feb. 202009
 

Pentru a inmatricula masina pe taxa veche (cea mica, din iulie 2008) trebuie sa dovediti ca masina a fost cumparata inainte de 15 decembrie 2008. Aceasta dovada se poate face cu mai multe tipuri de documente, dupa cum urmeaza:

1 – pe baza de comanda ferma de cumparare a masinii plus dovada platii integrale sau a unui avans inainte de 15 decembrie 2008;

2 – carnet de TIR/CMR/CIM si/sau dovada radierii din tara de provenienta cu datate inainte de 15 decembrie 2008;

3 – dovada de inmatriculare provizorie emisa inainte de 15 decembrie.

Daca aveti una din aceste dovezi porniti cronometrul:

>>> primul pas, in primele 20 de zile:
Ca sa beneficiati de vechea taxa trebuie sa depuneti URGENT, in maximum 20 de zile calendaristice de la publicarea actului normativ (ultima zi – 11 martie 2009), o cerere la autoritatea fiscala de care apartineti impreuna cu dovada cumpararii inainte de 15 decembrie 2008. Daca nu va inregistrati cererea la fisc in acest interval, pierdeti dreptul de a plati taxa la valoarea mica.

Daca dovada este „inmatriculare provizorie”, trebuie obligatoriu sa adaugati si o declaratie pe proprie raspundere, din care sa reiasa ca masina a fost cumparata inainte de 15 decembrie 2008, in forma autentificata (facuta la notariat). Pentru celelalte tipuri de dovezi, nu este nevoie de aceasta declaratie autentificata.

>>> al doilea pas, pana la expirarea a 90 de zile:
Dupa ce ati rezolvat urgenta nr.1, de a inregistra cererea ca sa platiti taxa mica, urmeaza urgenta nr.2. In termen de 90 de zile de la publicarea actului normativ (ultima zi – 20 mai 2009) trebuie sa rezolvati restul formalitatilor la RAR pentru ca taxa auto sa poata fi calculata de reprezentantii fiscului. Si acest al doilea termen trebuie respectat, nerespectarea sa atragand pierderea dreptului de a plati taxa la valoarea cea mica.

Sunteti in forma? Pe locuri… Fiti gata… Start!

  218 comentarii despre “Taxa auto – cum puteti beneficia de taxa mica?”

  1. Cursul BNR de la 1 oct 2008 este de 3,7348 lei pt 1 euro. Cursul BCE (Banca Centrala Eurpeana) la aceeeasi data esta 3,7364 lei pt 1 euro. Puteati obtine mai usor valoarea cursului daca ati fi intrat pe siturile BNR sau BCE, fiind cursurile lor.

    Taxa auto se calculeaza la „cursul publicat in Jurnalul Oficial European” – fite inutile, acel curs avand relevanta pentru Romania abia dupa trecerea la euro – iar in respectiva publicatie apare doar cursul BCE…

    Deci – 1 eur = 3,7364 lei pentru anul 2009.

  2. Am cumparat masina din Belgia in noiembrie 2008. De acolo aia nu mi-au dat nici o dovada de radiere. Am doar contract de vanzare cumparare, chitanta ..etc.

    Am fost sa platesc taxa gandindu-ma ca ma incadrez la punctul a) al ordonantei. Au zis ca nu pot sa o platesc.

    Care este problema?

  3. Exista acea declaratie la fisc care trebuie completata sa demonstram ca masina e dinainte de 15 dec ? Sau se scrie de mana ?

  4. Salut Iulian!
    Imi cer scuze ca revin poate cu aceleasi intrebari care au fost puse dar consider ca sunt in alta problema.Am cumparat o masina din Austria in data de 10 decembrie 2008 de la un prieten,am facut doar contractul de mana fara nici o chitanta.Am Ajuns cu ea in tara in aceiasi zi dar am am circulat cu ea cu numere de Austria ne fiind radiata de abia in 20 decembrie cand am facut prima data si numere rosii. Deci ca sa benefeciez de taxa mica din iulie eu ma pot baza doar pe contract dar fara chitanta. Ce as putea sa fac?

  5. Darius – intrebarea „de ce” nu o puteti adresa decat lor. Nimeni altcineva (in afara de dvs) nu a vazut actele.

    In cazul in care dvs le-ati oferit un act de mana, neoficial sau neautentificat, pot avea dreptate ei. Altfel aveti dreptate dvs.

    Sunt socat – v-au privit in ochi si au zis „tu NU!”, fara nicio explicatie?

  6. adi V – nu am auzit inca despre acest detaliu. Poate posteaza cineva care a trecut prin intreaga aventura.

  7. nistor paul – are greutate juridica acel contract?

