iun. 092010
 

Blocaje fara obstacol fizic Blocajele din trafic sunt una din cele mai mari surse de frustrare ale soferilor. In aparenta, „blocaj” egal „aglomeratie”. Desigur, pe un drum gol nu te poti bloca, insa aglomeratia in sine nu este o cauza definitorie, ci doar unul dintre ingredientele favorizante. De ce apar blocajele din trafic?

Un raspuns corect si transant il poate reprezenta blocarea unei benzi de circulatie fie din cauza unei defectiuni aparute la unul din automobilele din coloana, fie din cauza unui accident.

Stiati ca exista si blocaje ale unor benzi de circulatie fara sa existe un obstacol fizic? Pentru a intelege fenomenul cu aparente bizare, va voi prezenta un experiment japonez din 2008, vechi la ei, dar absolut nou in Romania.

Asa cum veti vedea si in secventele video de mai jos, totul se intmpla pe o pista perfect circulara, cu latime de o banda de circulatie si cu o lungime de 230 m, ceea ce corespunde unui diametru de cca. 75m. Camp deschis, toata lumea vede pe toata lumea, fie direct, fie indirect prin retrovizoare.

Singura cerinta impusa celor 22 de soferi este de a merge constant cu 30 km/h. In rest, nicio constrangere. Va rog sa urmariti clipul de mai jos pentru a observa o dinamica incredibila:

Asadar, imediat dupa start traficul s-a desfasurat normal, fluent. Din cauze strict subiective, au aparut mici fluctuatii la distantele dintre masini, initial egale (cam 10 m intre doua vehicule). Aceste fluctuatii au crescut pana cand un grup de mai multe vehicule a fost fortat sa opreasca complet, pentru a nu lovi masinile din fata. Blocajul nu a fost cauzat de niciun obstacol fizic si – dupa cum puteti vedea – s-a propagat spre inapoi cu o repeziciune foarte mare.

Daca vom transpune experimentul in conditiile traficului de dimineata, rezulta ca jumatate din intarzierea dvs este cauzata de cei care demareaza violent si pun frane bruste in traficul bara la bara. La acest tablou matinal puteti adauga adormitii din trafic plus zmeii care le iau fata.

Secretul este sa mergeti cat mai constant. Fiecare frana va costa 10 secunde. De cate ori franati intr-o dimineata?