nov. 042008
 

Masina sau motocicleta inchisa?
In conditiile poluarii, incalzirii globale si a scaderii resurselor de petrol, masina electrica este viitorul industriei auto. Aptera a construit o astfel de masina si a botezat-o Typ-1 EV. Modelul poate fi deja pre-comandat pe net, cu livrare in 12 luni.

Aptera Typ-1 EV are 2 usi, 3 roti si 2 motoare: unul electric (de baza) si unul diesel (pentru incarcarea acumulatorilor). In 10 secunde minunea electrica ajunge la 100 km/h, viteza maxima fiind limitata electronic la 155 km/h.

Bordul este foarte asemanator cu cel al unui avion mic

Typ-1 are autonomie de aproximativ 200 km, cifre neatinse pana acum pentru un vehicul electric. Masina consuma cam 1,47 litri de motorina la 100 km, ceea ce inseamna ca echivalentul in litri pentru intreaga autonomie ar fi de cca. 3 litri, adica 3-4 €.

La un an dupa lansarea in productie a lui Typ-1 EV (probabil Decembrie 2009) va aparea si Typ-1 PHEV (plugin hybrid), al doilea model Aptera. Si in acest caz motorul poate fi un generator pentru incarcarea bateriei, insa la cel de-al doilea model va putea fi folosit si pentru tractiune.

Indiferent de model, Aptera este greu de inclus intr-o categorie anume, putand fi luata fie ca „motocicleta cu 3 roti, inchisa”, fie ca masina. Spre deosebire de majoritatea triciclurilor, Aptera are 2 roti in fata si o roata la spate, oferind 2+1 locuri (2 adulti in fata si un copil in spate).

Masina va fi pentru inceput disponibila doar in California, la un pret 27.000 $, adica aproximativ 21.000 €.