oct. 032006
 

Honda a anuntat la Tokio ca a dezvoltat in premiera mondiala primul proces practic de producere a etanolului din bio-masa celulozica, asa numita „biomasa usoara”, adica frunze si resturi de lemn uzat. Acesta poate fi cel mai important pas important spre folosirea materialelor vegetale ca si carburant regenerabil. In acest moment, etanolul este o sursa majora de carburant in Brazilia si si-a castigat popularitatea si in SUA, dar carburantul refolosibil este produs in principal din sfecla de zahar si porumb, avand dezavantajul de a concura industria alimentara pe o planeta cu resurse limitate. Honda si partenerul sau (Institutul de cercetari in tehnologia inovatiei pentru Pamant – RITE), o entitate nonprofit infiintata de guvernul japonez si intreprinderi private, spune ca noua metoda permite volume mari de etanol produse din resturi de biomasa usoara, alta decat cea destinata alimentatiei.

Tehnologia curenta pentru convertirea bio-maselor celulozice da totusi niveluri scazute de etanol din cauza interferentei inhibitorilor de fermentare cu microorganismele care fac conversia zaharului in alcool. Inhibitorii de fermentare sunt formati in principal in timpul procesului de separare a celulozei si hemicelulozei din biomasa usoara. Noul proces foloseste un microorganism dezvoltat de RITE care ajuta la reducerea acestei interferente, permitand o productie mult mai eficienta.

Divizia de cercetare a Honda a spus ca tinteste sa puna bazele unei plante pilot, cel mai devreme la inceputul lui 2008, pentru a testa tehnologia pe aplicatii practice. Aplicatiile comerciale nu au fost discutate inca. Etanolul sau etil-alcoolul, este pe drumul devenirii un bun de schimb mondial, pe masura ce pretul petrolului si benzinei inping consumatorii sa foloseasca din ce in ce mai mult carburanti „verzi” produsi din resurse refolosibile. Japonezii spera sa inlocuiasca 3 milioane de barili de combustibil pentru transport, cu bio-etanol prin 2011.