ian. 072010
 

Recent, General Motors a primit 2,7 milioane de dolari pentru a construi un dispozitiv prototip care sa produca energie electrica din caldura degajata de automobil, cu ajutorul aliajelor cu memorie a formei. Practic, sistemul de evacuare a gazelor arse in cilindrii motorului tinde sa devina o sursa de electricitate gratuita si absolut ecologica.

Principiul fizic care sta la baza inventiei este usor de inteles pentru oricine. Un fir de SMA (Shape Memory Alloy – Aliaj cu Memorie a Formei) pune in miscare un generator electric. La cald, firul ia forma memorata de aliaj, iar la rece revine la forma initiala. Acest ciclu mecanic asigura producerea unei rotatii complete a rotorului unui generator, cu scopul de a scoate la pensie batranul alternator auto.

Generatorul cu aliaj cu memorie se monteaza pe galeria de evacuare a automobilului. Atat timp cat aceasta este incinsa, generatorul va produce electricitate suficienta pentru a incarca bateria masinii. Proiectul este inca in faza de laborator, insa atat timp cat GM va reusi sa construiasca prototipul, este extrem de probabil ca va reusi sa utilizeze aceasta tehnologie incredibila si in viitor, in productia de serie.

Ideea motorului termic cu aliaje cu memorie are deja varsta de 30 de ani, insa pana astazi nimeni nu a reusit sa demonstreze eficienta unei astfel de tehnologii. O idee inrudita cu aceasta este si cea a transformarii caldurii in electricitate cu ajutorul unui termocuplu, subiect prezentat de TotalAuto intr-un articol mai vechi.