In plina criza economica, America se afla in cautare de solutii pentru sustinerea industriei auto. Principalul obstacol in relansarea vanzarilor auto nu o reprezinta lipsa banilor, ci lipsa increderii cumparatorilor.
Intrebat despre acceptarea productiei pe stoc ca garantie pentru imprumuturi de la rezerva federala, seful Casei Energiei si Comertului din Michigan, dl. John Dingell, a declarat ca „inainte de orice altceva suntem slujitorii interesului public si – daca garantiile pot fi executate si platitorii de taxe sunt protejati – trebuie sa avem o atitudine de suport„.
Prin urmare, nevoia de sprijin nu trebuie satisfacuta cu bani, ci cu imagine. O imagine pe care multi economisti romani post-decembristi s-ar putea grabi sa o eticheteze ca „reflex centralist”. Desigur, doar in Romania, nu si in cazul Statelor Unite.
In anii ’80, lumea libera radea de „rachetele comuniste” montate pe autobuzele ITB (actual RATB), acestea nefiind altceva decat rezervoare de combustibil alternativ, aflate acum la mare pret inclusiv in America. Tot atunci demult, Lumea Libera spunea ca productia pe stoc (des intalnita in industria comunista) nu are valoare, deoarece un produs are valoare DOAR daca este vandabil. Si daca este vandabil, nu e pe stoc.
Iata ca, dupa 20 de ani, criza economica i-a convins pe americani sa aprecieze valoarea productiei pe stoc. Si – ironia sortii ! – se pare ca aceasta solutie are toate sansele sa fie una de succes.