apr. 232008
 


In urma cu aproape un an (August 2007) NASA a demarat programul „PAV Challenge” (Intrecerea masinilor personale zburatoare). Astazi, PAV (Personal Air Vehicle) este mai aproape ca oricand de a deveni realitate. Vorbim despre o noua generatie de avion mic ce isi doreste sa realizeze un debuseu pentru calatoriile aeriene americane.

PAV are un cosum redus si se pare ca va fi capabil sa ne transporte de trei-patru ori mai rapid decat liniile aeriene clasice. PAV nu atinge viteze superioare avioanelor de linie, insa formalitatile preliminare zborului sunt mult mai simple. Te urci si pleci.

NASA prezice ca pana la 45% din totalul deplasarilor viitorului vor apartine PAV-urilor. Aceasta ar duce la decongestionarea aeroporturilor metropolitane si a autostrazilor ce le inconjoara, va reduce nevoia de a construi noi autostrazi si va salva o mare parte din miliardele de galoane de combustibil transformate in emisii nocive in Statele Unite.

Cateva caracteristici ale PAV:
· Utilizeaza extrem de eficient combustibilul, inclusiv carburanti alternativi, sub 4,7 l/100km;
· Zboara cu viteze intre 240 si 320 km/h deasupra… blocajelor rutiere;
· Manevre simple de pilotaj, asemanatoare cu cele folosite pentru condusul masinii;
· Se poate calatori pe aproape pe orice vreme datorita „vederii sintetice„, un set de tehnologii ce ii dau pilotului mijloace clare si intuitive pentru a se orienta in timpul zborului;
· Autonomie de 1200 km;
· Foloseste un spatiu de decolare scurt.