Exista perceptia generala ca oricine poate cumpara, dar nu oricine poate vinde. Acest complex decurge din faptul ca vanzatorul joaca in general rolul profesionistului, iar cumparatorul pe cel al victimei sigure. Putem negocia pretul unei masini noi? Raspunsul este: DA!
Cateva observatii si sfaturi de negociere
– Exista si perceptia naiva ca a negocia un pret inseamna lipsa de seriozitate, „tiganeala” (atentie, tiganii sunt negociatori foarte buni !) sau lipsa de respect. Asa ceva poate crede doar cel care nu a vandut nimic in viata lui si nu intelege actul vanzarii.
– O alta perceptie paguboasa poate fi aceea ca negocierea „strica” imaginea personala. „Eu nu negociez” este fie o arma de negociere in sine, caracteristica negociatorilor de forta (cei mai slabi negociatori), fie un gest amuzant al unei persoane care vrea sa para mai bogata decat este in realitate. Omul bogat negociaza INTOTDEAUNA.
– O negociere la cumpararea unei masini nu inseamna neaparat obtinerea unei reduceri de pret, obiectul negocierii putand fi anumite accesorii pe care sa le puteti primi gratuit: covorase, alarma, anvelope de iarna, navigatie, etc. Orice beneficiu este binevenit.
– Nu uitati ca negocierea se desfasoara si in sens invers. Asa cum dvs. incercati sa obtineti cat mai mult, acelasi lucru isi doreste si vanzatorul. Pentru a va creste sansele de castig in negociere, incercati sa tineti minte ca prima lectie de biz a oricarui vanzator auto este aceea de a contracara urmatoarele 10 replici ale clientilor:
1. As dori sa imi clarificati anumite detalii;
2. Nu cumpar, am de rezolvat mai intai cateva probleme;
3. Nu cumpar, nu este cel mai bun moment;
4. Vreau o ofertă cât mai bună;
5. Am vazut si masini mai bune;
6. Am o oferta mai buna de la alta marca;
7. Nu am suficienti bani;
8. Vreau sa negociez cu seful;
9. Preţul este prea mare;
10. Nu am încredere în aceasta marca.
Orice alta replica va poate ridica sansele sa prindeti omul de vanzari nepregatit. Daca vom constata ca va intereseaza subiectul, vom reveni cu noi mici secrete din lumea negocierilor auto.
Bineinteles ca mi-as dori cateva accesorii pe gratis, dar cum as putea sa ma conving pe mine 🙂 sa negociez cand nu am ce sa-i reprosez masinii, nu am o oferta mai buna de la alta marca, ba chiar este singura masina pe care mi-o doresc?
@Val: poÅ£i să te prefaci… 🙂
Nu ÅŸtiu dacă ar trebui să zic asta, având în vedere că lucrez în domeniu, dar întotdeauna cumpărătorii au posibilitatea să se ducă ÅŸi la alÅ£i dealeri ai aceleiaÅŸi mărci, de unde pot obÅ£ine o ofertă mai bună sau unde pot fi trataÅ£i mai bine. La noi, de exemplu, vin mulÅ£i clienÅ£i din BucureÅŸti care cred că sunt trataÅ£i mai bine decât în Capitală. Acest lucru nu e valabil doar la achiziÅ£ionarea unei maÅŸini. Åži la service se întâmplă la fel…
@ Iulian: trebuia să precizezi şi posibilitatea cumpărătorului de a se duce şi la un alt dealer al acelei mărci.
A negocia un pret nu inseamna neaparat sa obtii o reducere de pret.
In cazul lui Val, daca m-as duce glont la masina visurilor, mi-as pregati negocierea pornind de la a spune vanzatorului ca de fapt imi doresc alta masina, dar ca cineva mi-ar fi zis sa intru sa ma uit si la acest model…
Si asta este negociere – pretul nu scade, dar fac pariu ca primesc niste cauciucuri de iarna daca o cumpar spre inceputul iernii. Iar asta poate confirma Adi…
F important este sa afli cam cat castiga vanzatorul din vanzarea respectiva. Daca are cota parte, ai un atu important in negociere. Daca nu are cota parte, poti incerca sa-l atragi de partea ta facandu-i un avantaj personal Uneori iese… Trebuie doar sa incerci.
Vä rog sä mä asutati cä am o masinä Toyota Corolla Break, si nu stiu cum ei in Romänie, cä eu duc din germania si aici este Euro 3 si D4-. ?ei acolo euro 3 s-au 4?? Vä multumesc pentru räspunsul vostru.
erzsebet.
Erzsebet nyisztor – Euro3/D4 este Euro3.
Totusi Registrul Auto Roman recunoaste upgrade-ul la Euro4 DOAR DACA aveti o hartie emisa de producator.