apr. 092010
 

Satelitul Mazda si-a propus sa graviteze tot mai larg in jurul planetei Ford. In aceasta tendinta, constructorul cu nume de zeitate persana a convenit impreuna cu Toyota dezvoltarea unei game PHEV (Plugin Hybrid Electric Vehicle) independent de Ford.

Mazda va avea access la tehnologia hibrida Prius generatia a 3-a, cea mai populara din lume in acest moment. Oficialii Mazda au declarat ca noul model benzina-electric va aparea in 2013 pe piata japoneza. Cu exceptia zonei nord-americane, nu exista niciun fel de alte referiri la piete externe in care noul hibrid plugin ar putea fi ofertat.

Acest agreement a fost pentru Mazda o mutare aproape fortata, cunoscuta fiind tinta de reducere cu 30% a economiei de combustibil pentru intreaga gama pana in 2015 (fata de 2008). Mazda deja are in dezvoltare gama de benzinare „Sky”, avand in studiu in paralel si anumite solutii constructive pentru reducerea masei totale sau implementarea tehnologiei Stop & Go. Motorul Sky G va fi lansat chiar anul viitor.

Pe de alta parte, interesul Toyota in aceasta afacere este transformarea propriei tehnologii intr-un standard planetar. Subaru si Nissan (punctual, pe Altima sedan) sunt deja beneficiare ale noii tehnologii Toyota. Mazda este un nou teritoriu cucerit pe harta auto a lumii, care aduce Japonia in pozitia de lider autoritar in tehnologia automobilului electric.