iun. 232008
 

Mai poti? Mai vrei? Mai avem...
A inceput numaratoarea inversa. La inceputul saptamanii viitoare intra in vigoare noua taxa auto, cea in versiune ne-fiscala, de mediu. Statul cu intreaga sa trena nepotisto-fino-relationista tace. Normativele de aplicare ale OUG nr.50/2008 fie nu exista, fie nu sunt publicate cu transparenta. Se risipesc prea multi bani publici cu plata salariilor unor responsabili iresponsabili.

Oare noua taxa auto 2008 va fi aplicata discretionar, la liberul arbitru al omului de la ghiseu? Acest scenariu este plauzibil in conditiile in care nu exista niciun document public in care sa fie scris negru pe alb cum anume se aplica Ordonanta si care sunt drepturile fiecarei parti. Legile si regulamentele lor de aplicare nu pot fi secrete. Oamenii de la ghisee (sau sefii lor) nu au competenta sa faca legi, ci doar sa le aplice. Strict.

Democratia opaca naste depresii. Am citit in Cotidianul ca doar automobilele Euro 4 vor fi taxate cu formula bazata pe emisii de CO2. In Ordonanta scrie ca si masinile Euro 3 vor fi taxate cu aceeasi formula avantajoasa.

Bate campii Cotidianul?

Sunt tentat sa cred ca da, intrucat nu a aparut in Monitorul Oficial nicio modificare a Ordonantei. In mod normal, aceasta judecata ar fi suficienta.

Insa la noi nu este valabil rationamentul scurt, cu legea pe masa. „Daca totusi Cotidianul are o sursa buna si vad ca apare maine modificarea Ordonantei, exact cum s-a scris la ziar ?”. O dilema grea, generatoare de noi afinitati cu radacinoasele romanesti (ne referim la eternul si fascinantul morcov…).

Informatiile contradictorii ne ucid mintea, rabdarea si respectul pentru autoritati. Aceasta atitudine ne complexeaza ca popor si ne modifica inevitabil ADN-ul, transformandu-ne (dupa caz) in fiinte nesociale sau antisociale.

Acest balci cu taxa auto afecteaza astazi maximum 100.000 de oameni, cei care vor sa isi cumpere o masina. Nu am niciun motiv sa cred ca maine nu vor fi afectati restul de 20 de milioane. Nu la taxe auto, ci la Sanatate, Invatamant sau Agricultura.

Ce vom face atunci? Sinucidere pe echipe la sincron?

  25 comentarii despre “Taxa auto – responsabili iresponsabili”

  1. Guvernanţii îşi bat joc de noi într-un mod incredibil! Aş continua, dar nu vreau să încep să vorbesc urât.

  2. până la urmă ne lămureşte cineva şi pe noi.- nu pe 1 dar pe 2 mă duc să-mi înmatriculez maşina şi dacă n-or să ştie să-mi ia bani chiar nu ştiu cum o să reacţionez. deja stau de 1 lună cu ea pe bară

  3. ADINA – Indrazniti sa doriti sa stiti cum va veti plati taxa?? Incredibil… :mrgreen:

  4. Niste nerusinati!!! Asta e parerea mea despre cei alesi de noi sa ne reprezinte interesele. In camnia electorala s-au batut toti cu pumnul in piept ca vor scoate taxa….Au trecut alegerile. Ce se mai aude despre taxa?…..exact..nimic
    Rusine.

  5. Sunt foarte curios sa vad cum se va face calculul pentru inmatricularea unei masini sh imp. din UE care are motor euro3 conf. listei rar , e vorba de un ford ka -1.3-99 cumparat de mine si autentificat deja de rar, dupa lupte crancene pentru aflarea codului motor care nu este trecut in brief, dar nu are inscrisa emisia de CO2.Conf OUG50/08 avem „c) formula prevazuta la lit. b) se aplica si pentru autovehiculele din categoria M1 cu norma de poluare Euro 3, Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 pentru care legislatia comunitara nu prevede masurarea emisiilor de CO2”
    Oare care sunt auto M1 pentru care legilatia comunitara nu prevede masurarea emisiilor CO2? Oare cum o sa-mi calculeze taxa p.i. : conf. form de calcul A – cu obligatia mea de a suporta chelt. pentru ca cei de la rar sa determine nivelul de emisii CO2 sau conf. form decalcu B ? Oare care va fi varsta masinii daca prima inm. este 06.1999 : 8-9 ani sau 9-10 ani, pentru ca masina va avea 9 ani + 1 luna ???
    Crunt si dureros, masina are de toate:ac, abs,g.el,servo..a costat numai 750e, dar promit ca daca voi intampina probleme mari , o sa-i fac plinul , mai pun 5 canistre cu benzina in ea si-o indrept catre victoria cu o caramida pe acceleratie … da de nimerste un Tembeliceanu sau un Vozganian. Toate bune !

  6. Trifu – inainte sa-ti dai foc la masina, astepta votul din Senat… S-ar putea ca taxa sa dispara CU TOTUL 😀

  7. ce bun ar fi un Binladen al romaniei sa aiba grija se sus pusi de la parlament cei care ne onoreaza cu furturile lor asa fara scrupule.

  8. stefan – este suficient sa se aplice legea si sa se sparga buboiul mafiot. Avem creiere care pot ridica tara si fara extreme gen Binladeni…

  9. nu stiu cu cine o sa puste buboiu ca tara asta e plina de pensionari iesiti din MI sau MApN cu ordonante si pensii care sfideaza bunul simt.pe langa asta sunt unii care mai au si functii de directori(pensionari directori)in institutiile statului.copturile astea nu o sa puste never.

  10. cristi – never say never…

  11. am si eu o intrebare si ii multumesc anticipat celui care imi va raspunde…Am o masina adusa din Italia..Pe 27 IUNIE merg cu ea la RAR (identificare, ITP, bla bla). As vrea sa o inscriu dupa 1 iulie…E vreo problema ca am facut RAR inainte de 1 iulie? Se schimba ceva…in ceea ce priveste RAR?

  12. slow_motion – tactic, intuitiv, cred ca ar fi bine sa faceti RAR pe noul sistem daca o veti inmatricula pe noul sistem.

    Practic nimeni nu stie nimic. Sau poate ca cei de la RAR stiu, dar nu au publicat nicaieri. RAR va recunoaste propriile documente emise inainte de 1 iulie, insa nu stim daca se vor schimba in vreun fel procedurile sau tipizatele (CI, CA, etc)

  13. Revin cu o informatie venita direct de la seful RAR al orasului X: RAR se poate face si pana in data de 1 iulie 2008, neafectand cu nimic inscrierea dupa 1 iulie. Actele de la RAR sunt valabile 60 zile.

  14. slow_motion – multumim pentru precizare, insa nimeni nu s-a indoit vreo clipa ca RAR nu si-ar recunoaste actele emise inainte de 1 iulie.

    Problema este alta – ei trec deja emisiile de noxe pe CI pentru Euro 3 si 4? Sau elibereaza vreo adeverinta pentru Fisc?

    Acest raspuns este important, intrucat degeaba imi fac RAR-ul acum daca va trebui sa mai dau o tura (cu programari si cu deranj) ca obtin si emisiile pe CI.

    Fiscul lucreaza DOAR cu ceea ce da RAR-ul in scris (CI sau alta hartie oficiala emisa de ei).