nov. 082007
 


In cadrul primului Congres Automobilwoche, care s-a desfasurat in zilele de 6 si 7 noiembrie la Berlin, Germania a anuntat ca este foarte probabil sa treaca la un nou sistem de taxe auto, bazat pe criteriul unic al cantitatii de emisii de CO2 in atmosfera.

Prezent la prima zi de congres, ministrul german al transporturilor, domnul Wolfgang Tiefensee, a precizat ca trecerea la noul sistem de taxe este extrem de probabil sa fie facut in ianuarie 2009, anul 2008 urmand sa fie unul de tranzitie, in care cetatenii germani sa poata opta liber fie pentru taxa actuala (bazata in principal pe cilindree), fie pe noua formula de taxa.

In cazul in care se va produce, acest eveniment poate influenta si tara noastra. Iata de ce:
– 1. Comisia Europeana gandeste o unificare a principiilor de taxare auto in Europa, pentru a atenua diferentele mari dintre pietele auto din Uniune;
– 2. Prin aceasta alegere, Germania ar adera la un sistem deja existent in cateva tari UE, ca Marea Britanie, Franta sau Suedia. Practic, cele mai puternice tari europene (economic vorbind) ar avea un sistem comun, ce s-ar putea constitui intr-un nou standard.
– 3. Prin coroborarea celor doua puncte de mai sus, rezulta in mod evident o anumita tendinta in tarile UE, care nu cred ca are cum sa ocoleasca Romania.

Germania va implementa curand acest proiect, existand pulsuri concrete in acest sens. Un puls important este dat de cuvantul ministrului Wolfgang Tiefensee, la care ne-am referit mai sus. Un alt puls vine din partea domnului Matthias Wissmann, presedintele Asociatiei Germane pentru Industria Auto (VDA), care a afirmat ca politicienii germani vor introduce curand taxa bazata pe emisiile de CO2.

Deocamdata, pentru noi ramane importanta doar lectia de transparenta. Un congres organizat de jurnalisti auto a fost onorat de oameni politici responsabili, care au vorbit fara ifose despre proiecte importante pentru industria auto germana…

  33 comentarii despre “Germania schimba taxele auto”

  1. intre timp, noi o sa introducem o noua taxa de mediu 😉

  2. asa cum tiganii au oripilat Italia, tot asa si politicienii romani vor irita Comisia Europeana. Politicienii nostri, indiferent de partidul din care fac parte, sunt niste „tigani politici” – cand le dai ceva vor mai mult (taxe, etc), cand le iei ceva tipa de zici ca ii omoara cineva (dna, etc).

    Citat: – „Nu stam in genunchi in fata Europei” – te pomenesti ca cineva vrea sa ne „elibereze” de „opresiune”… tz tz tz :mrgreen:

  3. Am vaga impresie ca ideea cu taxa bazata pe emisiile de CO2 le-a venit de la romani. Intre timp noi o sa asteptam pana in ianuarie 2009 sa se introduca si ne pastram taxa noastra. Daca trece si 1 Decembrie si UE nu face nimic atunci … mergem la vot si ii mai votam odata… (Politicienii nostri, indiferent de partidul din care fac parte, sunt niste “tigani politici”)

  4. noi in ce faza suntem cu taxa asta? din cate am inteles ne aflam in procesul cu nume intortocheat..si ca urmatoarea faza e un raspuns din partea Romaniei in perioada Ian-Mar. Stie cineva care faza e asta? Mai sunt multe? Cand se presupune hotararea finala si incheierea procesului?

  5. Cuvantul complicat este „infringement”, ceea ce in limba romana inseamna „incalcare (a unei legi)”. Va suna cunoscut, nu-i asa?

    Toate etapele sunt in numar de trei, iar in cazul polonezilor a durat 2 ani. La unguri doar unul. Politica. 😀

    Cazul Romaniei este ceva mai complicat – am CONVENIT termene de discutie cu Comisia Europeana. Ne-am dat consimtamantul, dar am tergiversat fiecare pas cat am putut de mult.

    Comisia Eurpeana si-a declarat in octombrie indignarea fata de atitudinea golaneasca a guvernului nostru. Raspunsul lui Vosganian a fost sa se mire de supararea Comisiei. „Le-am dat toate informatiile cerute…”. V-ati prins, nu? Ei sunt nebuni…

    Multumit de raspuns? 😀

  6. da, prompt si precis ca intotdeauna:) Merci. Am incredere ca cei comisie vor pune piciorul in prag dupa aceasta viitoare varianta de taxa. Cred ca vor observa ca nu au cu cine rationa.

