„Ta-daaam. Trabant revineeee. Trabantul electric !”
Alarma falsa. Conceptul expus la Frankfurt, „Trabant nT”, este construit de o firma specializata in realizarea de machete auto la scara, numita Herpa. Ei nu au nici capacitati de productie in serie si nici nu detin know-how avansat pentru constructia de automobile. In acest moment, Trabantul electric nu are niciun viitor, insa lucrurile se pot schimba rapid, daca vreunui constructor auto ii pica cu tronc simpatica idee de la salonul german.
Conform realizatorilor machetei concept, „Trabant nT” ar urma sa fie propulsat electric cu ajutorul unei baterii Litiu-Ion. Lungime 3,96 m, masa totala un pic peste 1000 kg, iar viteza maxima ar urma sa fie de 130 km/h. Cica va avea o autonomie de 160 km, aliniata perfect perspectivei electrice la orizontul anilor 2011-2012. Insa toate acestea sunt basme pentru copii, atat timp cat realizatorul machetei nu are nicio legatura cu industria constructoare de automobile. Sau macar de tramvaie…
Folosim acest prilej, cel al prezentarii machetei „Trabant nT” de la Frankfurt, ca sa evocam personalitatea unei marci extrem de populare in vechiul bloc comunist, Trabant. Produs de fostul constructor auto al Germaniei de Est, VEB Sachsenring, fara schimbari semnificative vreme de 30 de ani, 3.096.099 de automobile Trabant au iesit pe portile sale, facandu-l cel mai comun vehicul din Germania de Est.
Principalul atu de vanzare a fost spatiul interior, cu loc suficient pentru 4 persoane plus bagaje, totul sub o caroserie compacta, usoara si durabila. In ciuda performantelor dinamice mediocre, a paraitului inconfundabil si a evacuarii fumegande, Trabantul inca mai este obiectul pasiunii multor detinatori din estul Europei, organizati in cateva fan cluburi simpatice.