Acasă Xtra Non-Auto Mafia din Romania – tu de ce parte esti?

Mafia din Romania – tu de ce parte esti?

4


Acest articol este non-auto. Scuze.
Am auzit nu demult o explicatie conform careia putem vorbi de „mafie” doar atunci cand sunt folosite arme si cand mor oameni. Pe de alta parte, „jos mafia” a fost si slogan electoral. Exista in realitate mafie in Romania? Sau sa fie doar un artificiu electoral cu priza la naivi?

Cuvantul „mafie” apare in toate dictionarele romanesti. Este un substantiv comun, care accepta si forma de plural „mafii”. Pe langa definitiile clasice de „grupare criminala”, dictionarele de neologisme (DN si MDN) ofera si urmatoarea definitie: – „grup de persoane unite pentru a-si satisface interesele prin orice mijloace”.

Nu este nimic nefiresc sa iti aperi interesele de grup, atat timp cat respecti legea si concurenta in piata libera. Dar daca iti atingi scopul ignorand cele doua dimensiuni ale jocului corect, inseamna ca esti mafiot. Simpla definitie, nu-i asa?

Cand esti competitiv si ai succes, te mandresti cu ceea ce faci si lasi totul mostenire urmasilor tai.

Daca nu esti competitiv, pupi inelul. Mafia va mima succesul in jurul tau, precum bostanul fermecat din povestea Cenusaresei transformat in Mertzan. Pardon, in caleasca. Insa, exact cand te astepti mai putin, succesul se transforma inapoi in bostan. De aceea, daca rezisti pana la capat, smecheria moare odata cu tine si nu poti lasa nimic urmasilor. Smecheria va fi preluata de alt smecher, nu de urmasii tai.

Este simplu sa fii mafiot. Scara valorica a mafiei se constituie cartezian, cu ajutorul unor perechi de coordonate de tip „pozitie ierarhica” – „grad de loialitate”. Pentru a intelege si aplica aceste reguli simple nu iti trebuie nici minte, nici carte. Trebuie doar sa pupi inelul. Cum sa nu aiba succes astfel orice imbecil?

Jocul telefoanelor cu „fir scurt” si al „pachetelor de cafea” desfasurat in perioada comunista a creat un numar urias de obligatii. Obligatiile (nestinse) dicteaza si astazi, ordonand cu precizie elementele unui sistem aparent ermetic.

Concurenta este dusmanul cel mai periculos pentru mafii. In cosmarurile mafiotilor, concurenta este ca raza de soare pentru varcolaci sau crucea pentru diavol. Descurajarea concurentilor are caracter programatic, pentru fiecare jucator nou aparut in piata. In Romania nu exista piata fara „tatic”. Afli asta imediat ce ai rupt prima factura…

Cele mai nocive si toxice elemente din sistemele mafiote nu sunt mafiotii in sine, ci sclavii lor. Puterea unui mafiot se calculeaza prin numarul total de sclavi pe care ii poate influenta ca sa incalce legea in beneficiul sau. Mafiotii au sclavi docili, care incalca legea in numele stapanilor, fac puscarie in numele stapanilor si – uneori – mor in locul lor.

Daca legea spune ca toata lumea plateste TVA, sclavul poate fi scutit in numele stapanului sau mafiot. Daca trebuie organizata o licitatie, sclavii rezolva totul pe firul scurt cu stapanii lacomi. Tu cheltuiesti cu marketingul, iar sclavul deruleaza contracte cu statul fara sa investeasca nimic.

Curaj!

Nu toti oamenii au un pret. Exista oameni de caracter, incoruptibili, care au un respect mai inalt pentru adevar si onoare, decat pentru ban. Sunt mai multi decat iti poti imagina. „Ploaia care va veni, le va potopi pe toate…”. Tu de ce parte esti?

