iun. 202011
 

Proiectul SkyActivSkyActiv este numele proiectului sub care Mazda dezvolta impreuna cu Toyota tehnologii de propulsie cu consum mic de carburant. Cateva din elementele acestui proiect au intrat deja in comercializare in Japonia si Canada, viitorul crossover CX-5 va fi primul automobil echipat cu absolut toate produsele SkyActiv. Versiunea de serie va fi prezentata in toamna la salonul de la Frankfurt, iar lansarea in Europa va avea loc la inceputul anului 2012.

Proiectul SkyActive dezvolta 4 categorii de produse:

1 – Motorul pe benzina SkyActiv-G cu raport volumetric de 14 :1. Acest raport ridicat conduce la o crestere de randament in ciclul de functionare a motorului, iar consecinta directa a randamentului mai bun este scaderea cu 30% a consumului de benzina.

2 – Motorul diesel SkyActive-D qui care ii va permite lui CX-5 sa indeplineasca standardul Euro6 fara vreun tratament ulterior evacuarii gazelor (pulverizare uree, etc) pentru scaderea cantitatii de compusi NOx, dar care sa dezvolte 129 kW (175 CP !). La un raport volumetric asemanator actualului Mazda-CD 2.2 litri, consumul este mai mic cu 20%. In versiune 4×2, CX-5 va fi omologat cu emisii sub 120 gCO2/km.

3 – Transmisiile SkyActive, una automata si una manuala. Cea automata, SkyActiv-Drive cu 6 rapoarte, coboara consumul de carburant cu 7%. Transmisia manuala SkyActiv-MT – tot cu 6 rapoarte – este in mod particular foarte scurta, datorita unei dispuneri judicioase a celor trei arbori, fara arbore suplimentar pentru marsarier. Se aseamana mult cu transmisiile folosite in motorsport.

4 – Structura de rezistenta a caroseriei SkyActiv este construita dintr-un otel usor, dar foarte rezistent. In plus, desenul structurii este foarte ingenios, acesta avand o deformare directionata in senul protectiei habitaclului.

Noul CX-5 de la Mazda va una dintre vedetele de prima marima al acestei toamne auto, in standurile salonului De la Frankfurt 2012.