nov. 022008
 

Prin esapament se iroseste 75% din energia carburantului cumparat
Carburantul este scump, iar 3 sferturi din energia sa se pierde prin degajare de caldura in atmosfera. De aceea, echipa de cercetare a Universitatii Northwestern (Chicago) este pe cale sa puna la punct o tehnologie ce poate recupera o buna parte din energia irosita.

Este vorba despre un convertor eficient, care transforma caldura degajata de motor in electricitate. Principiul de baza se refera la atasarea unui termocuplu pe sistemul de evacuare a gazelor arse. Partea in contact direct cu evacuarea ar fi partea fierbinte, iar partea expusa la aer ar fi cea rece.

Diferenta de temperatura genereaza electricitate pentru alimentarea unui motor electric care va ajuta propulsia, situatie in care consumului de carburant petrolier se va reduce semnificativ. Aceasta tehnologie ar putea fi extinsa si la uzinele mari, cum sunt cele care produc energie, sticla sau derivati chimici.

Este adevarat, materialele termoelectrice de astazi (cuplurile termoelectrice) au un randament modest, de doar 5-6%, insa noua generatie de materiale descoperite de cercetatorii Universitatii Northwestern va ridica randamentul undeva intre 11 si 14 procente. Tinta pe termen lung este de 20%.

Companiile auto sunt preocupate de cresterea distantei parcurse cu aceeasi cantitate de combustibil. Privind din acest unghi, noua tehnologie cu termocuplu la evacuare va creste distanta parcursa cu un plin de combustibil cu aproximativ 5-10% .

  4 comentarii despre “Automobilul termo-electric”

  1. Cer ajutor de la Iulian daca se poate refritor la diferenta intre euro 3 si euro 4.Am vazut multe raspunsuri pertinente date de el pe diferite site-uri si nu stiu cum sa intru in contact cu el.
    Va rog tare mult sa ma ajutati.RAR-ul vrea sa imi incadreze masina la euro 3 si clar pe actele ei scrie euro 4.pe cine sa cred?
    va multumesc

  2. este suficienta postarea la un singur topic. nu scapa nimic nevazut. ๐Ÿ˜€

  3. Sa inteleg ca am sanse sa primesc si un raspuns?Asta ca sa stiu cat va avea de suferit buzunarul meu la aceasta incadrare a lor in euro 3.Imi cer scuze daca am fost prea insistenta!
    Multumesc frumos
    Angelica

  4. Sigur, tocmai am raspuns. Din pacate nu e tocmai ce vroiai sa auzi. Scuze.