mai 052009
 

vin-code1
Numarul de identificare al unui automobil („seria caroseriei” sau „VIN code”) este format din 17 caractere. Caracterul al 10-lea este codul „anului-model”, iar uneori acesta apare cu valoarea „0”, care nu are nicio semnificatie de cod.

Este legal sa apara „an-model 0”, atat timp cat caracterele 0, O si Q nu sunt acceptate ca purtatorare de cod, intrucat poansonarea lor pe eticheta metalica ar putea provoca uneori confuzii la citire? Ce inseamna cifra „0” la digitul 10 din seria caroseriei? E legal?

Raspuns: – DA !

Explicatia este banala, dar neasteptata. Spre diferenta de Statele Unite unde absolut toti digitii poarta semnificatii de cod, normativul UE nu defineste ca obligatorie codificarea celui de-al 10-lea digit, care reprezinta „anul-model”.

De aceea, unele uzine europene anuleaza absolut legal digitul 10 cu cifra „0”, singura cale de a afla anul de productie fiind doar inscrisul din actele masinii.

Daca ati avut vreo retinere cu privire la acest punct, puteti rasufla usurati. Totul este foarte legal. Puteti cumpara noua dvs. masina cu anul de productie nedefinit…