nov. 192007
 

Recent, un cititor ne-a semnalat noul mod de operare al unor vanzatori auto SH (persoane fizice) de rea credinta. Inainte de a descrie modul de operare, insistam sa va atentionam ca la cumpararea unei masini SH, sub nici o forma sa nu dati banii din mana pana cand vanzatorul nu-si indeplineste absolut toate obligatiile legate de tranzactie. Mai exact, pana nu aveti toate semnaturile, inclusiv avizul Fiscului pentru vanzator.

Modul de operare descris de cititorul nostru este urmatorul:
1 – partile ajung la un acord privind tranzactia;
2 – partile semneaza actul de vanzare-cumparare;
3 – cumparatorul (grabit si neglijent) plateste pretul convenit si primeste cheile, talonul, cartea de identitate (brieful) si – desigur – masina;
4 – cumparatorul vrea sa-si inmatriculeze masina, dar descopera ca are nevoie de avizul Fiscului din partea vanzatorului;
5 – vanzatorul refuza sa ia viza, pretextand ca are datorii prea mari la Fisc, pe care nu le poate plati. Evident, fostul proprietar sustine ca nu mai are nici un ban din cei primiti pe masina.
6 – datorita legislatiei obtuze, noul proprietar este constrans fie sa plateasca suplimentar suma datorata (real sau nu) de vanzator Fiscului, fie sa accepte sa nu se poata bucura de proprietatea sa pana la castigarea procesului in instanta si executarea silita a vanzatorului (minim 1 an).

Cand faceti tranzactia, nu va grabiti si nu va lasati „imbatati” de noua dvs masina. Trebuie sa aveti ochii mari si mintea limpede!

  11 comentarii despre “ATENTIE – nu va grabiti cand cumparati!”

 1. apropo, stie cineva cum a evoluat situatia baiatului respectiv?

 2. Tot ceea ce stiu despre om este ceea ce a scris in comentariile postate sub articolul „Germania schimba taxele auto”, cu numele Popa Toma. Acolo apar mai multe detalii despre intreaga intamplare. Sunt vreo 2-3 posturi…

 3. da, am vazut asta. ma gandeam ca ai tinut legatura cu el. urata intamplare.. dar cu increderea nu rezolvi prea multe mai ales cand e vorba de afaceri cu necunoscuti. De acest gen de frauda am auzit deja, m-am si lovit odata, nu a fost cazul pt ca fara avizul fiscului in Oradea nu se incheie fisa de inmatriculare deci vanzatorul nu simte nici aroma banilor macar. Cascati ochii sau veti casca buzunarul! Salutari 🙂

 4. stie cineva daca vanzatori autorizati de masini second hand sunt obligati sa dea garantie

 5. Dupa noua lege a garantiei, nimeni nu mai este obligat sa acorde garantie.

  Garantie se ofera doar in urmatoarele situatii:
  1. In baza unui contract de garantie semnat de cumparator si de vanzator.
  2. In baza unui certificat de conformitate emis de producator (exclus la second hand)
  3. Daca cumparatorul poate face dovada ca vanzatorul sau producatorul a promis garantie intr-un demers publicitar, in conditiile expuse in respectivul demers.

 6. Tot atat de adevarat e ca daca ramane pe numele lui… si se incapataneaza sa nu o radieze…. ma voi plimba cu 100km/h prin localitatile cu radare fixe si astept sa ii ajunga amenda(amenzile) acasa!!!

 7. Chestia asta nu cred ca este chiar asa simpla… poate iesi rau, daca el declara ca TU esti ala care a incalcat legea. 😀

 8. in loc sa ne bucuram k suntem un popor istet si stim sa scoatem bani din orice, facem propaganda pe site-uri. cum pot verifica eu daca vanzatorul are datorii la fisc daca cumpar masina din targ si actele se fac pe loc?

 9. Este f simplu.

  Vanzatorul si cumparatprul merg impreuna la agentia fiscala a vanzatorului, se face actul de v-c, dupa care se executa radierea fiscala si se emite certificatul fiscal.

  Cu certificatul la dosar, rolul vanzatorului se incheie. Totul este ok, iar banii se pot plati.

  Dupa plata banilor se ofera restul actelor in original si se semneaza instrainarea pe talon.

 10. Am vandut masina unei persoane , iar el are cateva amenzi si vreau sa stiu daca poate trece masina pe numele lui fara a fi nevoit sa plateasca impozitul si restul taxelor.Stiam ca e nevoie cand vinzi sa nu ai datorii la fisc.La cumparare e la fel?Multumesc!

 11. Nu cunosc exact procedura fiscala, insa in urma cu 2 ani cand mi-am deschis la fisc rolul pentru masina mea, aveam doua amenzi si nu a fost nicio problema sa o inregistrez.

  Intradevar, la vanzator e musai plata. Pana nu platesti TOT, nu vinzi.

  Exact-exact nu mai stiu cum este acum si nu vreau sa va dezinformez…