iul. 012008
 

Intrebarile legate de acest subiect sunt foarte multe, iar statul nu gaseste o cale decenta pentru informarea oamenilor. Cred ca acesta este motivul pentru care intrebari legitime sunt mai degraba directionate spre TotalAuto.ro, in loc de RAR si Fisc.

Raspundem la cele mai importante 4 intrebari venite din partea cititorilor:

1. De unde luam emisiile de CO2, necesare in calculul taxei?

De nicaieri. Nu este treaba dvs sa cautati sau sa calculati emisiile de CO2. In cazul importului de SH, va sunt recunoscute emisiile de CO2 inscrise in actele de inmatriculare straine, dar acest detaliu nu este decisiv. Problema ramane la fel de simpla si daca nu aveti emisiile trecute pe actele vechi. Stabilirea emisiilor de CO2 revine exclusiv RAR. Duceti masina la RAR si ei stiu ce au de facut. Am comparat mai multe verdicte oficiale cu tabelele redactiei noastre si credem cu tarie ca RAR isi face treaba foarte bine la capitolul emisii CO2.

2. Cum se recupereaza diferenta de taxa dintre versiunea veche si cea noua a taxei?

Doar la cerere. Daca asteptati sa va fie inapoiati banii fara sa-i cereti, gresiti. Modelul cererii este cel din Anexa 3 atasata la normele metodologice ale OUG 50/2008. La cerere se anexeaza documentul doveditor al platii taxei (chitanta, OP, etc), precum si copii dupa CIV si talon. Daca aveti datorii fiscale neachitate, acestea se vor retine, urmand sa incasati suma ramasa dupa compensare.

3. Cum se ajusteaza taxa dupa deprecierea reala ?

Taxa de poluare auto poate beneficia de o reducere suplimentara fata de valoarea stabilita prin aplicarea formulelor obisnuite de calcul. Nu intentionam sa tinem aici vreun curs de matematica, insa este bine sa stiti ca puteti beneficia de reduceri peste cele continute in formula standard in urmatoarele situatii:
– daca aveti o diferenta mai mare de 1 an intre data fabricatiei masinii si data primei inmatriculari in UE.
– daca aspectul interior si/sau exterior al masinii este vizibil degradat,
– daca masina nu are una, doua sau toate dintre urmatoarele echipamente: aer conditionat, ABS sau airbag sofer.

4. Cum se stabileste reducerea pentru filtru de particule diesel?

Evident, rolul principal apartine RAR. RAR constata mai intai existenta acestui filtru (daca este prezent in actele straine si daca exista fizic), dupa care verifica buna functionare a acestuia. Daca toate aceste criterii sunt indeplinite, DPF apare in CIV. Daca apare in CIV, va fi luat in considerare si de Fisc.

  742 comentarii despre “Taxa auto – intrebari frecvente”

  1. am inteles Iulian dar eu am facut rar`ul pe…12 iunie….

  2. Salut la toata lumea,am un Rover 75 si as vrea sa ma lamureasca cineva daca in cazul meu in CIV a masini din Germania era trecut si Co2 in valoare de 193 si la noi RAR-ul nu a trecut aceasta norma eu in acest caz trebuie sa mai fac inca o data verficarea sau sa duc CIV masini (German) si sa copieze valoarea Co2.Acum cand am verificat mai atent CIV-ul(German)al masini se vede ca cei de la RAR nu au copiat toate datele masini corect omitand acest lucru.Multumesc.

  3. Cosmin – aha. Daca trebuie doar inscrierea de emisii, este ok. Am cunostinta ca cineva a rezolvat asa cu emisiile, dar nu strica o intrebare si la ei pentru mai multa siguranta, macar sa stii exact cu cine trebuie vorbit.

  4. Gheorghe Mut – se poate ca in cazul dvs sa nu fie o greseala, ci pur si simplu sa va fi facut CIV pe metodologia veche, in care nu contau emisiile de co2. Cand ati facut CIV-ul?

  5. Da observ ca in CIV nostru nu are rubricatura pt norme de Co2.

  6. Ramane sa merg la RAR si am sa duc si brief-ul si poate o sa reusesc sai fac sa copieze norma din el,nu de alta dar stii cum se procedeaza la RAR o alta programare care iar dureaza peste zece zile si alti nervi si timp pierdut plus ca nu din vina mea nu este trecuta norma si dece sa la platesc iar cateva zeci de lei asa doar ca vor uni care nu stiu in ce lume traiesc.Multumesc Iulian.

  7. Buna ziua!
    As dori sa stiu si eu de ce refuza autoritatile sa imi inapoieze diferenta de la taxa auto doar pt simplul fapt ca eu am vandut masina pt care am platit taxa de prima inmatriculare si mi-am cumparat alta.In care lege se fac precizari referitor la acest lucru???
    Multumesc anticipat!
    Romeo

  8. AM COPIE DUPA CIV CONTEAZA DACA MASINA MA ESTE PE NUMELE MEU.TAXELE SUNT PLATITE DE MINE DAR MASINILE SAU VANDUT MAI POT SA IMI RECUPEREZ BANII

  9. Buna ziua,ce acte trebuie sa duc la R.A.R,pentru a-mi trece co2?

  10. ROMEO – nu exista o precizare expresa.

    Totusi exista o libertate lasata Fiscului pentru stabilirea anumitor detalii procedurale.

    Nu tin partea fiscului, dar nici partea dvs. Cineva care a vandut masina si-a recuperat deja orice cost din pret, adica inclusiv taxa. Nu va suparati pe mine, mie nu mi se pare corect sa solicitati inca o data recuperarea taxei. Negustoreste vorbind treaba e limpede, nu incap dubii. Poate ca juridic veti gasi vreo fisura…

    De dragul exactitatii – daca veti recupera taxa, o datorati direct noului proprietar al masinii.

  11. CLAUDIU – interesati-va la Fisc. Din punctul nostru de vedere, nu este corecta recuperarea taxei de catre cineva care a vandut masina inmatriculata.

    Am raspuns mai pe larg un pic mai sus, dlui ROMEO.

  12. sorin – daca aveti actele straine de inmatriculare, duceti-le. Daca nu le aveti, vor citi ei placuta producatorului de la motor si vor pune emisiile din tabele.

    Raspunsul este valabil STRICT pentru emisiile de CO2. pentru alte operatiuni intrebati la ei.

  13. CE IMPORTANTA ARE DACA AM VANDUT MASINA LEGEA ESTE CA SAU PLATIT PREA MULTI BANI PE TAXA DE INMATRICULARE SI CA TREBUIE SA SE RESTITUIE BANII INAPOI LA OAMENI POATE PERSOANA RESPECTIVA A PIERDUT LA VANZAREA MASINII

  14. claudiu – asa cum o face oricine de aici, mi-am exprimat si eu parerea. Atat. Comercial nu este corecta procedura. De ce au crescut preturile la masini pe vechea taxa?? E parerea mea si atat.

    Nu fac legi si nici nu dau bani inapoi. Daca gresesc,asta e. Va doresc succes sa recuperati cat mai mult din bani. Nu ma bucur de paguba nimanui.

  15. salutare!
    intrebare pt. iulian:
    am platit pt. un ford transit, diesel, 2000 cm, an 2005,taxa veche pe 30-06. nu am inmatriculat-o pana acum. crezi ca, atunci cand o sa merg sa o inmatriculez nu-mi va fi luata in considerare aceasta veche taxa ( fiind necesar sa platesc noua taxa )?