dec. 092011
 

Recuperarea de energie la franarea automobilului este unul din cele mai cercetate puncte din industria auto, gratie rezultatelor excelente de reducere a consumului de carburant pe care aceasta abordare le aduce. Intelligent Energy Loop (i-ELOOP) se bazeaza pe stocarea energiei in ultracondensatoare electrice, dispozitive care incarca rapid cantitati mari de energie pentru un timp scurt.

Energia acumulata in ultracondensatoare electrice se poate alimenta consumatori precum sistemul de climatizare sau cel audio. Solutia poate fi aplicata si pentru sistemul Start & Go, astfel incat functionarea acestui sistem sa nu mai solicite sub nicio forma resursele acumulatorului principal.

Sistemul i-ELOOP este dotat cu un alternator cu tensiune variabila 12-25 V, un condensator dublu-start de inalta tensiune si un convertor CC-CC (intrare curent continuu – iesire curent contnuu). Recuperarea de energie este initiata automat, simultan cu inceperea franarii, indiferent ca acesta este realizata prin ridicarea piciorului de pe pedala de acceleratie sau prin apasarea celei de frana.

Mai departe, alternatorul produce electricitate, pana la o tensiune de maximum 25V, care polarizeaza condensatorul electrolitic dublu-strat. Convertorul CC-CC utilizeaza tensiunea de la bornele condensatorului si adapteaza tensiunea la valorile nominale ale diferitilor consumatori. Acest sistem va echipa modelele Mazda incepand cu anul 2012 (pe modelele 2013).