iun. 292010
 

Se spune despre masinile negre si argintii ca sunt o investitie mai buna decat cele colorate in nuante deschise, intrucat sunt revandute mai usor dupa o folosinta de cativa ani. Insa tot statisticile spun ca, daca aveti o masina neagra, probabilitatea implicarii intr-un accident creste cu pana la 50%.

Un studiu derulat continuu de-a lungul a 20 de ani de cercetatori ai Universitatii Monash din Melbourne, (Australia) releva ca aparitiile in cazurile de accident sunt mai mari la masinile negre decat la cele albe, galbene sau aurii, considerate mai sigure. oamenii de stiinta incearca sa demonstreze ca, independent de priceperea si atentia celui de la volan, vizibilitatea automobilului in trafic are o importanta majora, aproape decisiva.

Caroseriile vopsite in negru, gri, argintiu, rosu si albastru se confunda usor cu alte detalii din peisajul general al drumului. Datele politiei australiene, totalizand 850.000 de cazuri de accident, au evidentiat ca pe timp de zi masinile negre au fost cu 12% mai des implicate in accidente decat cele de culoare alba, in timp ce in zori si in amurg, procentul a crescut spectaculos la aproape 50%.

„Gri si argintiu au fost urmatoarele cele mai riscante culori, urmate de rosii si albastre” – scrie jurnalul Safety Science, care a prezentat rezultatele intregii cercetari. In asociere cu aceste concluzii transante, s-a avansat si o propunere insolita, conform careia ar trebui lansate campanii pentru schimbarea culorilor la automobile. In opinia australienilor, o astfel de decizie ar putea reduce riscul de accident in general, “culoarea” fiind un factor de impact egal cu „alcoolul” sau “viteza”.

Trebuie spus ca si in viziunea Politiei Rutiere din Romania vizibilitatea la volan este un factor important de siguranta. Datorita acestei abordari, in urma cu putini ani in codul rutier a aparut obligativitatea de a circula cu farurile aprinse in afara localitatilor. Intre noi fie vorba, lasati luminile aprinse si in interiorul localitatii, pentru ca orice plus de vizibilitate nu poate fi decat in ajutorul dvs..