iul. 242009
 

transit-connect-nou Este o stire scurta, dar care ascunde o intreaga istorie: „Ford incepe procesul de productie la Craiova pe 8 septembrie 2009, urmand sa produca modelul Transit Connect”. Ar trebui scris doar atat, insa aventura Ford in Romania a inceput cu mult inainte de anul 2007, cel in care americanii au preluat fosta uzina Daewoo.

Legatura dintre Ford si Romania este foarte veche. In 1928, Henry Ford a fost distins cu „Ordinul Binefacator al Omenirii” prin decret semnat de catre Regele Mihai I al Romaniei, gest care a fost urmat curand, in 1932, in timpul domniei lui Carol al II-lea, de acordul de a deschide la Bucuresti o linie de asamblare.

In 1935, in cartierul bucurestean Floreasca, se naste prima uzina Ford din Europa de Est. Avea 120 de muncitori si putea asambla 2500 automobile pe an.

In august 1944, guvernul comunist a preluat uzina Ford, cu scopul exclusiv de executare de reparatii pentru armata.

Dupa razboi, Ford incercat sa reia legaturile cu Romania, insa criza financiara din tara noastra (cea de atunci…) a condus la abandonarea oricaror discutii. Uzina a fost desfiintata in septembrie 1946.

In mod ironic, istoria face ca activitatea productiva Ford in Romania sa se reia tot intr-un Septembrie. Dupa exact 63 de ani.

  1 comentariu despre “Ford incepe productia la Craiova pe 8 septembrie”

  1. Foarte bine ! Mult Succes !
    Poate aveti nevoie de inginer mecanic TCM, cu vechime in meseria de prelucrator prin aschiere de 10 ani si inginer mecanic TCM de 22 ani, la Utilaj Greu Craiova si Uzinele Sodice Govora-Ciech Chemical GROUP S.A.Ramnicu Valcea.