mai 272008
 


Acest articol nu este auto. Scuze, dar nu pot sa tac. Ceea ce presa muzicala se fereste sa spuna in legatura cu recentul loc 20 obtinut in Serbia, va fi scris aici de catre… un jurnalist auto.

Scriu aceste randuri, in virtutea sansei de a fi condus timp de 2 ani casa de discuri EMI Romania si a bucuriei de a fi fost angrenat la vremea respectiva intr-o aventura de neuitat, cand crucisatoarele muzicii romanesti – Monica Anghel si Marcel Pavel – au spulberat pentru prima oara cliseele europene, patrunzand in premiera absoluta in clasamentul primelor 10 natiuni la Eurovision.

Ce anume a condus la esecul din Serbia?

1. Asocierea gresita a doua voci superbe. Piesa noastra a fost pentru vocea lui Vlad, Nico parand sa tipe partitura in anumite momente. Carismatica Nico nu a avut feeling nici pentru cei din sala si nici pentru camera TV. Dorinta ei mare de a participa la Eurovision a condus la influentarea juriului si televotantilor la preselectia de acasa. Nico si-a folosit popularitatea si carisma pentru a obtine voturi pe baza de presiune la preselectie („ma retrag daca nu ma votati…”), in loc sa le foloseasca pentru a canta BINE, asa cum o face de obicei.

2. Absenta omului cheie numit Dan Manoliu. Sper sa nu gresesc, dar in 2002 cand l-am cunoscut pe Dan cred ca se afla la prima participare Eurovision. La momentul acela Marcel Pavel era artist EMI, iar acest lucru mi-a oferit deopotriva sansa si placerea de a putea sprijini (intr-o prea mica masura) echipa Romaniei, din care facea parte si Monica Anghel. Dan Manoliu a fost omul cheie al delegatiei romanesti, fapt pe care vi-l pot reconfirma nu doar Marcel si Monica, ci si artistii care au participat la Eurovision in anii ce au urmat: Nicola, Luminita Anghel sau Mihai Traistariu. Au existat si mici neimpliniri ca in cazurile Sanda Ladosi si Todomondo, insa – chiar si in acele situatii – omul care stia sa relationeze cu omologii de la Eurovision, Dan Manoliu, a atenuat mult lipsa de competitivitate a pieselor noastre.

Nu cunosc motivele pentru care Vlad Mirita si Nico au cantat impreuna si nici nu vreau sa le aflu. Avem muzicieni suficient de valorosi pentru a fi in masura sa dea girul unei echipe competitive in viitor. Nu stiu de ce Dan Manoliu nu a mai condus delegatia noastra si nici nu ma intereseaza. El pur si simplu trebuie sunat in urmatoarele 5 minute si chemat la treaba. Urgent.

Sa nu fiu inteles gresit, sunt partizanul tinerilor pentru echipa Eurovision, insa acestia trebuie „calificati la locul de munca” sub aripa experimentatului Dan Manoliu si nu lasati sa se dea cu capul de pragul de sus. Trebuie sa ne reintoarcem in primii 10 cu stiinta si talent, nu prin noroc. Si asta indiferent de jocul orgoliilor din TVR (nu cunosc exact, dar sunt sigur ca despre asa ceva este vorba acolo…).

Cat despre calculele geopolitice gen „da-mi Eurovisionul ca iti tai gazul” sunt niste prostii ale unor puberi, care ar fi trebuit mai intai sa citeasca si abia dupa aceea sa se apuce de scris. Parca-l si vad pe Putin la telefon gesticuland amenintator „dati-mi Eurovisionul”…

  7 comentarii despre “NON-auto, despre Eurovision 2008”

  1. Iulian, nu înÅ£eleg cum a devenit Eurovisionul un subiect de o asemenea importanţă în România. E o ocazie de a-Å£i promova Å£ara ÅŸi artiÅŸtii. Dacă nu câştigi, asta e! Mai încerci ÅŸi anii următori. Văd că pe la toate colÅ£urile se comentează prestaÅ£ia lamentabilă a artiÅŸtilor noÅŸtri de la Belgrad. Au participat, nu au fost ultimii, au avut momentul lor de faimă, revenim la activitatea noastră de zi cu zi. Nu avem de ce să plângem. Are cine să o facă, are cine să analizeze cauzele eÅŸecului ÅŸi să ia măsurile de rigoare. Problema e că treaba asta se întâmplă pe banii noÅŸtri…

  2. Da, ai dreptate, insa pe banii nostri (sau nu) indepartarea lui Dan Manoliu din echipa de Eurovision a fost o greseala.

    Eu mi-am cerut scuze pentru abordarea acestui subiect aici, insa muream daca nu scriam asta :mrgreen: Poate ti s-a intamplat si tie vreodata…

    Este ingrozitor de paguboasa aceasta mentalitate rudimentara de a te baga peste ceva care functioneaza, doar ca sa demonstrezi (cui??) ca oricine poate fi inlocuit…

    Scuze inca o data daca ai considerat articolul nepotrivit.

  3. Non-auto si non-Eurovision: Mai e vreo speranta sa ne bem cafeaua sambata ascultand „Totalauto”? Sau martea…sau joi spre vineri la 2.40 ?

  4. Alina Munteanu – sigur ca da, cel mai probabil din toamna, dar nu stim inca exact in grila carei statii radio. Deocamdata nu as comenta mai mult.

    Oricum, avem in continuare emisiunea la Sport Total FM, „Cai Putere”, duminica de la 11. Este intr-un format mai sobru decat Total Auto, insa toate lucrurile sunt perfectibile.

    E placut sa stii ca ai 1 ascultator… :mrgreen:

  5. Doi. Beam cafeaua in familie. De fapt inca o mai bem, dar …am aflat de ieri pana azi ce se intampla si nici eu nu comentez.Duminica de la 11 ascult altceva, in alt decor, asa ca…la toammna astept vesti.

  6. Doi… Asta inseamna deja dublarea audientei!! :mrgreen:

  7. Membrii juriului au fost in mare parte subiectivi.Au votat cu persoana,nu cu vocea, de aceea acest rezultat umilitor…!Se stie ca Romania este o tara de poeti,cantareti,..dar buba e acolo sus in juriu ,adica. Sa se inlocuiasca toti membrii juriului cu tineri capabili sa aleaga ce-i frumos,ce-i place romanului stilat,si atunci altul va fi rezultatul.