oct. 312006
 


Audi, BMW, Mercedes-Benz si Volkswagen au format o alianta pentru a promova motoarele lor diesel in SUA. Alianta, prima pentru cele 4 branduri, va folosi sistemul de tratare al noxelor Bluetec, dezvoltat de Robert Bosch si Mercedes. Cei patru planuiesc sa-l ofere sub acelasi brand – Bluetec – si sa-l prezinte pe cateva vehicule ce vor fi echipate cu el, la Salonul Auto de la Los Angeles din Decembrie.

In timp ce jumatate din noile masini ale vestului Europei sunt propulsate de motoare diesel, in SUA procentul este de 2%. Dieselurile au o imagine proasta cauzata de istoria lor, conform careia, sunt zgomotoase, lenese si neprietenoase cu mediul.

Sistemul Bluetec consista dintr-o suita de tehnologii integrate, ce includ separatoare si filtre de particule, precum si injectie de uree pe traiectul evacuarii, ce reduce nivelul oxizilor de azot. Aceasta tehnologie indeplineste cele mai inalte standarde ale emisiilor de noxe in SUA.

Primele miscari ale aliantei nemtesti ar putea fi urmatoarele:
– VW isi va prezenta noul SUV mediu Tiguan diesel;
– Audi va prezenta Q7 diesel;
– BMW, noul X5 doesel;
– Mercedes, claselor R,M si GL cu motorizari fara aprindere, toate dotate cu Bluetec.

Toate aceste modele vor fi aduse pe piata in 2008, un an dupa ce efectele regulamentelor privind emisiile de noxe (asa numitele „Bin5”) vor intra in vigoare in SUA.