Acasă Automobile Concept car Geneva 2008 – conceptul Fioravanti HIDRA

Geneva 2008 – conceptul Fioravanti HIDRA

55


Fioravanti isi continua cercetarile asupra viitoarelor vehicule ce vor trebui sa implementeze solutii fiabile pentru stocarea si utilizarea energiei alternative. Astfel s-a nascut Hidra, un concept superb care poarta numele uneia dintre cele mai hade si mai crude personaje din mitologia greaca.

Asa cum conceptul Fioravanti Vola din 2001 a devenit Alfa Romeo Vola in 2008, probabil ca si Hidra va avea un viitor in lumea reala auto. Probabil unul legat de Fiat.

Hidra este o forma elevata a imposibilei Thalia, un concept ratat chiar inainte de nastere. Noul concept preia inovatiile legate de vizibilitate aduse de Thalia, la care adauga o inovatie interesanta, structura de tip H a acoperisului.

Hidra este un concept inclinat evident spre inovatie, functionalitate si eleganta. Propunerea se refera la un vehicul multifunctional sportiv (MPC – Multi Purpose Coupe), un coupe in 5 usi (oops!) si 4 locuri. Conceptul se bazeaza pe rezultate notabile in termeni de dinamica, siguranta pasiva si flexibilitate.

Un mic exemplu – zona centrala longitudinala ofera spatiu suficient pentru rezervorul de hidrogen – sau – pentru celula de combustibil – sau – pentru o baterie de putere mare, asa cum ii sade bine unei masini electrice sau hibride. Aceasta entitate va fi pozitionata in cea mai sigura si mai bine protejata parte a masinii, ferita de eventuale tamponari, si pozitionata suficient de jos, pentru a amplasa ideal centrul de greutate al masinii.

Un design dinamic caracterizeaza caroseria unicat cu suprafete de plastic modelat. In partea frontala gasim luminile, a caror intensitate variaza in functie de necesarul de moment. Partea din spate consista dintr-o suprafata extinsa transparenta, ce include un sistem inovativ pentru luminile placutelor de inmatriculare, luminile spate, semnalizatoarele, luminile de ceata si lumina de mers inapoi.

Marele H de pe acoperis este o inovatie estetica, dar si functionala – incepe din dreptul stalpilor fata si se termina la stalpii spate. Partea sa orizontala este (din punct de vedere aerodinamic) intr-o zona depresionara, iar forma sa ajuta pastrarea fluxului de aer mulat pe caroserie.

Rama marelui H, unde actioneaza ca si perimetru pentru parbriz, arata o serie de duze ce alternativ si/sau simultan spray-eaza aer si apa. Aceasta idee este ultimul patent revolutionar al lui Fioravanti si se numeste Geyser. Este un nou sistem de curatare a suprafetelor transparente in orice conditii, fara a folosi prea mult stergatoarele. Patentul se bazeaza pe imbinarea scopurilor: nanotehnologie, aerodinamica, si recuperarea apei evacuate in urma functionarii celulei de combustibil.

Dimensiuni:
L = 4,68 m; l = 1,88 m; h = 1,29 m;
Ampatament = 2,90 m.

Articole similare

Concept car

Geneva 2012 – concept Nissan Invitation

Nissan va prezenta la Salonul Auto de la Geneva conceptul Invitation, care...

Concept car

KIA la Mondialul Auto francez 2010

La Salonul Auto de la Paris, Kia pune accentul pe 3 dintre...

Concept car

Blue E-Motion – electrificarea VW

Volkswagen a prezentat primul Golf electric plugin, o avanpremiera a noii generatii...

Concept carSuper

Tokio 2009 – prototip Lexus LFA in premiera mondiala

Lexus anunta lansarea oficiala a LFA, o super masina cu 2 locuri...