sept. 012009
 

Incepand de astazi, norma de depoluare auto Euro 5 a devenit obligatorie pentru toate modelele auto noi (M1 si N1-clasa I), conform normativelor 715/2007 si 692/2008 emise de Comisia Europeana. Modelele auto aflate deja in productie la 1 septembrie 2009 au ca limita de trecere la noua norma data de 1 ianuarie 2011. Pentru utilitarele cu masa cuprinsa intre 1305 kg si 3500 kg (N1-clasa II+III), obligativitatea normei Euro 5 va intra in vigoare 1 an mai tarziu, pe 1 septembrie 2010.

Intrarea in vigoare a noii norme ii va afecta la buzunar pe toti europenii care au masini, deoarece – odata devenita obligatorie – norma Euro 5 va trage dupa ea o intreaga grila de impozitare. In Romania, nu a fost facuta publica deocamdata nicio initiativa de reasezare a impozitelor auto sau a taxei de mediu.

curba-poluare-dupa-norma-euro
Cu toate acestea, este extrem de probabil ca impozitul pe autoturism si taxa de mediu sa fie modificate pentru romani in aceasta toamna, intrucat premierul Boc a exprimat inca din primavara promisiunea de a retrage taxa auto de mediu platibila la prima inmatriculare. In locul acesteia ar urma sa fie instituita o taxa cu acelasi nume, dar cu un cuantum mai mic, ce va fi platita anual de toti poluatorii, indiferent de data la care si-au achizitionat autovehiculul.