aug. 252009
 

1973-Dodge-Dart-Swinger-lime Probabil ca ati observat deja, lumea auto din Statele Unite difera substantial fata de cea europeana. Putem intelege echiparea unor masini identice cu motorizari diferite, intrucat SUA este anti-diesel. Intelegem nivelul de finisare mai slab, intrucat la aceiasi bani americanul prefera o masina mai mare, in timp ce europeanul prefera una mai cocheta. Insa nimeni nu poate explica de ce americanii au acest cult al numelor auto, ei folosind deseori nume diferite la masini, chiar si in cazul unor modele identice cu cele europene.

Spre diferenta de Europa, Noul Continent are un veritabil cult al numelor. Un articol recent realizat chiar de presa americana, incearca sa clasifice intr-un top de 10 locuri, care sunt cele mai bune nume auto folosite vreodata pentru modele comercializate pe piata americana. In ciuda a ceea ce Ford, Lincoln sau Mercury au demonstrat (sau nu) in ultimii ani, este crucial pentru constructorii auto sa aleaga cel mai bun nume si sa ii ramana fideli acestuia. Nu poti lipi un nume neconvingator unei masini grozave, la fel cum nu poti lipi un nume deosebit unui model banal.

Iata 10 cele mai bune nume de masini:

No.10 – Swinger / Dodge 1969-1976

top-10-best-car-names_10
Nu stim daca vreuna din masini a fost sau nu cumparata special pentru nume, insa cu siguranta Swinger a fost un nume bun al marcii Dodge. Nu a fost pentru una din cele mai bune masini ale sale, asa ca aceasta este explicatia pentru prezenta pe locul 10.

No.9 – Carrera / Porsche 1956-Prezent

top-10-best-car-names_9
Unul din cele mai bune nume de masina nu s-a bucurat niciodata de o prezenta continua. Cand, de-acum celebrul nume, a aparut pe aripile catorva modele Porsche speciale cum a fost 356 in 1956, Carrera (ce inseamna “cursa” in spaniola) a tradat ceva special, o editie mai puternica, mai viguroasa. Si chiar daca nu ati fi stiut semnificatia numelui, el chiar parca suna mai rapid. Vazut cel mai recent pe modelul Carrera GT, este unul din cele mai bune nume de masina si unul din cele mai longevive.

No.8 – Veyron / Bugatti 2006-Prezent

top-10-best-car-names_8
Bugatti este un nume magic in sine, insa este si unul potrivit pentru un model minunat. Este suficient de puternic si a reusit sa faca uitata vechea denumire “EB”, dar si pentru a face fata marcii. Oricum, unul din cele mai bune nume auto, nu este chiar asa de indepartat de constructorul auto cum ati putea crede. Numele vine de la Pierre Veyron, pilot al Bugatti si castigator al cursei de 24 de ore de la Le Mans in 1939.

No.7 – Corvette / Chevrolet 1953-Prezent

top-10-best-car-names_7
Unii au ridicat din umeri la auzul acestui nume, crezandu-l unul inventat, imaginar, care doar suna bine si nimic mai mult. Trebuie insa sa stiti ca este un termen real atribuit unei mici nave de razboi. Harley Earl a conceput-o iar Zora Arkus-Duntov mai tarziu a cizelat-o, insa a fost meritul angajatului GM, Myron Scott, care a botezat “ciudatenia” de doua locuri din fibra de sticla. Jumatate de secol mai tarziu, este aproape imposibil de crezut ca te poti gandi la Corvette fara sa te gandesti imediat la viteza. Acesta este cu adevarat un semn ca e unul din cele mai bune nume de automobil.

No.6 – Viper / Dodge 1992-Prezent

top-10-best-car-names_6
Dodge era un candidat destul de putin credibil pentru piata masinilor cu performante serioase la inceputul anilor ’90. Dar multumita unei masini absolut impresionante si unui nume pe masura, Viper isi merita pe deplin locul in topul celor mai bune nume din istoria auto. Cunoscuta ca si Copperhead cand a aparut ca prototip, inainte de a adopta numele de productie, referinta reptiliana parea a fi doar o subliniere a felului in care arata botul masinii. Viper este mai mult decat o creatura salbatica, la marginea controlului.

No.5 – Countach / Lamborghini 1974-1990

top-10-best-car-names_5
Intr-o pauza a traditiei Lamborghini de a da nume masinilor sale folosind drept sursa de inspiratie luptele cu tauri, Countach este o exclamatie italiana de uimire folosita de barbatii din Piemonte la vederea unei femei extrem de frumose, frapante si mortal de sexy. Aceasta a fost prima interjectie folosita de Nuccio Bertone la vederea “Proiectului 112” in atelierul sau. Pentru cei ce nu sunt familiari cu colocvialismul italienilor, Countach a devenit unul din numele cel mai adesea gresit pronuntat, iar americanii spun ca nu are traducere in engleza. Nu a avut traducere, dar a avut priza la memoria colectiva.

No.4 – Cobra / Shelby American 1962-1967

top-10-best-car-names_4
Carroll Shelby spunea ca numele de Cobra i-a venit in vis. Ironic pentru o masina care este orice mai putin pasnica. Indiferent de momentul de inspiratie, Cobra ramane unul din cele mai bune nume. Este vorba desigur despre caroseria originala. Ford a folosit mult prea generos numele pe diferite alte modele inca din anii ‘60, dar acestea erau departe de roadsterul Corvette cu forme atragatoare si totusi veninoase ce atragea dupa sine necazuri pentru proprietarii vremii.

No.3 – Testarossa / Ferrari 1984-1996

top-10-best-car-names_3
Inseamna doar (par) roscat in italiana. Oricum, traditia si frumusetea limbii a facut din acesta un nume extraordinar, unul din primele trei. Deasemenea nu-i intamplator faptul ca acest coupe este botezat similar cu masina de curse de la sfarsitul anilor ’50: Testa Rossa. Este pana la urma un Ferrari in 12 cilindri! Spuneti ce vreti despre design, insa performanta exotica va fi intotdeauna asociata cu numele acestei masini!

No.2 – Silver Cloud / Rolls Royce 1955-1966

top-10-best-car-names_2
Constructorii auto au incercat sa transmita senzatia de calm si bogatie in masinile lor timp de decenii, dar Rolls Royce este unul din putinele ale carui nume sunt la fel de legendare ca si modelele. Aceasta masina este de buna calitate si este catifelata. A nu se confunda insa cu mai familiarul Silver Shadow ce a urmat. Silver Cloud revine asupra urmei unui timp cand Old Money era inca Old Money si nimic mai putin (cu alte cuvinte cand bogatia mostenita era dovada aristocratiei). Este potrivit pentru o masina ce arata precum cladirea unei vechi banci, pe roti, si avand marimea acesteia pentru a se potrivi mai bine!

No.1 – Mustang / Ford 1964-Prezent

top-10-best-car-names_1
Se spune ca a fost botezat dupa avionul de lupta din cel de al II-lea Razboi Mondial, dar comercializarea publica a fost asociata conotatiilor cabaline; numele lui Mustang a evocat libertatea si drumuri intinse pentru generatii de soferi. Nume precum Boss, Cobra sau Shelby au insemnat performante inalte; dar Mustang este ceea ce a contat cu adevarat. Sigla originala a calutului se poate spune ca este inca cea mai buna, asa cum ii este si numele.