iun. 092011
 

Nemultumirea populara declansata de taxa auto din Romania trebuie perceputa ceva mai profund decat clasicul „oamenilor nu le place sa plateasca taxe”. Romanii sunt pacaliti de propriul stat printr-o ilegalitate, nascuta si crescuta la san de intreaga clasa politica. Indiferent de partid, majoritatea coplesitoare a politicienilor romani sustin taxa auto.

Fara exceptie, toate partidele care s-au trezit la putere dupa jocuri politice meschine, au descoperit in potbagajul taxei auto un consens neasteptat. Toti vor taxa, pentru ca este o vaca de muls. Sunt bani publici care se transforma rapid in bani de buzunar prin mecanisme financiare diabolice, perfectionate cu abilitate sfidand concurenta cinstita. Lichelismul politic este generalizat. Fiecare om politic in parte este vinovat, fie de ticalosii comise personal, fie de complicitate prin tacere.

De ce este taxa auto ilegala?

1 – Principiul european “poluatorul plateste” este doar o lozinca, fara acoperire. Din 100% poluatori, doar 10-20% au platit aceasta taxa.

2 – Modelul matematic al taxei actuale genereaza obligatii de plata diferite la poluari egale.

3 – Taxa auto de mediu afecteaza concurenta din piata auto, prin scumpirea voita si artificiala a automobilelor SH de import fata de modele identice din piata interna.

4 – Banii incasati din aceasta taxa nu ajuta mediul. Romania este poluata de automobile mai vechi decat SH-ul descurajat de taxa, iar banii se risipesc prin proiecte finalizate prost sau deloc.

O taxa auto decenta, adica „just asezata” cum frumos spune Constitutia Romaniei, trebuie sa rezolve simultan toate obiectiile de mai sus.