feb. 252009
 


Telenovela taxei auto continua. De bine ce premierul Boc spunea ca taxa tripla nu este tocmai bine vazuta la Comisia Euopeana si ca ar trebui scazuta, OUG 7/2009 mareste taxa auto pe criterii de varsta, nicidecum de poluare, pentru masinile mai vechi de 14 ani.

Caz concret

Alegem o cilindree de 1234 cmc (poate fi orice cilindree), Euro2 (poate fi orice euro), alegem o masina mai veche de 15 ani (la masinile mai noi de 14 ani nu se manifesta aceasta greseala). Dupa calculatorul Tariceanu ar fi trebuit platita o taxa de 1176 lei, in timp ce „salvatorul” calculator Boc indica neverosimila suma de 1568 lei.

Cum se explica aceasta situatie incredibila

Proaspatul OUG 7/2009 include o grila cu coeficienti noi, mai mici in marea lor majoritate. Pe langa coeficientii modificati, exista si o grila cu procente de reducere ale taxei in functie de vechimea masinii, care ar fi trebuit sa ramana nemodificata pentru a se pastra curba convenita impreuna cu Comisia Europeana.

Fie din rea credinta, fie din prostie (nici nu mai conteaza exact care din cele doua este cauza reala…) una din multele maini drepte ale lui Emil Boc a umblat si la grila de reduceri. Pe taxa initiala, cea legal adoptata impreuna cu Comisia Europeana, pentru masinile mai vechi de 15 ani reducerea era de 95%.

Dupa modificarea facuta de functionarul ametit (sau infractor), peste care si-au pus semnatura tot Palatul Victoria, noul coeficient a devenit 90% pentru aceeasi masina. In aparenta este o modificare nespectaculoasa, un chitibus, dar va inselati…

Daca ai un coeficient de reducere de 95%, inseamna ca ramai cu 5%. Daca aceeasi reducere se modifica cu „doar” 5% si devine 90%, inseamna ca noua cantitate cu care ramai de plata este 10%, adica DUBLU!

Consecinte

Lasam orice comentariu in seama Comisiei Europene. Noi vom continua aici doar sa constatam fapte certe.

Teoria cu „groapa de gunoi a Europei” este o tinta falsa. Daca aduc o rabla in Romania ca sa o revand, iar RAR interzice inmatricularea, nu cred ca voi avea motiv sa mai aduc si alta masina, pentru ca nu mi-o cumpara nimeni. Dar daca RAR decide ca o masina poate circula, atunci masina nu este rabla. Daca totusi RAR da voie pe strada la rable, atunci sa desfiintam RAR si sa rugam TUV-ul sa-i ia locul. Cetateanul nu are nicio vina.

In cazul nostru, nu „groapa de gunoi” este problema, ci alte elemente:
– infractiuni la nivel inalt
– nerespectarea acordurilor europene
– oficiali mincinosi si/sau incompetenti.

OUG 7/2009 se aplica in provincie dupa bunul plac.

Cu toate ca actul normativ este extrem de clar cu privire la modalitatea depunerii cererilor pentru plata taxei auto pe varianta „iulie 08”, smecherii locali cer cetatenilor alte documente la ghiseu punandu-i pe drumuri. Toate acestea in contextul in care incepand cu 11 martie 2009 nu vor mai fi acceptate cereri pentru plata „taxei mici”.

Faceti pariu ca pe 11 Martie legea se va aplica exact si fara ezitare?

  296 comentarii despre “Taxa auto BOC, mai mare decat taxa tripla”

  1. Si acum ca tot nu au scos taxa asta(si daca nici nu or s-o scoata)ar putea sa dea bani cash la programul rabla,si sigur ar disparea mai multe harburi de pe soselele patriei(bineinteles in anumite conditii)

  2. sorin – in acest moment Dacia are in Germania multe „comenzi”, nu multe „livrari”. Cica prin aprilie vom vedea ce lovitura a dat Dacia in Germania.

    Interesant este altceva la Dacia – pentru prima data in istoria marcii ianuarie 09 a fost o luna in care piata nr.1 a fost alta decat cea autohtona. In Romania au vandut vreo 1200 de masini, iar in Franta cica 3500.

    Analizez cu foarte multa atentie ceea ce se intampla la Dacia. Ori este un balon care va fasai, ori Loganul asta – ca orice alta vedeta romaneasca – este mai apreciat afara decat la noi. Inca nu stiu…

  3. Ziua buna Iulian.

    Am urmat sfaturile tale de ieri. Plangere scris (nu mai era nevoie s-o depun cand mi-au vazut-o in mana), copie OUG-lui cu taxa; in fata lor am citit si nu au mai opus nici o rezistenta. Platit totul la toti si maine imi scot numerele de inmatriculare.

    Bafta la toti. Daca stiti ca aveti dreptate, mergeti cu legea in mana sa-i dati lectii incompetentilor de la ghisee.

    Iar tie Iulian iti multumesc pentru sfaturile cu care apoi mi-am rezolvat problema.

