feb. 032007
 

Relansat pe 15 Martie
(numarul opiniilor de sprijin este inca prea mic…)

Guvernantii par fie orbi, fie muti. Incepand de astazi, aici, vom redacta impreuna o scrisoare deschisa, necenzurata, prin care vom face cunoscuta opinia publicului fata de controversata taxa speciala auto la prima inmatriculare. Mass-media a popularizat prea mult pozitia sustinatorilor taxei, in comparatie cu cea a contestatarilor…

Opiniile pot fi inserate cu ajutorul formularului din partea de jos a paginii.

Atentie, limbajul dur si injuraturile nu ajuta. Ci, dimpotriva, pot „confirma” (pot da apa la moara pentru…) ipoteza sustinatorilor taxei, conform careia impotriva sunt doar cativa traficanti de frontiera care nu inteleg marele pericol ecologic presupus de importurile auto SH.

Opiniile culese pe „totalauto.ro” vor fi transmise guvernului sub forma unei scrisori deschise, una foarte foarte lunga (speram). Ne propunem sa transmitem scrisoarea in prima parte a lunii Martie 2007, insa – in cazul in care vom strange in timp scurt un numar important de opinii (argumente) – este posibil sa devansam data transmisiei.

Daca veti considera oportun sa atasati opiniei si un CNP, greutatea punctului dvs devine mult mai importanta. Desigur, acest detaliu nu este obligatoriu, argumentele dvs fiind la fel de valabile chiar si in conditii de anonimat.

Pai, sa incepem… Esti impotriva taxei? De ce?

  270 comentarii despre “Atac la TAXA AUTO – scrisoare deschisa !”

  1. chiar am sa ma interesez pe aceasta tema si pana luni seara incerc sa dau de cineva ca sa vb cu el sa vedem ce zice si el

  2. E treaba grea. Constitutia este cea mai putin exacta (ca si text) dintre legi.

    Asa cum noi o interpretam in avantajul nostru, la fel vor face si ei. Trebuie jurist cu multa experienta in aventura asta…

  3. sa vedem…totusi toti cei de pe acest site ar trebui sa intrebe cate un jurist, ca poate se leaga ceva pana la urma

  4. Pai e scris aici, mai zicem si maine pe Radio Total.

    ‘Om trai si ‘om vedea 🙂

  5. In fiecare din noi este un jurist!Daca d-na MICOLE WIEME a amplificat ideea ca statul Roman va pierde din start un posibil proces cu orice cetatean al tarii conf. art. 90,aici in tara daramite in fata curtii de justitie europene?!Sunt atat de avari incat nu isi mai incap in fotolii.Este doar istorie.Noi avem dreptate impreuna cu U.E. sau a fost o pocaleala aceasta integrare!!!HOTII vor plati.

  6. Acesta este un model de chemare in judecata a statului Roman: DOMNULE PRESEDINTE , Subsemnatul…..,domic,…,poses al c.i….seria/…nr….,chem in judecata Statul Roman,pentru ca prin hotararea ce veti pronunta sa dispuneti scutirea mea de plata taxei de prima inmatriculare deoarece conf.art.90 a tratatului de aderare,acesta interzice aplicarea unor taxe mai mari pt. autovehicole uzate provenite din alte state membre,decat pt. autovehicolele interne similare. Solicit ca Statul Roman sa-mi plateasca despagubiri in suma de …… deoarece eu,personal m-am simtit neindreptatit fata de coneuropeni in sensul ca: nu am aceleeasi drepturi ca si cetateni europeni,sunt obligat in mod nelegitim la plata acestei taxe de prima inmatriculare si ma simt discrimanat de statul Roman in comparatie cu ceilalti cetateni europeni…………. Aceasta actiune este scutita de plata taxei de timbru. Nu te cred senosh ca nu ai un jurist cu sanga pe langa tine! Cred ca si tie iti este frica de ceva!Mie nu!

  7. Aceasta actiune se depune la instanta competenta a domiciliului reclamantului.

  8. Sunt in ceatza 🙂

    Faza cu articolul 90 este neclara pt mine. Tratatul de aderare (Bulgaria si Romania) nu are un art.90

    In conventia Schengen, la art.90 se invoca o reglementare privind armele de foc. Stie cumva cineva numele EXACT al actului cu pricina??

  9. Stimată doamnă…./ Stimate domnule…,

    Vă mulţumesc pentru mesajul electronic privind taxa de înmatriculare din România. Vă rog să îmi permiteţi să vă prezint poziţia noastră referitoare la acest subiect.