  7. Buna ziua,nu vreau sa par ca picat din cer aici,dar am o problema urgenta si as vrea sa apelez la ajutorul d-voastra daca nu se supara nimeni.Am cumparat un automobil adus din germania de un tip din Craiova,eu fiind din Dragasani(Valcea).masina a fost cumparat din germania in data de 10/10/2007,iar eu am luat-o de la el in data de 22/10/2007.in intervalul acesta el nu a declarat-o la fisc pentru ca nu era nevoie(am inteles ca poti sa nu o declari la financiar timp de 30 zile).pe motivul ca vanzatorul(tipul din Craiova)nu a declarat-o la fisc in perioada aceea de 12 zile,administratia financiara din Dragasani refuza sa-mi inscrie masina si ma trimite inapoi la vanzator sa merg cu el la financiar in craiova unde sa ii elibereze un certificat fiscal din care sa reiese ca nu are datorii la stat si sa imi puna si o stampila in fisa de inamtriculare.toata lumea pe care am intrebat-o(inclusiv angajati de la birouri de acte auto si o angajata de la fisc din craiova) spun ca nu este nevoie de asa ceva,si ca cei de la financiar din dragasani se insala.pe de alta parte,cei de la financiar din dragasani nici nu vor sa ma mai vada pe acolo fara actele pe care mi le-au cerut in plus.vanzatorul din craiova are ceva datorii la stat pe care nu intentioneaza sa le achite prea curand,si prin urmare nu poate obtine certificatul fiscal.va rog sa ma ajutati pentru ca nu stiu ce sa mai fac,daca aveti vreo sugestie cum pot sa rezolv problema sau a cui este vina ca am ajuns in situatia asta.este prima masina pe care o cumpar si nu ma pricep prea bine la acte.va multumesc

  8. Dle Popa – din cauza lipsei dvs de experienta ati comis 2 greseli care va pun intr-o situatie ingrata.

    Greseala 1 – o confuzie mare – „cele 30 de zile in care nu trebuie sa-ti declari masina la fisc”. GRESIT. Este obligatoriu sa declari masina la fisc, chiar daca o detii si 5 minute. Cele 30 de zile se refera la o limita de timp in care trebuie declarata masina fara sa primesti amenda, declararea fiind obligatorie.

    Greseala 2 – banii nu se dau pana nu aveti o confirmare de la biroul de inmatriculari ca toate obligatiile vanzatorului au fost indeplinite – in speta – ca are stampila de la fisc.

    Ce-i de facut?

    Daca vanzatorul este de buna credinta, avand banii primiti de la dvs, ar trebui sa isi achite datoriile si sa se achite de obligatiile fata de dvs. Daca omul este de rea credinta adresati-va Politiei. Sper sa nu descoperiti ca adresa lui este falsa sau expirata…

    Dar incercati sa vorbiti cu omul. Explicati-i situatia, si precizati-i ca fara ajutorul sau sunteti pur si simplu obligat sa va plangeti…

  9. am platit dupa ce am facut actul de vanzare-cumparare la un birou de acte auto,si acolo nu au mentionat nimic despre viza de la fisc.mai mult am fost chiar si astazi acolo si mi-au spus ca nu era nevoie de asa ceva si ca se insala cei de la fisc din dragasani.este vina lor sau poate au facut-o cu buna stiinta?ce se poate intampla in continuare,daca tipul refuza sa-si plateasca datoriile si mie o sa imi expire perioada in care trebuia sa o declar la fisc?multumesc

  10. si daca o sa fac plangere la politie,ce masuri o sa ia politia?

  11. Biroul de acte auto nu are nici o responsabilitate in tranzactia dvs. Nu va infuriati pe ei ca nu v-au gresit cu nimic.

    In principiu, nu trebuie sa va infuriati pe nimeni pana nu aveti convingerea ferma ca aveti de a face cu rea credinta. Puteti speria omul si pierdeti o posibila colaborare… Va trebuie calm NEAPARAT!

    Aveti contract semnat, sunteti proprietar, va puteti declara masina la fisc, nu trebuie sa stati dupa vanzator.

    La Politie va puteti plange ca vi s-a vandut o masina si ca sunteti pus in situatia de a nu va putea bucura de proprietate, din motivul pe care il veti descrie. Formula exacta a plangerii discutati-o cu politistul, el va sti mult mai bine sa va sfatuiasca decat mine.

    Politia poate cere vanzatorului intrarea in legalitate. Daca el va fi de buna credinta, nici nu va mai trebui sa ajungeti la politie. daca va fi de rea credinta si daca nu va fi prea impresionat de politia sosita la usa, veti fi obligat sa va adresati instantei. PROBLEMA CEA MARE VA FI SA DATI DE EL.

    Nu-i simpla problema. Poate totusi nu ati avut de a face cu un escroc… Povestiti-i si cred ca va va sprijini.

