mart. 302007
 

Taxa speciala de prima inmatriculare va pica foarte curand. Pe de o parte primul ministru sustine ca taxa ramane in picioare, pe de alta parte surse de incredere din ministerul Finantelor spun ca taxa va fi scoasa in maximum 2-3 luni, timp necesar armonizarii cu legislatia UE. Declaratiile premierului au doar scop tactic, de a nu trimite in asteptare clientul auto, bulversand astfel piata inca o data. Gata, s-a terminat.

La capatul „aventurii taxa”, putem trage cateva concluzii si invataminte. Comerciantii auto din Romania isi urmaresc propriile interese. Grija pentru mediul inconjurator este doar un pretext, interesul real fiind cel de a obtine un mic profit. „Intra in magazinul MEU, lasa-ti banii si salveaza mediul…” Chiar si daca aceasta ar fi singura sansa a Terrei de a fi salvata, membrii APIA tot nu si-ar putea pune proiectul in opera. Nu asa se face. E nevoie de dezbateri serioase. In nici un caz de declaratii arogante si documentate marginal.

In actiunea „Atac la Taxa Auto” reactia cititorilor „Totalauto.ro” a fost peste asteptari. Oamenii si-au facut simtita opinia, suficient pentru ca arbitrariul sa faca un pas inapoi si sa lase loc ratiunii. S-au strans aproape 400 de opinii anti-taxa (pe topicul dedicat, dar si pe alte topicuri). Important de precizat – nu a existat nici macar o opinie pro-taxa.

Au existat in schimb numeroase opinii „verzi”, pro-mediu.

Politicienii care doreau impreuna cu „fan-cluburile-personale-de-lingai” sa transforme „protectia mediului” in „protectionism propriu pe piata libera” au fost stopati, insa pretextul lor, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, reprezinta un pericol iminent si real. Ei au folosit acest pretext intr-un mod meschin, dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa pedepsim mediul pentru asta. O taxa pentru mediu poate face sens daca (si numai daca) banii colectati se duc exact la tinta si finanteaza REAL curatirea mediului.

Ai vreo idee aplicabila in industira auto pentru protectia mediului si care sa fie capabila sa cucereasca oamenii din jur? O idee pentru care romanii sa plateasca fara suspiciune o taxa pentru a depolua orasul in care locuiesc? Am desfiintat impreuna taxa feudala de prima inmatriculare… Ce-ar fi sa inventam – tot impreuna – o taxa a solidaritatii pentru mediu, rezonabila si transparenta, cu ajutorul careia sa sprijinim CONCRET protectia mediului? Bani pe care statul sa nu indrazneasca sa ii cheltuiasca in alt scop… Sa tremure funduletul „grasutilor importanti” de prin birourile Ministerului de Finante, pentru ca suntem cu ochii pe ei… Misiune imposibila? Pai, ASTA e frumusetea, nu-i asa?

1… 2… 3… si! Te bagi?

  61 comentarii despre “Am dat ROSU. Stim sa dam si VERDE ?”

  1. Pe scurt, ideea este sa „guvernam” noi in locul lor πŸ™‚

  2. Asta cu guvernarea este destul de putin probabil sa putem sa o facem chiar noi, cred ca ne-ar trebui un guvern foarte bine pregatit profesional in diverse meserii, nu ar trebui sa existe oameni care habar nu au de nimic ci doar i-a inaltat partidul in diverse functii, dar cu planeta ai dreptate, noi o murdarim si nu stim sa pastram cu respect ceea ce am primit, cu atata generozitate de la natura, sunt mii de gunoaie care inunda spatiile verzi (evident neingrijite), cred ca ar trebui in primul rand sa facem mai multe programe de televiziune pe tema asta, poate sa le introducem in timpul unor emisiuni ca Darwin, ar prinde la multa lume care nu se uita la programe documetare, macar le-ar ramane in cap ideea, apoi bani am putea pentru inceput, sa dam drumul politistilor comunitari care sa-i amendeze in primul rand pe toti cei ce nu respecta regulile de a-si arunca gunoaiele pe care le produc, merg in fiecare dimineata cu piciul meu la gradinita, pe strada Radu Voda, este un copac pe care l-au omorat gunoaiele, din doua in doua zile, salubritatea ridica gunoiul care sta gramada pe langa copac, a doua zi este iarasi plin, si vreau sa-ti spun ca sunt numai case una si una, de stai si te intrebi unde au fost oamenii aia educati. Ar trebui instituite amenzi si pentru cei ce lasa animalele sa-si faca nevoile peste tot pe strazi, iti este imposibil sa ocolesti toti rahatii de caine de pe strazi. Nu am nimic cu animalele, personal am un caine lup si un motan angora turcesc, o frumusete, dar eu nu ii las sa faca mizerie pe strada, ba chiar sunt obsedat de chestiile astea. Ar trebui instituite amenzi usturatoare pentru cei ce nu pun gunoiul unde trebuie, dar bineinteles ca pentru asta ar trebui ca si edilii orasului sa ne dea tot concursul, adica sa existe recipiente pentru plastice, altele pentru sticle, altele pentru chestii reciclabile. Apoi pentru masini, sunt convins ca polueaza, dar aici iti spun cu mana pe inima ca sunt cam multe taxe cuprinse in pretul benzinei si in taxele de drum, am putea sa platim o taxa anuala (cuprinsa in impozitul pe masini, oamenii nici nu ar simti-o) bineinteles ca ar trebui sa fie la un nivel rezonabil pentru amarartii de noi (care am aliniat toate preturile la cele europene, numai salariile nu), dar tot mai cred ca educatia ar fi foarte la indemana.

