apr. 212008
 

In absenta unei surse oficiale de informatie, multi cititori cauta cu infrigurare o sursa cat de cat credibila pentru a putea stabili emisiile de CO2 ale propriului automobil. Total Auto va ofera un mic truc prin care puteti aproxima valoarea emisiilor de CO2 la automobilul dumneavoastra. Ceea ce va descriem aici este doar un truc si nu o sursa oficiala. Singura sursa oficiala este doar RAR. Acest truc va ajuta sa determinati cu o eroare decenta (max.3%) valoarea emisiilor de CO2, necesara la calculul taxei auto.

In primul rand trebuie sa stabiliti urmatoarele doua puncte:

1. Ce carburant foloseste masina, benzina sau motorina?
2. Care este consumul mixt (mediu intre urban si extraurban) al masinii? Atentie aici aveti nevoie de valoarea din manualul masinii, nicidecum de vreun consum masurat de dvs.

De-acum totul devine simplu:
BENZINA:
[consum in litri/100km] x 23,8 = [emisii CO2 in gram/km]
DIESEL:
[consum in litri/100km] x 26,5 = [emisii CO2 in gram/km]

  131 comentarii despre “Emisii CO2 – un mic truc neoficial”

  1. te rog daca poti sa afisezi si lista cu Euro4 cum ai publicato pe cea cu euro3

  2. marius – nu am o lista cu Euro4. In ce priveste lista Euro3, nu e ceea pretinde ca este.

    Vechea lista Euro3 de la RAR este de fapt un amestec de Euro 3 cu 4 neactualizate din 2005. Sorry.

  3. am un opel vectra, an 2001, motorina, 1995cc, euro 3. imi da 2 categorii la vechime: 6-7 si 7-8 ani. in carte e trecut decat anul 2001 fara luna si norma de poluare nu e trecuta nicaieri. cum pot s-o aflu pt a calcula taxa corecta???

  4. cris – Daca lucrurile stau chiar asa cum le-ai expus, cred ca este bine sa te pregatesti (ca sa fii sigur) pentru taxa mai mare – adica versiunea cu vechimea mai mica de 6-7 ani.

    Norma de poluare este… cea pe care ai scris-o: Euro3. Probabil ca vroiai sa te referi la emisii de co2 – acoperitor pentru masina ta este valoarea de 160g/km.

    Aceste cifre sunt ORIENTATIVE, valoarea finala a taxei putand fi usor diferita.

  5. am un bmw 318i benzina motor 1895 cmc din 2001 luna 04.scrie in talon euro 3.numerele sun valabile pana in 16.07.2008.ce imi recomandati sa fac RAR acum inainte de 1 iulie sau dupa.oricum doresc sa platesc taxa dupa 1 iulie.daca scrie in talon deja euro 3 ce taxa platesc?e valabil euro din talon la rar?emisiile de CO2 sunt de 188g/km.consum mixt este de 7.9l

  6. catalin arad – o masina Euro3 este Euro3 in toata Europa, nu doar in Germania. Norma va fi recunoscuta si de RAR.

    Cu privire la „facutul” RAR am doua sfaturi, intrucat cred ca va fi aglomeratie mare (nu stiu exact cum va fi in Arad…):
    – E bine sa faceti RAR in sistemul nou, daca in sistemul nou o veti inmatricula.
    – Inscrieti-va de acum pentru dupa 1 iulie, ca sa nu aveti surpriza ca va expira numerele. In Bucuresti programarea se face si la 3 saptamani.

  7. la arad programarea se face pe urm 2 zile.chiar am programare pe maine la rar si nu stiu ce sa fac?pot obtine o programare si pe data de 2-3 iulie.

  8. catalin arad – daca faceti inmatricularea pana pe 1 iulie (adica cu taxa veche) e musai sa faceti RAR acum. Daca il inmatriculati dupa 1 iulie, mai bine lasati si RAR tot pentru sistemul nou.

  9. salut iuliane: unde pot gasi si eu plz…grilele facute de guvern sa stiu si eu cati banuti le pregatesc la 1 iulie baietilor buni.

  10. am facut azi rar la un bmwe 318i din 2001 si mi-a scris in acte emisiile de co2.oricum la mine scria si in talonul nemtesc emisiile si faptul ca masina are euro3.maine imi elibereaza civ si restul actelelor si sunt curios sa vad daca apare in civ emisiile.chiar am intrebat pe cineva de la rar de la noi si mi-a spus ca e valabil RAR facut acuma si ptr dupa 1 iulie.

  11. catalin arad – superstire! multumesc, dau o bere! ๐Ÿ˜€

  12. mi-a trecut in constatarea lor exact ce scria in talonul nemtesc adica 188 g/km la bmw 318i.maine scot la 15.30 actele si va spun vineri ce scrie in civ.oricum ei cu gura lor mi-au spus ca omologarea de acuma e valbila si dupa 1 iul ptr ca ei deja trec emisiile in constatare.

  13. catalin arad – multumesc inca o data! Am apucat sa dau stirea cum ca ati fi si ridicat CI, dar nu cred ca am gresit prea mult, mai ales ca ei v-au spus despre incriptionarea emisiilor de co2… ๐Ÿ˜€

  14. cum aflu si eu ce emisii de co2 are un golf 5 din 2006 1,9 tdi confortline