mai 242010
 

Vehicul cu pedale creat de copii Reduceri de cheltuieli la bugetul de stat? Nimic mai simplu. Elevii scolii Ringwood din Hampshire (Marea Britanie) au imaginat o masina de politie, cu care oamenii legii pot patrula cu girofar si sirena, propulsia fiind asigurata prin pedalare. Noul vehicul are cinci trepte de viteza, depaseste cu putin pragul de 30 km/h si costa 1000-1200 euro.

Prototipul este “full options”, incluzand chiar si un roll bar pentru protectia soferului in eventualitatea unui accident si a fost construit de elevii din localitate pentru a participa la “Grand Prix”-ul Britanic al Masinilor cu Pedale. Modelul este doar piesa de concurs si nu va fi folosit niciodata la patrulare. Masina arata precum o masina de politie pentru ca oamenii sa remarce mai usor echipajul in timpul cursei. Toate detaliile sunt cat se poate de reale: logo-ul politiei, numarul de telefon, panourile laterale fluorescente.

Patrulare cu pedale Chiar si atelierul politiei locale a fost implicat ca sursa de materiale, cum ar fi sirena pe trei tonuri si lumina albastra de la un vehicul vechi. Si desi masinile actionate de pedale sunt o alternativa eco-friendly fata de alte vehicule, nu se asteapta ca flota existenta a Departamentului de Politie din Hampshire sa fie inlocuita.

Indiferent de rezultatul cursei, poate fi considerat ub succes in sine comunicarea intre elevii unei scoli si autoritatile locale engleze. In cel mai fericit caz, o astfel de actiune in Romania s-ar limita la oferirea de cadouri pentru copii, implicarea politiei locale in viata comunitatilor de la noi fiind (cel putin deocamdata) una strict formala.