pliaza perfect pe tendinta de reducere a emisiilor de CO2 din industria auto. Reducerea greutatii automobilelor conduce la diminuarea consumului de combustibil. Materialele din carbon compozit pot revolutiona si sistemele feroviare, in care greutatile totale ale sistemelor de franare sunt colosale. Un cost mai mic pentru carbonul compozit, inseamna un profit dublu: cost mai mic plus consum mai mic.

Proiectul numit Rebrake acopera atat cercetarea legata de discurile de franare din carbon compozit, cat si cea dedicata materialrlor compatibile cu nevoile actuale privind placutele de frana.

Programul a reusit recent sa parcurga cu succes o etapa importanta, care a confirmat fiabilitatea noului concept – minidiscurile de test. Cu ajutorul acestora, britanicii au inceput testarea prototipurilor, facandu-ne sa asteptam cu interes momentul in care discurile de frana metalice vor deveni istorie.

Articole similare

Tehnologii

Automobilul si sterilitatea masculina

Noutatile tehnologice dedicate celor mai recente generatii auto pot avea anumite efecte...

Tehnologii

Upgrade auto: de la clasic la hibrid

Chiar daca deocamdata il plasam intre ghilimele, termenul de „hibridizare auto” se...

Tehnologii

Reincarcare fara fir a electronicelor din habitaclu

Dispozitivele electronice autonome (telefoane, navigatie, laptopuri, etc) devin din ce in ce...

Tehnologii

Proiectul Sartre – somn usor la volan!

Proiectul Sartre, acronim al denumirii complete „Safe Road Trains for the Enviroment”...