9 Comentarii

  • problema pt mine a fost cand mi-am dat seama ca sunt mai PUTINI decat mi-am putut imagina …

  • Exista mafii si mafii : mafie cu 3 clase primare ,mafie de tara ,mafie de oras ,mafie cu facultate ,mafie de cartier . Cred ca o aparite mai noua ,decand cu globalizarea asta este mafia cu costum si cravata ,cu facultate si cu aere de oameni respectabili(mafia corporate ) La randul lor ,acestia se impart si ei pe caprarii . Mafia cimentului, mafia petrolului,mafia telefoniei mobile ,mafia bancilor ,mafia notarilor . Daca toti acesti mafioti, (se incadreaza in definitia dex ) pot fi invinuiti de orice mai putin de tradare ,exista si o subcategorie demna de cel mai adanc dispret .Acestia sunt alesii nostrii (reprezentatntii nostri dragi ,care in loc sa ne apere interesele ,se fac ca lucreaza iar mafiotii castiga teren iar in lacomia lor nesfarsita ajung in cele din urma sa-si dea singuri cu sapa in co.ie (vezi faimoasa criza financiara ) . Actiune si reactiune -legi imuabile ale naturii si societatii .Echilibru nu exista decat sub un metru de tarana ….durerea mea este ca suntem un popor care stam foarte prost la capitolul reactiune ….. tara istorica de altfel…..

  • omu negru la suflet – nu exista mafie cu 3 clase, ci sclavi cu 3 clase. Sa nu confundam papusile cu papusarii. Sau marfa cu ambalajul.

    Nu sunt de acord nici cu „politicienii” care sunt lacomi si nu ne ajuta. Cred ca si clasa politica este corupta fix in aceeasi mafie (unica, precum fostul partid comunist, dar cu mai multe departamente…)

    Exemplu: – toate guvernele – fara exceptie – s-au plans de „greaua mostenire”. Totusi nimeni nu a fost in vreun fel pedepsit pentru ca ar fi ingreunat „mostenirea”. Nimeni nu raspunde cand sunt EU la putere? Inseamna ca EU sunt mana in mana cu cei dinainte.

    Oare de cate comisii de experti este nevoie ca sa putem constata acest fapt simplu?

  • Pentru ca a fi galagios si cu orice pret in prim plan este o manifestare disperata (sau simulata, jucata).

    Gesturile disperate nu pot aparea in comportamentul unui om demn, pentru ca nu ajuta cu nimic la imaginea ta sa ai o prezenta disperata.

    Oamenii demni asteapta momentul potrivit ca sa puna o problema sau ca sa faca pipi.

    La mafioti este invers. Sunt tot timpul vizibili, dar atunci cand vrei sa contezi pe ei, tradeaza, fug sau se ascund, etc. Pitici.

  • Mafia exista peste tot… Si daca e s-o gandim mai bine, intreg sistemul (Guvernul si Parlamentul, national si international) este corupt… Este facut sa fie asa.

    • De la data articolului si pana acum au trecut 2 ani. intre timp lucrurile s-au agravat. Nu mai este vorba despre un stat mafiot, ci despre unul aproape feudal (cu nobilime parvenita).

      Diferenta intre cele doua forme este mare. In statul mafiot exista speranta ca pot aparea probe si ca pot fi trasi la raspundere vinovatii. In statul feudal, nu exista justitie si libertati decat pentru patura privilegiata.

Comentarii închise.

Articole similare

Non-Auto

„Top 10 Secrete PR” in industria auto

Ca peste tot, si in industria auto comunicarea are o substanta efemera....

Non-Auto

Provocare TotalAuto.ro – CUM PROCEDATI?

Batem in lemn: – veniti acasa si gasiti masina exact ca in...

Non-Auto

Noul TotalAuto – o scurta tranzitie

TotalAuto.ro traverseaza o revizie majora, absolut necesara unei functionalitati superioare. Pe noul...

Non-Auto

NON-auto, despre Eurovision 2008

Acest articol nu este auto. Scuze, dar nu pot sa tac. Ceea...