nov. 012009
 

sartre-convoi Un nou proiect al Uniunii Europene, numit SARTRE – acronim de la SAfe Road TRains for the Environment (Convoi Rutier pentru Respectarea Mediului), a vazut lumina zilei cu scopul de a dezvolta si a testa tehnologiile necesare automobilelor pentru a se putea deplasa singure pe autostrada, fara interventia soferului, in cadrul unui convoi. Acest program isi propune sa amelioreze fluxurile de trafic, sa scada timpii de deplasare si de a oferi un confort excelent automobilistilor, de a scadea numarul accidentelor si de reducere a consumului de carburant odata cu emisiile de CO2. Primele prototipuri echipate cu aceasta tehnologie vor fi testate in 2011.

Masinile viitorului vor include in mod necesar un sistem de navigatie si un aparat special de emisie-receptie care sa comunice cu vehiculul-lider. Drumurile nu trebuie adaptate in niciun fel special pentru buna functionare a trenului de automobile.

Ideea este ca fiecare convoi sa fie deschis de un vehicul-lider, care va functiona ca orice alt automobil obisnuit si care va fi pilotat de un sofer experimentat, care cunoaste perfect traseul. Acest vehicul lider poate fi un taxi, un camion sau un autobuz, dimensiunea sau clasa liderului nefiind importanta.

sartre-iesire

Atunci cand un automobil se apropie de convoi si cere intrarea in sirul de masini, controlul asupra directiei, acceleratiei, franelor si semnalizatoarelor va fi preluat de automobilul-lider prin radio. Responsabilitatea soferului lider va fi totala, intrucat – odata intrati in convoi – beneficiarii vor putea sa desfasoare orice alta activitate, ca si cum s-ar deplasa cu trenul. Pot manca, pot dormi, pot face orice fara sa fie atenti la traficul autostrazii.

Fiecare convoi rutier poate fi format dim maximum 6-8 automobile. In momentul in care un beneficiar doreste sa iasa din convoi, o poate face foarte usor, continuandu-si drumul sofand clasic. Pentru o mai buna vizualizare a felului in care functioneaza elementele proiectului SARTRE, puteti viziona clipul de mai jos (animatia nu are sunet):