feb. 202009
 

Pentru a inmatricula masina pe taxa veche (cea mica, din iulie 2008) trebuie sa dovediti ca masina a fost cumparata inainte de 15 decembrie 2008. Aceasta dovada se poate face cu mai multe tipuri de documente, dupa cum urmeaza:

1 – pe baza de comanda ferma de cumparare a masinii plus dovada platii integrale sau a unui avans inainte de 15 decembrie 2008;

2 – carnet de TIR/CMR/CIM si/sau dovada radierii din tara de provenienta cu datate inainte de 15 decembrie 2008;

3 – dovada de inmatriculare provizorie emisa inainte de 15 decembrie.

Daca aveti una din aceste dovezi porniti cronometrul:

>>> primul pas, in primele 20 de zile:
Ca sa beneficiati de vechea taxa trebuie sa depuneti URGENT, in maximum 20 de zile calendaristice de la publicarea actului normativ (ultima zi – 11 martie 2009), o cerere la autoritatea fiscala de care apartineti impreuna cu dovada cumpararii inainte de 15 decembrie 2008. Daca nu va inregistrati cererea la fisc in acest interval, pierdeti dreptul de a plati taxa la valoarea mica.

Daca dovada este „inmatriculare provizorie”, trebuie obligatoriu sa adaugati si o declaratie pe proprie raspundere, din care sa reiasa ca masina a fost cumparata inainte de 15 decembrie 2008, in forma autentificata (facuta la notariat). Pentru celelalte tipuri de dovezi, nu este nevoie de aceasta declaratie autentificata.

>>> al doilea pas, pana la expirarea a 90 de zile:
Dupa ce ati rezolvat urgenta nr.1, de a inregistra cererea ca sa platiti taxa mica, urmeaza urgenta nr.2. In termen de 90 de zile de la publicarea actului normativ (ultima zi – 20 mai 2009) trebuie sa rezolvati restul formalitatilor la RAR pentru ca taxa auto sa poata fi calculata de reprezentantii fiscului. Si acest al doilea termen trebuie respectat, nerespectarea sa atragand pierderea dreptului de a plati taxa la valoarea cea mica.

Sunteti in forma? Pe locuri… Fiti gata… Start!

  218 comentarii despre “Taxa auto – cum puteti beneficia de taxa mica?”

  1. aha si sa inteleg ca as putea sa am surpriza ca e euro 1 cel de la rar ma asigurat ca a iesit bine si noxe si tot si ca ese euro 2 dar mia zis ca tot depinde de bucuresti si nu inteleg lucrul asta oare nau mai avut nici o masina cu tipul meu de motor abd sau pur si simplu …..nu stiu ce sa cred stiu numai ca un vecin are la fel an motor si ia iesit e2 oricum ce va fi ca fi.

  2. cristi_braila – daca a spus omul de la RAR ca iese Euro2, inseamna ca stie el ceva. Cred ca apare in acte vreun catalizator E2.

  3. ovidiu – am vazut mai tarziu – taxa mica este mai MICA de jumatate din cat iese acum in calculatorul TotalAuto.

  4. ms mult iulian caci am intrebat la financiar in craiova si a mai intrebat un prieten la calafat si sunt 2 cifre diferite…astia habar nu au

  5. totusi nu inteleg de ce nu se foloseste calculatorul din vara ca doar asa scrie in ordonanta…sau traim in Romania si totul e mai altfel

  6. ovidiu – ba da, se va folosi acelasi calculator, insa ti-am raspuns eu aproximativ. Practic, taxa mica este EXACT jumatate din suma calculata cu calculatorul TotalAuto. Apar mici diferente doar pt masinile mai vechi de 14 ani.

  7. exact tocmai asta este problema caci masina are mai mult de 15 ani iar in ordonanta nu specifica nimic despre lucrul asta iar cei de la financiar sunt aerieni…nu sunt capabili sa spuna nimic cu certitudine.
    o seara placuta!

  8. Oameni buni, oare traim in acelasi stat?
    Sau fiscul e stat in statul roman si Monitorul oficial e revista Cancancan pentru ei?