    Întrucât în prezent nu există o armonizare la nivel comunitar, statele membre sunt libere să aplice acest tip de taxe pentru autovehicule cu ocazia primei introduceri în circulaţie a acestora pe teritoriul lor. De asemenea, pot fixa rate de impozitare la nivelul pe care îl consideră corespunzător, de exemplu, pentru îndeplinirea obiectivelor de mediu. Cu toate acestea, articolul 90 din tratat interzice aplicarea unor impozite mai mari pentru autovehiculele uzate, provenind din alte state membre, decât pentru autovehiculele interne similare.

    Serviciile Comisiei au fost informate cu privire la existenţa taxei din România, au evidenţiat aspecte incompatibile cu dreptul comunitar şi au depus toate eforturile pentru a determina conformitatea acestei taxe înainte de aderarea României la Uniune. Cu toate acestea, în ciuda anumitor progrese, legislaţia românească încă nu este în conformitate cu dreptul comunitar. Odată cu aderarea României la Uniune, Comisia poate să acţioneze împotriva României prin iniţierea unei proceduri privind încălcarea dreptului comunitar, în temeiul articolului 226 din tratat, care ar putea conduce la sesizarea Curţii de Justiţie. Comisia nu va ezita să acţioneze în acest sens.

    Cu toate acestea, vă atrag atenţia asupra faptului că procedura este de lungă durată şi nu are efecte directe asupra cazurilor specifice, vizând doar statul membru. În consecinţă, vă sugerez să vă rezervaţi toate drepturile prin instanţele de judecată naţionale competente.

    Îmi exprim speranţa că veţi considera utile aceste informaţii.

    Cu deosebită consideraţie,

    Micole Wieme
    Åžef de unitate

  10. Anonim – sunt in continuare in ceatza 🙂

    Ce tratat frate ?! Au semnat astia 845 de hartii si hartioare la aderare… Care e NUMELE EXACT al documentului invocat de madam Wieme??

    Il gasim noi incet incet… tre sa sapam…

  11. si eu sunt de acord cu micsorarea taxei de prima inmatriculare.Eu locuesc in italia si am u mercedes decapotabil din 99 si ca sa in inmatriculez ma costa 5000€asta este o magarie curata taxa pe care au introduso este pt asi mari ei bugetul din buzunare.In italia pt a inmatricula o masina te costa 500€ indiferent din ce an este si ce euro are.Sunt deacord cu un protest la scara larga,vreau sa fiu si eu anuntat daca se organizeaza ceva vin si eu.Le doresc la guvernanti nulta multa multa caldura kiar foarte multa caldura.nenorocitilor ati scazut inpozitele la iahturi si le-ati marit la masini si case ca noi rominii de rind avem iahturi.oare cind se va face dreptate.va salut pe toti cei care sunt deacord cu micsorarea taxei sau cu anularea eu
    SALUTARI

  12. Am o intrebare daca ma puteti ajuta va rog mult!
    Recent mi sa stricat masina DACIA 1310.Asi dori sa cumpar alta dar nu prea am bani.In romania masinile sunt foarte scumpe,spun eu.Asi putea sa cumpar o masina de lux din ungaria cu bani foarte putini(si aici ma refer la 1500 euro un audi ultimul racnet).Este legal sa imi cumpar de acolo masina si sa umblu aici cu ea???sa platesc toate impozitele acolo?multumesc, astept raspunsuri!

  13. Sasz-Fulop Tamas – as imparti problema in doua:

    1. ma indoiesc ca gasesti in Ungaria Audi ultimul racnet la 1500 euro. Atentie la pacaleli. Nu te gandesti ca tot pamantul si-ar lua Audi din Ungaria la pretul asta? Ai grija.

    2. Daca poti inmatricula o masina acolo, poti circula linistit oriunde in UE, cu conditia sa ai RCA si ITP valabile. Se pare ca asta va fi noua moda in Romania daca taxa de prima inmatriculare ramane mare…

  14. am vb cu un prieten din spania si a fost de acord sa folosesc in romania o masina care e pe numele lui (inmatriculata acolo ) . Imi trebuie o imputernicire din partea lui ? Cat timp am voie sa o folosesc aici ? Bineinteles , toate acestea sunt pentru ca nu imi permit sa platesc taxa asta . Daca poate sa-mi raspunda cineva , multumesc . Oricum , simt un amestec de sila si scarba fata de ceea ce se intampla .

  15. Dupa lege, este posibil.

    Cred ca o hartie notariala ar fi bine sa fie facuta. In plus, masina va putea circula in Romania atat timp cat are asigurare valabila si ITP valabil (in UE).