mart. 232009
 

Acest editorial nu este publicitate, fiind scris doar cu girul propriei constiinte. Ideea acestui articol mi-a fost ocazionata de primirea la redactie a unui material informativ extrem de interesant de la Mitsubishi.

Este vorba despre un comunicat oficial care contine un text scurt, exact, clar si cu fluenta logica. Asa au stiut japonezii celor 3 diamante sa prezinte lumii planul lor de actiune pentru eficientizarea operatiunilor din Europa, modificarile ce vor interveni in activitatea Mitsubishi Motors Europa.

Nu am vazut inca asa ceva dat publicitatii de Ford Craiova sau Dacia Pitesti. Singurele lucruri pe care le cunoastem despre constructorii autohtoni sunt doar pretentiile. Nu si planurile de viitor. Au cerut bani cu imprumut si au primit. Dar cand ii vor da inapoi? La ce vor fi folositi? Apar modificari in organizatiile respective?

Observam o nedorita diferenta intre atitudinea corporate Mitsubishi si cea de la Ford si Dacia. De obicei, cand ai probleme si taci, inseamna ca ai probleme mai mari decat isi poate imagina cineva. Sa speram ca nu este si cazul celor doi producatori nationali…

Din simpatie pentru Ford si Dacia, oferim chiar in acest articol o sursa de documentare despre cum trebuie informat publicul: concis, clar si fara sforaitoarea lauda de sine. Materialul Mitsubishi poate fi downloadat de aici.

Este excelent. Au cuprins totul in 2 pagini, fara abuz de cifre si superlative de birou. O frumoasa lectie de respect fata de public.

  4 comentarii despre “Mitsubishi – lectia de respect”

  1. Folosesc interfata de comentariu pentru a preciza ca „a obtine un imprumut de la statul roman” si „a obtine de la oricine un imprumut garantat de statul roman” sunt formule similare.

    Ambele variante implica responsabilitati identice din partea statului roman, in caz de insolventa Ford sau Dacia.

    Nu exista diferente.

  2. da, macar sunt corecti…din fericire se regaseste „cultura japoneza” care nu imi este straina la locul de munca…atunci cand vom invata sa fim la fel de eficienti ca ei si sa ne plangem mai putin (a se intelege vaita) probabil ca „baronii si barosanii romani” nu-si vor mai regasi resursele de a ne folosi…si poate vom avea mai putin de suferit.
    Trebuie sa recunosc ca sunt concisi si vaicareala le este straina…prefera sa o lase in Europa. Japonezii au realizat de ceva timp ca nu trebuie sa „iasa in fata” cu declaratii, astia tac si fac, fara sa-i prea auzi au devenit a 2 putere financiara a lumii.

  3. japonezul daca greseste,i-si cere scuze public,si i-si taie un deget.conducatorii nostri iubiti cind gresesc,decapiteaza un intreg popor.i-mi pare rau ca m-am intors in tara.

  4. Parerea mea este ca romanii mai degraba incearca sa faca sa para ca greseala lor este de fapt „prost inteleasa”.