    Mi-e teama ca daca este o simpla hartie scrisa de 2 oameni, fara autentificare, nu puteti conta pe ea. Imi pare rau…

  8. am trecut fugitiv asupra celor scrise de voi toti,insa cer si eu o lamurire mai exacta, deoarece sunt prinsa si eu in aceeasi problema.
    Pe data de 6 dec.2008 domnul x mi-a adus masina din belgia, primul nr rosu este pe numele dansului.S-a realizat un contract de vanzarae cumparare(fara parafa de notar).pe numele meu la data de 10 dec.2008.Pe data de 23 ian.2009,am fost programata la RAR,pt emiterea Cartii de Indentitate a masinii,acolo am platit o suma,etc.Azi la Finante mi s-a spus,ca nu pot beneficia de taxa veche(cea din iulie)..fiindcaprimul proprietar in romanaia este D-ul x, si pt ca am facut RAR-ul in 23 ianuarie,si acolo deja masina figureaza pe numele meu!!..neluand in considerare contractul da vanzare cumparare!!!…Am citit prevederile O.U.G.din 19.febr.2009..La art.III,alin.B0 se zice de ceva carnet TIR/CMR/CIM..se refera la cartea de indentiate.AM pregatit dosarul la Finante de vineri,cu toate taxele si platile la banca,C.E.C.,..smd..azi m-au amanat,si ma obliga sa on inscriu cu valoarea taxei duble!!..mentionez ca al treilea set de nr Rosii im expirma pe 5 martie.2009.Teoretic raman fara masina!!!…Daca ma poate ilmuina cineva,va rog…multumesc!!..toata stima.Roxana.

  9. Roxana – ad literam fiscul cam are dreptate. Omeneste aveti dreptate dvs.

    Problema este ca dvs nu detineti una din dovezile cerute de actul normativ.

    Prin revanzare, s-au separat responsabilitatile. Omul cu adeverinta nu poate solicita taxa pentru ca nu are masina, iar dvs nu aveti dovada ca aveti masina inainte de 15 dec.

    Iertati-ma daca sunt foarte sec, insa nu vad solutie. Nici nu va puteti adresa instantei, deoarece omul care v-a adus masina nu putea intui aceasta situatie.

    Asa ceva se numeste ghinion. Imi pare rau…

  10. deci, revin dupa cum am spus:am fost azi la fisc-acolo ma intreaba de radiere,eu ii zic-ce radiere k eu ma incadrez la primul punct,si nu trebuie cumulate celelalte conditii,ei-poi iti trebuie radiere,zic-domle nu auzi k ma incadrez la primul punct?si am vb si cu un avocat(l-am facut pe Iulian Senos avocat)si el a zis la fel k ma incadrez la primul punct…ei-asa o fi..mergi la notar sa vezi ce acte iti trebuie traduse…am fost la notar,am lasat la tradus contractul de mana si talonul,maine merg dupa ele si ma duc iar la fisc…telenovela continua…tineti aproape:)

  11. Minciuna nu ajuta. Este suficient sa fii prins mintind ca sa iti respinga cererea…

    Apropo, serviciul juridic pe care ma straduiesc sa il lansez curand pentru protectia utilizatorilor auto NU ARE LEGATURA CU VREO COMPETENTA JURIDICA A MEA (inexistenta dealtfel). Serviciul de specialitate va fi oferit de JURISTI, nu de catre mine. Imi cer scuze pentru orice posibila confuzie facuta.

    Aici ofer pareri personale, care pot fi bune sau proaste, nefiind vorba nicidecum despre asistenta juridica. As vrea sa fie extrem de clar acest punct…

    Din pacate, se pare ca „ghiseul romanesc” functioneaza si in continuare pe baza de pumni in tejghea si nu in temeiul legii.

  12. Buna ziua.Am fost astazi la autoritatea fiscala de la Targu Jiu sa depun cererea prin care sa dovedesc ca am adus masina inainte de 15 decembrie,dar surpriza,la Targu Jiu nu se poate depune nici-o cerere de acest tip cu nici unul dintre actele doveditoare cerute in OUG nr 50/2008,se primesc doar actele pentru inmatriculare cuprinzand RAR.Eu nu am RAR efectuat si nici nu il pot efectua inainte de cele 20 zile,avand programare pe 23 martie.Ce este de facut in aceasta situatie? Va multumesc!

  13. Am fost astazi la finante sa depun o cerere pt a plati taxa mica de anul trecut masina fiind adusa in octombrie 2008,am ramas uimit ce acte mi s-au creut totusi facand dovada cu o autorizatie de circulatie in original din luna noiembrie.In primul rand briful tradus ca sa vada cand a fost radiata din Germania,cartea de identitate de la RAR,care eu nu am facut RAR,si declarati notariala pe propria raspundere…Nu e posibil asa ceva;daca lege spune clar;unul dintre toate astea si atat.M-am contrazis cu directorul fiscului dar nu este cale de intelegere.Am sa le duc pe toate ca nu mai pot de nervi.INDOCTRINATI DINAIA CEAUSISTI POTI SA AI DREPTATE CA TOT NU E ADEVARAT

  14. pt. Cornel_Mircea
    si pt. Radu

    Nu lasati lucrurile asa.

    Trebuie sa va plangeti in scris si sa explicati claritate ca inalcarea prevederilor OUG 7/2009 va aduc prejudicii majore.

    Aceasta hartie poate fi o dovada folositoare mai tarziu. Sa luati nr. de inregistrare.

    Din cele 20 de zile au mai ramas 15…

  15. daca eu am facut RAR pe 8-12-2008 pt obtinerea de CIV la o masina adusa din italia si nu am mai reusit sa o nmatriculez atunci. Acum vreau sa o inmatriculez si veau sa stiu daca acele acte de la RAR care din pacate au expirat in 2 luni pot fi considerate acte doveditoare ca masina a intrat inainte de 15dec 2008 si ma pot incadra la taxa mica? sunt valabile?
    multumesc…….