aug. 182006
 

Un studiu recent realizat de Comisia Europeana (cu scopul orientarii consumatorilor pe piata unica a blocului european) indica Danemarca ca fiind tara cu cele mai mici preturi de pe continent pentru masinile noi. Romanii care vor o masina noua ar fi bine sa se gandeasca la o excursie de shopping in Danemarca sau Finlanda, pentru ca in aceste doua tari se gasesc cele mai ieftine masini noi din spatiul comunitar. Pretul din showroom este mai mare, dar nu va lasati intimidati de acest detaliu. Iata de ce:

2007 este foarte aproape, iar aderarea Romaniei la Uniune pare iminenta. In plus, legislatia noastra (deja armonizata cu cea paneuropeana pe acest capitol) permite oricarui cetatean al unui stat UE sa economiseasca mii de euro daca isi cumpara masina de la un dealer din alta tara comunitara. Pentru romani, o destinatie profitabila achizitii auto sunt statele comunitare in care fiscalitatea este foarte ridicata cum ar fi Danemarca sau Finlanda, unde taxa pentru o masina noua poate ajunge la 23% si, respectiv, 70%. Masina poate fi cumparata in aceste tari, iar la intoarcerea in tara taxele pot fi recuperate, aparand astfel un potential profit. Nivelul ridicat al impozitelor forteaza producatorii si dealerii din aceste tari sa vanda autoturismele mai ieftin pentru ca danezii si finlandezii sa le poata cumpara.

Studiile Comisiei Europene din anii anteriori au aratat ca diferentele de pret la autoturisme sunt relativ stabile in spatiul UE si tind sa se pastreze de la an la an din cauza diferentelor nivelului de trai dintre est si vest, ca si a stabilitatii fiscale din tari ca Finlanda sau Danemarca.