    El ar mai avea o varianta – sa o roage pe cucoana de la el de la fisc ca accepte o plata partiala si sa ii dea stampila. Inercati cu calm sa vb cu omul. Dupa ce aveti un raspuns (oricare ar fi) ne mai sfatuim aici o data. Ok? O fi om serios si toate gandurile negre scrise aici nu au nici o baza… 😀

  12. Buna dimineata,
    am vorbit cu omul la telefon si spune ca nu vrea sa plateasca.spune ca are niste amenzi pe care nu le plateste deoarece acestea de la un an la altul dispar din datoria sa.spune ca el nu a platit niciodata amenzile,ca le-a lasat acolo si datoria sa a scazut.poate fi adevarat asa ceva?in acelasi timp incearca sa imi spuna ca daca stia ca trebuie sa isi plateasca amenzile nu imi mai vindea masina cu banii astia si o vindea in craiova ca astia de aici de la fisc nu cereau nici un certificat.ma duc pe la fisc sa mai intreb si pe acolo.eu nu inteleg de ce e nevoie de un astfel de certificat fiscal daca datoriile pe care le are nu sunt legate de masina asta.si mai am o intrebare:in perioada asta cat eu nu am stampila fiscului si nici cerftificatul sau,el nu poata sa faca o alta datorie si sa imi puna mie probleme asupra proprietatii masinii?
    va multumesc!

  13. Aveti de a face cu un om care dovedeste rea credinta. E minciuna treaba cu amenzile care dispar din datorie. Se poate intampla sa nu ajunga amenzile la fisc, dar odata ajunse nu se mai pot sterge.

    Fiind un om de rea credinta, care ii este motivatia sa va tina in aceasta situatie??

    S-ar putea ca tocmai asta sa fie strategia lui – sa va tina in sah cu masina neinmatriculata ca sa va oferiti sa ii platiti datoriile si sa scoata de la dvs mai multi bani. Va cam sugereaza ca asta ar fi singura sansa, nu-i asa? 😀

    Aveti doua variante:
    1 – intrati in jocul lui si spuneti-i ca doriti sa platiti dvs amenzile, cu conditia sa fiti si dvs acolo la ghiseu sa auziti din gura functionarei care este valoarea datoriilor. Eventual cereti-i sa va faca o imputernicire la notariat ca sa mergeti dvs in locul lui la fisc. Puteti avea surpriza ca vanzatorul sa fi blufat si sa aibe datorii mici sau deloc (sanse mici). Totodata verificati si reactia sa. Daca evita sa va intalneasca, faceti plangere la Politie.

    2 – ii spuneti ca nu puteti inmatricula masina, si ca i-o dati inapoi sa o vanda altcuiva in Craiova, unde stie el ca nu trebuie viza fiscului (nu-i adevarat, dar folositi fix argumentul lui). Din pacate in Dragasani trebuie viza si asta nu se poate negocia. IN ACEST CAZ ATENTIE – pentu nimic in lume NU DATI MASINA PANA NU PRIMITI SI VERIFICATI BANII. Cu exceptia contractului de vanzare cumparare (care e doar sub semnatura privata si care poate fi contestat usor), toate actele masinii sunt pe numele lui!

    Din pacate, sunteti la mana lui. Singura sansa de a pastra cooperarea vanzatorului este sa ii creati iluzia achitarii datoriilor de la fisc. V-a mirosit ca nu va pricepeti, iar dvs trebuie sa va conservati aceasta imagine. Altfel se poate speria si disparea, iar lucrurile se vor complica ff mult.

    Pornind din acest punct poate organizati un flagrant cu ajutorul Politiei. Nu uitati ca el v-a vandut ceva ce NU PUTEA SA VA VANDA FARA OK DE LA FISC. Sper sa primiti sprijin din partea Politiei. Ei s-au mai intalnit sigur cu cazuri de acest gen.

  14. Buna ziua din nou,
    cea mai mare temere a mea este sa nu pierd masina,adica sa nu ma trezesc la un moment dat ca o sa ii revina lui eu fiind cu banii dati.Actul de vanzare cumparare este facut la un birou de acte auto si are stampila lor.Eu am cumparat masina in data de 22.10 iar cei de la fisc mi-au zis ca trebuie sa o declar pana la 30 zile.Problema e ca cei de la dragasani nu primesc declaratia fara certificatul ala fiscal al vanzatorului.ce se intampla daca nu pot sa il obtin in termenul asta?imi pierd dreptul de proprietate?mie de asta imi este frica.va multumesc!

  15. Nu nicidecum. Ramaneti proprietar INDISCUTABIL. Singurul deranj va fi ca trebuie sa platiti amenda 2 milioane de lei (sper sa nu gresesc) ca depasiti cele 30 de zile. Asta-i tot. Ca intarziati 1 zi sau 10 ani tot aia e amenda. 😀

    Eu m-am lasat pe o ureche si (mai demult) am depasit cele 30 de zile cu declararea masinii… cand m-am dus mi-a spus sa nu se mai intample si m-a iertat functionara. Treaba asta cu 30 de zile nu este o problema, ci inmatricularea.