ian. 262008
 

Producatorul japonez Denso a dezvoltat primul sistem de aer conditionat auto dotat cu un cititor de temperatura a pielii pasagerilor pozitionati pe locurile din spate. Acest sistem echipeaza deja modelul Lexus LS460. Senzorul este plasat in centrul habitaclului si masoara temperatura pielii calatorilor din spate, pentru fiecare in parte, cu ajutorul unei tehnologii in infrarosu avansate.

Informatiile citite sunt convertite in semnal electric digital, care este trimis la sistemul de climatizare, procesarea facandu-se exact ca in cazul senzorului clasic de la baza parbrizului, care echipeaza sistemele clasice de aer conditionat automat (pentru locurile din fata). Astfel, fiecarui calator i se poate asigura o climatizare perfecta.

Senzorul optic in infrarosu este compus din mai multi senzori mai mici, dispusi matriceal, pentru a monitoriza temperatura din habitaclu. Aceasta tehnologie este cea mai precisa din acest moment pentru stabilirea temperaturilor dintr-o vecinatate apropiata.

Daca ne este cald, aparatul va raci puternic aerul, pana la prima reactie a pielii. Imediat dupa aceea, in timp real, aerul conditionat isi va autoregla parametrii de functionare, pentru ca pielea fericitilor calatori sa aibe temperatura ideala.