  4. Pentru domnu sorin: incult esti tu! daca nu esti la curent cu toata prostia asta de tara in care te trezesti ca ai nevoie de un act in ultimul moment nu inseamna ca esti incult.IN fine nu am timp de asa ceva.Sunt fericit ca am reusit sa imi depun dosaru. Mie mi-a ajuns chitanta si contractul de cumparare vanzare fara sa fie autentificat ci doar tradus. Mult succes si voua.

  5. Adrian – ma simt bine… ๐Ÿ˜€ Felicitari!

  6. nistor paul – FELICITARI!! scuze pt ieri… dar parca eram mutul cu surdul ๐Ÿ˜€

  7. nu e nici o problema.eram atat de stresat pentru ca la mine e o diferenta de 1200 de euro pe care i-am economisit. Oricum felictari pentru acest site iulian.Faci o treaba buna!

  8. hopa, hopa, am putea spune ca d-nul Adrian tocmai a revenit de la 2-0 la 2-2 … ๐Ÿ˜‰ asta-i spiritul baieti, asa imi place de voi, dati-le lectii la incompetentii functionari ai statului! mergeti cu legea in mana si cu atitudinea de STAPAN! noi suntem STAPANII, nu ei, NU STATUL!

  9. De la 0-4 la 5-4… ca Foresta cu Dinamo.

  10. cristi_braila are perfecta dreptate,acelasi lucru l-am facut si eu in buzau,,,,,trebuie sa ai:un act din care sa rezulte data radierii
    anul primei inmatriculari+anul/luna si ziua cumpararii masinii din afara(traduse)aceste acte le-am depus impreuna cu cererea la fisc si nu am avut probleme.scuze mai trebuie si o copie de pe buletinul tau,asta dc ai cumparat masina de la samsari(de contractul de vanz-cump din Romanica nu au nevoie)

  11. cei care au masini din spania or sa aibe ceva probleme,sa se grabeasca si sa dea mita( apoi un pumn in cap) la functionarii de acolo,asta am vazut eu cu ochii mei cum un functionar incerca sa-i explice unui cetatean cum ca dc mai revine si a2-a zi s-ar putea rezolva cu primirea cererii

  12. daca nu pot inscrie masina dupa taxa veche din iulie2008,o sa dau in judecata statul asta condus de mafioti,si dc tot nu am unde sa investesc banii o sa-i investesc intr-un proces lung lung,caci cu asemenea ocazii poate nu ma mai intalnesc,boc=poc are un calculator,, frumos,, pentu judecata

  13. Tare ma tem ca pe masura ce persoanele care sunt puse in situatia de a inmatricula masini se vad cu sacii in caruta(adica masina inscrisa)nu o sa le mai pese asa mult de ce se va mai intampla cu aceasta taxa mai tarziu si uite asa se vor mai domoli spiritele.Sper totusi sa NU am dreptate,insa deja efectele se vad:chiar asa am ajuns sa ne bucuram ca am reusit sa platim taxe (ilegale),dupa cateva runde de umiliri din partea unor functionari care cine stie cum au mai reusit sa ocupe posturile respective!!!

    JOS TAXA!!Parerea mea.

  14. boc=poc a zis -taxa scade cu33%,iar ptr masinile mai vechi de 14 ani o mareste cu max12%(fata de taxa scazuta cu o treime) CONCLUZIA ESTE CA :ASTA A CRESCUT TAXA NU A MICSORAT-O CEI CARE DAU STATUL IN JUDECATA AR TREBUI SA CEARA DESPAGUBIRI AMTERIALE CI NU NUMAI SCUTIREA DE TAXA pentu protectia stratului de ozon,

    Sorin ce ai scris chiar se intampla,asta deoarece oamenii astia sunt naivi si slabi la caracter.CUM DRA.U e posibil sa-ti inscrii masina(contra unei sume de bani)si apoi sa continui pe drumul vietii ca si cum asta e ceva normal.Oamenii din ziua de azi nu ma au personalitate ci sunt ghidati de catre altii care se cred superiori

    banii astia pe care-i dam la stat nu-si au justificare atata timp cat poarta numele de, taxa de poluare, deocamdata se zice ca avem drepturi egale

    ce-ar fi dc la tara s-ar lua taxa de poluare la cosurile de fum de pe casa taranului roman.parca auzi ca ,,statul acorda subventie celor care isi pun catalizator euro5 la horul casei!!!

    ma scuzati daca am aberat dar astia m-au disperat caci se uita la noi de parca am fi niste paraziti ci nu cetateni ca siei a acestei tari

    m-a luat valul si am scris tot ce mi-a venit ,,la gura,, o seara buna jos cu hotii!

    ps:asta ar trebui sa fie un fel de salut intre romani

  15. Am fost nevoit sa merg cu legea si sa o citesc impreuna cu ei, punandu-i pe masa si toate actele in regula. Nu au mai avut nimik de comentat. Doar am facut Jurisprudenta in Roma timp de 7 ani, nu? Se merita sa-i fac asa ceva… cred.

    Oricum, nu va lasati pagubasi… incercati si ve-ti reusi cu totii daca aveti toate actele in regula.
    Bafta inca odata!