apr. 212008
 

In absenta unei surse oficiale de informatie, multi cititori cauta cu infrigurare o sursa cat de cat credibila pentru a putea stabili emisiile de CO2 ale propriului automobil. Total Auto va ofera un mic truc prin care puteti aproxima valoarea emisiilor de CO2 la automobilul dumneavoastra. Ceea ce va descriem aici este doar un truc si nu o sursa oficiala. Singura sursa oficiala este doar RAR. Acest truc va ajuta sa determinati cu o eroare decenta (max.3%) valoarea emisiilor de CO2, necesara la calculul taxei auto.

In primul rand trebuie sa stabiliti urmatoarele doua puncte:

1. Ce carburant foloseste masina, benzina sau motorina?
2. Care este consumul mixt (mediu intre urban si extraurban) al masinii? Atentie aici aveti nevoie de valoarea din manualul masinii, nicidecum de vreun consum masurat de dvs.

De-acum totul devine simplu:
BENZINA:
[consum in litri/100km] x 23,8 = [emisii CO2 in gram/km]
DIESEL:
[consum in litri/100km] x 26,5 = [emisii CO2 in gram/km]

  131 comentarii despre “Emisii CO2 – un mic truc neoficial”

  1. ok multumesc mult.am gasit si seria motorului pe site RAR la EURO 3.Eram nedumerit ptr ca in talonul german scria clar EURO 3 iar in CIV romanesc doar la nr de omologare cum spui tu scrie E3.
    MULTUMESC MULT.

  2. da, suna ciudat „nr.omologare” la ceva care contine si litere, insa aceasta este terminologia oficiala. :mrgreen:

  3. Am si eu un Seat Toledo 1.8 16 v,92 kw,din iulie 1993.Are motorul de Vw ,tip motor PL.As vrea sa-l inmatriculez in Romania dupa 1 iulie.Sta in garaj de 2 luni.M-ar intertesa ce norma de poluare este?
    Eu cred ca este EURO 1,dar nu stiu sigur.Multumesc.

  4. LUIGI LUGOJ – eu am gasit 1992 ca ultim an de productie la VW pentru motorizarea PL. Intre Euro 1 si 2, anul tampon a fost Iulie 92 – Iulie 93. Cred ca aveti una dintre ultimele motorizari PL produse de VW. Din pacate acest motor este non-euro. Sorry, stiu ca voiati sa auziti altceva…

  5. am o masina din 98 dar prima inmatriculare a fost in 2002.la vechime unde ma incadrez?plz

  6. crys – vechimea se stabileste in fc de data primei inmatriculari in UE.

    Intervalul 98-2002 mi se pare cam mare. Sper sa nu fie un duplicat al briefului, cauzat de pierderea actelor.

  7. nu vorbeste nimeni despre noul mod de calculare a taxei, acum ca s-a dat OU?
    nu de alta dar noi am inmatriculat un golf (2004, prima inmatriulare in UE), euro 4 si am platit taxa de 1000 euro in iunie. mentionez ca emisiile co2 nu sunt trecute in cartea de identitate a masinii. am fi interesati de restituirea diferentei, daca e cazul.

  8. maria – nu esti pe subiectul care trebuie. Procedura de recuperare a banilor si formularul de cerere pot fi aflate din normele de aplicare ale OUG, downloadabile de aici.

  9. care are idee ce emisii de CO2 are un FORD focus 1800cm3 an 2002la un consum mediu de 5,5L la suta ?? daca aveti ideee va rog spunetimi si mie norma de poluare EURO 3

  10. Valentyn ROKKO – da, Ford din 2002 este Euro3, doar daca prima inmatriculare a fost facuta intr-o tara UE (membra deja in UE in anul 2002).

    FORD FOCUS 1,8 TDCi din 2002 are emisii de 145g/km. Conform formulai din articol, rezultatul iese 146 (5,5 x 26,5), insa formula este aproximativa.

  11. Puteti comenta acest topic la noul articol din categoria „Taxa auto la zi”, intitulat „Taxa auto 2008 – intrebari frecvente”.