aug. 202009
 

Soferita zburatoare O soferita din Surgeon Bay, statul american Wisconsin s-a speriat si a tras frana de mana in momentul in care a observat ca podul pe care se deplasa a inceput sa se ridice. Femeia a ramas fixata pe podul Maple-Oregon, in timp ce acesta s-a ridicat pana la o inclinatie de 45 de grade. Din fericire, administratorul podului a observat la timp incidentul si a coborat podul inainte sa se intample ceva grav.

Stirea si ilustratia acesteia au facut de mai multe ori inconjurul Pamantului intr-o singura zi, cele mai multe impresii fiind conturate pe ideea unui miracol. Cum de a ramas masina lipita de pod? De ce nu a luat-o la vale?

Oricat de impresionanta este fotografia, aceasta nu ascunde niciun miracol, trucaj sau alta explicatie decat cea tehnica. Masina a ramas nemiscata, deoarece au fost indeplinite simultan urmatoarele trei conditii:

1 – Tendinta de rasturnare a fost longitudinala. Daca tendinta de rasturnare ar fi fost laterala, riscul de rostogolire ar fi fost mai mare, insa nici asa nu este extrem de probabil ca masina sa se fi rostogolit.

2 – Asfaltul a fost curat. Daca inainte de incident ar fi trecut un Dorel cu Raba si ar fi presarat nisip pe pod, masina ar fi putut aluneca in cazul in care ar fi fost un model usor.

3 – Nu a fost iarna, iar drumul nu a avut zapada sau gheata.

Trebuie totusi sa mentionam si un alt detaliu, poate cel mai important: – viteza cu care s-a ridicat podul este mult mai mica decat cea de inaintare a masinii, fapt valabil chiar si in cazul in care masina ar fi rulat cu o viteza de 30-40 km/h. Daca soferita nu s-ar fi pierdut si nu ar fi franat, ea ar fi putut sa coboare panta fara niciun risc, cu mult inainte ca inclinatia sa fi devenit atat de mare.

Insa chiar si asa, nimic nu poate scuza neglijenta administratiei podului.