aug. 162006
 
Ghosn, Wagoner si multe speculatii...

Pentru unii pare ca seful Renault-Nissan pare sa se razgandeasca in privinta parcarii Renault si Nissan in curtea GM. In urma cu cateva zile, Ghosn a spus ca ar fi favorabil unei aliante in care „rasplata sa fie de zece ori mai mare decat riscurile”.Cantarirea riscuriloir este inselatoare, intrucat calculul beneficiilor financiare este extrem de complex.

In aparenta Ghosn are dubii, insa este posibil ca el sa pregateasca asteptarile publicului in legatura cu ceea ce se va intampla. O atitudine diferita fata de cea din urma cu doua saptamani, cand seful Aliantei era deschis si pasionat, vorbind despre proiect intr-un mod optimist. Probabil ca Ghosn incerca sa tempereze asteptarile publicului, evitand fie capcana promovarii unei intelegeri ce ar putea sa nu mearga, fie cea in care sefii GM sa considere inutila alianta gigant.

Ghosn si Wagoner asteapta sa vada rezultatele analizelor si sa vada ce spun cifrele inainte de a decide ce trebuie sa faca. Amandoi stiu ca acceptarea discutiilor nu implica obligatoriu incheierea unei intelegeri.

Daca va amintiti, GM si Fiat isi facusera logodna si erau gata sa-si rosteasca juramintele, cand GM a descoperit brusc perspectiva unei nunti cu impuscaturi, urmata de o casnicie furtunoasa. In urma acestui joc dur, Fiat a iesit cu imaginea usor sifonata.

Prin urmare, noua atitudine franco-nipona nu poate fi pusa pe seama unei decizii, fiind doar o mutare dintr-un joc lung de sah.