feb. 172008
 

Au aparut deja anumite dezinformari referitoare la „taxa auto pe CO2” propusa de Guvern. De aceea, chiar inainte de a ne incheia deplin documentarea pe acest subiect, ne consideram obligati moral sa publicam cateva specificatii de baza, pentru a constitui o prima sursa (minima, dar corecta…) de informatii legate de taxe similare aplicate in interiorul UE.

1. Cum se calculeaza emisiile de CO2 la masinile noi?

Pentru stabilirea oficiala a cantitatilor de CO2 emise de un automobil in vederea taxarii, in nicio tara UE nu se aplica vreo formula de calcul, singurele valori acceptate fiind doar cele prezentate in specificatiile tehnice ale producatorilor, calculate in baza unor normative. Emisiile de CO2 prezentate de producator vor fi considerate stabile (identice, fara modificari aduse de uzura motorului) pana la casarea masinii, indiferent de vechime.

2. Cum se calculeaza emisiile de CO2 la masinile vechi sau standard non-UE ?

Deoarece obligativitatea inscrierii in specificatiile tehnice a emisiilor de CO2 este relativ recenta (1998), exista masini vechi (sau standard non-UE) ce nu au inscrisa explicit aceasta caracteristica.

In acest caz, emisiile de CO2 nu se masoara (este prea scumpa pentru cetatean metoda determinista), fiecare stat in parte optand pentru cuantumuri reglate in functie de cilindreea motorului sau puterea acestuia. In Marea Britanie, pentru toate masinile inmatriculate in UE inainte de 1 ianuarie 1998, emisiile de CO2 sunt apreciate in functie de cilindree. In Franta, pentru masinile inmatriculate UE inainte de 1998 se aplica taxe calculate in functie de „puterea fiscala”, care depinde de puterea reala a motorului.

3. Care sunt tarile cu taxe pe CO2? Cum arata aceste taxe?

Aveti aici TABELUL OFICIAL A.C.E.A. [PDF file] (Asociatia Europeana a Constructorilor Auto). Atentie, taxele franceze din tabel nu mai sunt de actualitate ele fiind modificate la inceputul anului 2008.

Din 2008, taxa din Franta are urmatoarea forma:
– pana la 160 g CO2/km: 0€ (da, zero, ati citit bine);
– intre 161 si 165 g CO2/km: 200 €;
– intre 166 si 200 g CO2/km: 750 €;
– intre 201 si 250 g CO2/km: 1600 €;
– incepand cu 251 g CO2/km: 2600 €.

4. Cum va fi taxa la noi?

Cica vom afla intr-o saptamana de la data scrierii acestui articol (17.02.2008)…

5. Care este tendinta europeana?

Uniunea Europeana gandeste un sistem unitar pentru toate statele pe care le cuprinde, folosind principiile nediscriminarii intre cetatenii europeni. Conform acestei tendinte, UE propune abolirea taxei de prima inmatriculare pentru un autovehicul cumparat din interiorul uniunii, indiferent ca este nou sau la mana a doua. Aceasta taxa „de inmatriculare” va fi inlocuita cu una anuala „de circulatie”, bazata pe emisiile de CO2 si care va avea un cuantum mult mai mic, probabil 10% din taxa actuala. Aceste directii sunt – deocamdata – doar in faza de deziderat, fiind incluse doar in proiecte oficiale supuse dezbaterii politice.

Precizare importanta: – nu exista niciun proiect oficial european care sa contina premonitiile bizare ale Guvernului Romaniei, conform carora ar fi iminenta „interdictia de circulatie a masinilor mai vechi de 10 ani”. In schimb, exista proiecte serioase de inasprire a controalelor tehnice pentru autovehiculele care circula in interiorul UE. Cu voia dvs., sesizez o diferenta majora intre cele doua abordari.

Acest articol nu este un tratat stiintific, existand multe detalii tehnice omise deliberat, pentru a facilita lectura rapida. Daca doriti informatii suplimentare, puteti folosi interfata de comentariu de mai jos.

  186 comentarii despre “Taxe UE pentru emisii auto de CO2”

  1. taxa se discuta azi la guvern. inca nu am nimic.

  2. s-a discutat si care -i traba ? Armeanul rau a prezentat pe un post tv niste cifre dar destul de bilbiit.
    ce zic anteneleeee!

  3. gelu – nu am capatat formula. astazi cica au facut o prima lectura si ca formula va fi publica pana pe 10 aprilie, data la care de va organiza o dezbatere publica.

    N-am nici cea mai vaga idee despre cum arata formula. Imediat ce aflu postez.

  4. inca 10 zile de asteptare …

  5. Eu totusi zic ca fara o forma de protest radicala in masa nu se va face nimic … tot asteptam ceva de la un „guvern” care isi vede doar de propiile interese financiare si care se va schimba cat de curand pasand la altii aceeasi ciorba.

    Personal sunt posesorul unei masini Honda civic din 93 pe care am luat-o din olanda si spre difernta de cei care ne cred „fraieri” exista destul de multe lucruri pe care le poti verifica ( jos palaria pt honda)profesional si chiar subiectiv , si inscrisa la vecini … pt ce as plati impozite si taxe aberante unui guvern de fatada cand pot plati si pot rezolva toate probleme de radiere si inscriere in 2 ore la vecini fara batai de cap si cozi interminabile.

    sincer nu ma astept la nimic de la taxa auto , ca vor exista alte inventii de taxe pt a compensa , ci doar sa vad romanul de rand ca ridica capul din pamant si isi apara propia existenta.

  6. Vali , dar cit te costa pe tine asigurarea auto ?
    Daca nu te superi zi-mi si mie mai exact cum ai procedat cu inmatricularea la vecini .
    Eu sint din iasi , as putea sa inmatriculez si eu masina la moldovenii de peste prut ?
    Sincer nu cred ca vom avea vesti bune in ceea ce priveste noua taxa .

  7. Iulian- o lista cu valori calculate dupa noua formula a aparut pe media fax din 31/03/2008 ora 21,30..

  8. multumesc gelu, voi arunca un oki, dar dezbaterea o vom demara dupa ce GVERNUL va publica proiectul final.

    In cele 10 zile se pot intampla multe si vreau sa elimin complet orice posibilitate de confuzie. nu sunt disperat sa „apar primul”… :mrgreen:

  9. Am citit articolul Mediafax si mi s-a parut jalnic. Nu mi-am putut face o impresie despre formula finala. Articolul folseste strict exemplele date de Vosganian. Nu au nici ei formula deocamdata…

  10. ce shnitzel de viata…noi parliti..noi tre sa luam mashini noi… pfff..sa-mi agresez una… >:(

  11. ma dispera ca o ard cu termenul de 1 iulie…sa-i frec cu tix…dupa ce ca taxa nu va fi eliminata tot se cacaie sa aplice o alta varianta. alte porcarii le pot modifica instant „OG.blabla” acum tre sa o arda aiurea

  12. As dori sa imi fac o fundatie, jos_suprataxa_auto: doresc sa inmatriculez masina pe fundatie, de mai pastreaza ca inainte, ca fundatiile sa nu plateasca taxa de prima inmatriculare?

  13. am gasit niste formule si tabele cu ultima varianta de taxa pe site-ul cotidianul.

    spor la calcule si la injuraturi!

  14. da, linkul contine formula corecta.

  15. DA-Iulian, formula este corecta,dar dupa ce o aplici pe datele unui euro 2 sau 1 rezultatul este un mare K.A.K.A.T. poci au fost si porci sint inca !!!
    am asteptat cu nervii la pamint de JABAAAAA.