    Brasov-Fisc- acte necesare depunerii cererii de plata a taxei reduse:
    -B.I/C.I copie+original
    -C. Identitate vehicul Original+copie
    -Pentru auto rulate in alt stat un document unde rezulta data primei inmatriculari (tradus) original+copie
    -Document din care sa rezulte ca auto a fost achizitionat inainte de 15 dec. in vederea inmatricularii (tradus)
    -nr de telefon (la ce serveste?)

    -si o DECLARATIE pe proprie raspundere cum ca am achizitionat masina pentru inmatriculare in Romania inainte de 15 decembrie. Nu conteaza daca te incadrezi la litera „a” sau „b” sau „c” din articolul 3 din Ordonanta care modifica Ordonanta 50/2008. OARE E normal?

    Nu spuneau in 19 februarie alesii nostri dragi ca daca respectam ceea ce au cerut ei in Monitorul oficial atunci depunem cererea si in 90 zile aducem CELELALTE ACTE necesare platii taxei? Poate ma insel. Sau sunt nebun, nebun de legat, cititor de Cancancancancan oficial!

  9. Cine nu are RAR-ul a depus documentatele la Fisc si a fost incadrat pentru plata?

    Spuneti si voi cum ati depus actele si ce v-au cerut? Poate aveti buna dispozitie si vointa sa scrieti aici daca v-au incadrat la una din cele 3 litere mai sus mentionate (a,b,c).

  10. Buna Iulian,
    mi-au cerut cei de la politie un talon. Cica a trebuit sa mi-l dea cand am facut actul de vanzare-cumparare. Nu mi-au lasat nimik. Sper sa fie bine. Daca stii ceva despre acest talon, te rog sa ma lamuresti. Multumesc mult!

  11. Andrei Manea – regret sa aud asa ceva. Este ilegal. In oug scrie negru pe alb ce documente sunt necesare.

    Orice cerere suplimentara de documente inseamna punere pe drumuri, fapt incriminat de lege.

    Inainte de orice altceva, asigura-te ca nu faci tu vreo confuzie. Esti primul pe care semnaleaza o asemenea enormitate.

    Daca totusi este victima unui abuz…

    1, Inregistreaza o plangere chiar la ei. Refuzul inregistrarii este caz penal.

    2, Cereti sa vorbiti cu un sef. Nu conteaza ca seful va primeste sau nu.

    > > > Plangerea trebuie sa contina o descriere scurta, dar exacta (articolul de oug, nr.) a incalcarii legii.

    De asemenea trebuie aflat numele faptuitorilor. Daca refuza sa se prezinte, trebuie trecuta in plangere si refuzul declinarii identitatii functionarului, plus cateva detalii care ar putea conduce la identificarea sa – nr. ghiseu si ora exacta.

  12. Adrian – din ce tara este masina?

    Daca e din Germania trebuie sa fi avut talon si carte de identitate, cum zice lumea „briful mare si briful mic”. Oricare din ele poate fi pierdut… Cred ca se poate cere reemiterea prin posta, daca nu cumva nu exista vreo procedura mai simpla la politia noastra.

    Daca este din Franta, singurul document este Carte Gris.

  13. in prezent masina are nr de Spania fara a fi radiata.A fost adusa in tara in 2007 data la care i s-a intocmit carte de identitate dar nu a fost incrisa in circulatie la noi.Exista un contract de vanzare cumparare incheiat intre parti fara a fi autentificat la notariat si o procura emisa pe numele meu pt a putea circula.La ce taxa ma incadrez?Multumesc anticipat pt raspuns.

  14. marcovici dorel – practic nu va incadrati la niciuna din cele 3 tipuri de dovezi.

    Daca reusiti totusi sa faceti dovada platii inainte de 15 dec, poate ca reusiti sa va incadrati la punctul a).

    Oricum va sfatuiesc sa mergeti pana la fisc sa intrebati, deoarece aplicarea legii se face foarte aproximativ…