  3. N-a fost nici o clipa vorba de vreo ambitie politica, de o guvernare stricto senso.

    Ideea era cea a unei taxe extrem de transparente, a carei administrare sa o poata verifica absolut oricine (eventual online).

     Buna ideea cu amenzile. Amenzi pentru soferii toparlani. Nu sunt de acord ca amenzile sunt prea mari pentru Romania. Fii civilizat frate si n-ai treaba cu amenzile…

  4. Cam subtire topicul. Sa-ncercam altfel πŸ™‚

    Trebuie colectati bani pentru mediu, fie ca vrem, fie ca nu vrem. A lua bani doar de la detinatorii auto e incorect.

    Plecand din acest punct si centrandu-ne atentia pe zona auto, hai sa imaginam un proiect pe care sa il impingem sub nasul demnitarilor puturosi.

    Nu ca am fi noi etalonul harniciei…

  5. Mai baieti, bani se pot lua in primul rand percepand taxe pe locurile de camping si statiuni, amenzi pt nerespectarea legilor in vigoare, ma refer aici la legile care protejeaza mediul. Amenzi reale! Gunoaiele se arunca oriunde, dupa o iesire la iarba verde ramane ceva greu de imaginat(am vazut familii cu copii sub 7 ani care au lasat tot in urma lor, ba mai mult au golit si scrumiera masinii). Cateva luni pe an traiesc in Italia, dar de cand merg, nu am vazut niciodata pe nimeni sa arunce nimic pe pe strada. Mizeria, in buzunar pana la primul tomberon.

    Continuand, ce trebuie noi sa facem e sa educam in spiritul protejarii planetei, e chestiune de cultura.

    Revenind on topic, marile fabrici si combinate sunt principalele probeleme dupa mine. De acolo se pot scoate bani. Autoturismele, undeva dupa. Nu cunosc costurile unei astfel de operatiuni, dar montarea unor catalizatoare la masinile care necesita asta, respectand ca norma de poluare minimum euro 3, ar putea fi o solutie.

    Incercati sa pastrati curat in jurul vostru si e un inceput bun. Despre risipit resurse si societatea consumista, in episodul viitor:) Toate cele bune. Dinu Negrean

  6. Cand cand se difuzeaza episodul viitor ????

  7. Scoateti ma imbecililor taxa!! guvern de rahat !

  8. nu s-a anuntat nimic oficial in legatura cu scoaterea taxei de inmatriculare…sau cel putin nu am auzit eu…saptamana viitoare plec in germania sa-mi iau masina!o mai inscriu acolo?pe ce perioada sa platesc asigurarea si impozitul in germania???oricum nu am de gand sa o inscriu aici (deocamdata)dar pot fi sigur ca taxa dispare???va rog mult sa ma ajutati!!!!

  9. si in legatura cu poluarea….am fost in germania si imi era rusine sa fumez pe strada sa nu arunc chistocul pe jos!!!dar acolo oamenii stiu de frica amenzilor uriase …nu stiu cat de civilizati sunt sau constiinciosi dar frica de amenzi ii educa…daca si in romania cei care-si schimba uleiul de la masini pe valea cerbului(busteni)vor fi amendati,sau cei care-si darama peretii in case si arunca moloz pe unde le vine vor lua amenzi de cateva milioane sa vedeti ce ne civilizam si noi!!!

  10. Ref la scoaterea taxei, ACEASTA NU POATE FI CONSIDERATA OFICIALA DECAT ATUNCI CAND APARE IN MONITORUL OFICIAL.

    Cu siguranta „taxa speciala de prima inmatriculare” va disparea. Insa este la fel de sigur ca in acelasi moment va aparea o noua taxa – cica – cu fata umana.

    Nimeni nu poate sti ce se va intampla EXACT.

  11. senosh mersi frumos!eu tot pe nemtzi vreau sa-i imbogatesc(sunt mai putin porci decat ai nostri)deci sa-mi las masina inscrisa deocamdata in germania?

  12. e perfect legal.

    partea proasta este ca taxele si asigurarea trebuie platite acolo…

  13. senosh imi pare rau ca nu am vazut mai devreme aceasta campanie dar totusi problema este ca nu suntem siguri daca va cadea aceasta lege si de aceea eu zic ca momentan e necesar sa nu lasam garda jos…nu inca…pot sa spun ca sunt foarte revoltat in special pe tariceanu care sincer cand vad toata mizeria asta pe cuvant ca mi-ar veni sa-l strang de gat…de mult nu am mai avut atat pica pe cineva…:D bravo pentru tot ce ai facut…dar…inca nu te opri.O sa fiu atent pe acest forum cu noutatile care vor aparea.Sanatate si jos taxa.

  14. Marius – va veni o zi in care vei descoperi ca tot ce apare pe totalauto.ro se implineste…

    Taxa pica in cateva saptamani.

  15. am cumparat din germania un ford focus din 1998 cu D4 in brieful mic si inca ceva acte doveditoare de la reprezentanta ford din germania cum ca masina este Euro4. inteleg ca masina mea este Euro2. nu cred ca pot sa imi permit plata taxei (3000E in loc de 350E).
    intrebarea ar fi pentru senosh: ce variante as avea sa nu pierd asa de multi bani?
    te rog mult ajuta-ma. stiu ca am fost un prost, dar deja nu dorm de doua nopti.