feb. 062012
 

SARTRE 2012Proiectul Sartre, acronim al denumirii complete „Safe Road Trains for the Enviroment” (Convoaie Rutiere Sigure si Ecologice), intra in faza finala. Actorii proiectului, cu Volvo in rolul principal, au finalizat primele teste de strada pentru convoiul de vehicule automate. Conform Sartre, convoiul este format dintr-un vehicul lider, cel mai recomandabil (dar nu obligatoriu) un camion, urmat de automobile complet autonome, care urmeaza liderul la o viteza de fix 90 km/h si la o distanta de siguranta de 6 metri intre vehicule.

Automobilele din convoi sunt controlate de vehiculul lider, astfel incat atat timp cat acestea se afla in convoi nu este necesar sa fie sofate. Soferul unui automobil care a aderat la convoi poate chiar sa traga un pui de somn. In testele recent incheiate, vehiculul lider a fost un camion Volvo, iar membrii convoiului au fost automobile ale aceluiasi constructor.

O descriere mai clara (inclusiv video) a acestui sistem exceptional o puteti gasi in articolul Proiectul SARTRE – tren de automobile pe autostrada publicat in 2009 tot aici, pe Total Auto.

Obiectivul convoaielor Sartre este sa promoveze siguranta la drum lung, mai ales pe autostrazile monotone, problematica momentului fiind sincronizarea vehicului lider, condus de un sofer profesionist, cu celelalte vehicule, de obicei mai rapide. Aplicarea sistemului conduce automat si la ameliorarea bilantului energetic pe intregul convoi, deoarece vehiculele sunt aproape unele de altele si in aceeasi linie, aceasta maniera de exploatare avand ca efect reducerea rezistentei aerodinamice. Economiile de energie pot atinge pragul relativ de 20%.

Sistemul Sartre va contribui de asemenea la utilizarea mai eficienta a capacitatilor existente de drumuri si are potentialul de a reduce semnificativ timpul de calatorie. In termeni practici, aceasta tehnologie va oferi beneficii semnificative pentru utilizatorii sai, deoarece va include in timpul liber al ocupantilor si timpul care clasic ar trebui dedicat calatoriei. calatoresti cu masina proprie, dar esti la fel de relaxat ca intr-un tren.

Aveti mai jos un film realizat cu ocazia testelor (in engleza):

Proiectul SARTRE, a demarat in septembrie 2009 si va fi finalizat pana la sfarsitul lui 2012.