sept. 142009
 

mits-lancer-urban-semiprofil-fata Noul Mitsubishi Lancer a fost lansat la inceputul anului 2009 prin intermediul unui joc on-line interesant, la sfarsitul caruia primele unitati Lancer au fost livrate castigatorilor cu elicopterul. Oameni de pe intreaga planeta au intrat in joc si au incercat sa gaseasca cele mai nastrusnice modalitati de a reproduce logoul Mitsubishi in apropierea casei lor. Exista vreo legatura intre abordarea „Star Trek” a marketerilor japonezi si valoarea intrinseca a noului Lancer? Adevarul poate fi aflat intr-un singur fel. La drum.

Pentru toti constructorii auto japonezi, Europa este o piata speciala. Spre diferenta de Statele Unite, in Lumea Veche nu sunt suficiente robustetea mecanica sau performantele dinamice ale automobilelor. Europenii pretuiesc designul, finisajele si sunt foarte atenti la consumul de carburant.

Designerii au imaginat liniile noului Lancer (evoluat din Concept „X” ) cu gandul impartit intre pragmatismul american si estetica europeana. Atitudinea sport este numitorul comun care aduce deopotriva satisfactie celor doua tipuri de clientela. Indiferent de motorizare, noul Lancer are aparenta austera a unui ofiter japonez.

Modelul, construit in Japonia fara „cod de tara”, este identic in toate pietele lumii. Diferentele apar doar la tipul motorizarii. America si Japonia adora motoarele pe benzina, in timp ce Europa este divizata in doua tabere codominante, pro-benzina si pro-diesel.

mits-lancer-faruri-noapte
Ce atuuri ar putea avea incruntatul ofiter Lancer, intr-un segment in care incearca sa incapa cat mai confortabil masini vedeta ca VW Passat (inclusiv Skoda Superb sau Seat Exeo), Ford Mondeo, Opel Insignia, Honda Accord sau Renault Laguna?

Design sobru

La noul Lancer, ochii incruntati, muchiile taioase ale capotei motorului si grila masiva dau o nota foarte agresiva vederii fata. Aceste trei elemente, devenite definitorii pentru noua linie de design Mitsubishi, au fost deja preluate de noul Colt si de aproape intreaga gama a producatorului.

Vederea laterala pastreaza specificul clasei din care face parte, liniile simple constituind un element de continuitate intre generatiile Lancer VII si VIII.

Daca tot a venit vorba, trebuie spus ca fanii Mitsubishi numara generatiile Lancer altfel decat o face insusi constructorul. Impatimitii suporteri numara generatiile dupa cele ale versiunii EVO. De aceea, este posibil ca admiratorii versiunii EVO sa ne corecteze, afirmand ca variantele „civile”, numerotate de noi aici cu VII si VIII, sa fie de fapt generatiile VIII si X, corespunzatoare numaratorii EVO. Fara sa ii contrazicem pe fanii motorsportului, noi vom ramane consecventi optiunii constructorului.

mits-lancer-interior-fata

Interior

Interiorul noului Lancer este si el auster. Toate detaliile bordului au contururi mari. Ceasuri mari, butoane mari, semnale-martor mari si un display central mare, pe care apar inscrisuri mari. Dispunerea comenzilor respecta logica prioritatilor. Pe volan veti gasi comenzile audio, inclusiv telefonul sau comanda vocala, impreuna cu sistemul „cruise control”. Langa volan, in stanga acestuia, pe bord, exista alte doua butoane importante, ASC (un ESP avansat – vom reveni asupra performantelor) si AFS (dezactivarea luminilor adaptive).

Jucaria preferata este displayul central, pe care apar toate informatiile posibile, de la consumul de carburant si pana la playlistul muzical sau indicatiile navigatiei GPS. Unitatea inteligenta poate fi accesata fie prin atingerea ecranului (touch screen), fie cu ajutorul unui joystick, plasat in partea dreapta-jos a monitorului.

In momentul apasarii tastei OPEN, are loc o miscare servoasistata a displayului, formata dintr-o succesiune spectaculoasa de translatii si rotatii ale acestuia. In urma acestei evolutii acrobatice, scula muzicala dezvaluie cele doua locuri in care se pot introduce fie CD-uri, fie carduri de memorie.

Tot aici ar mai trebui adaugat ca sunetul liniei audio este impecabil. Cand spunem „calitatea sunetului” nu ne referim neaparat la calitatea sunetului redat (in era digitala, toate suna bine), cat mai ales la acustica interiorului, un detaliu ignorat sever de alti constructori auto.

mits-lancer-detaliu-spite

Motor

Grija nipona pentru motorizarile diesel, fie dezvoltate „in-house”, fie preluate de la dieselisti consacrati, este un tribut pro-Europa. Banuim ca nu intamplator, importatorul M Car Trading ne-a oferit pentru studiu un Lancer motorizat diesel.

Cilindreea de 2 litri corespunde unei puteri maxime de 140 CP. Sub numele DI-D, se acunde un motor celebru, unul din cele mai robuste produse vreodata de constructorul german Volkswagen. Chiar daca nemtii au trecut la o noua generatie diesel common-rail, legendarul „pumpe-duse” de 2 litri isi continua aventura sub capota Mitsubishi Lancer.

La drum

Odata executata comanda „Inainte, mars!”, ofiterul japonez isi pune deoparte chipiul, te priveste zambind si iti face cu ochiul. Mitsubishi Lancer isi dezvaluie trasaturi incredibil de prietenoase, pe care nimeni nu le poate banui pana nu invarte cheia in contact.

Confortul perceput la rulare pe drum asfaltat se ridica la standardul clasei constructive si celei de pret. ADN-ul sportiv se face resimtit si pe drumuri romanesti ciuruite de Doreli (scuzati pluralul), Lancer neavand tangaj pe segmentele accidentate de drum.

Chiar daca nu este legata de vreo caracteristica dinamica, trebuie sa precizam expres ca noul Lancer are garda la sol mica si ca cei 15 cm indicati in specificatiile tehnice se refera strict la masina goala, fara sofer. In momentul in care masina contine pasageri si/sau bagaje, garda coboara cu 2-3 cm. Prin urmare, atentie la parcarea „in spic” de la marginea drumului, unde uneori inaltimea bordurilor poate fi mai mare de 12-13 cm.

mits-lancer-bord

Controlul stabilitatii – ASC

Toate masinile de clasa „D” (medie superioara) incorporeaza in versiunea standard echipamentul de control al stabilitatii, care poarta diverse denumiri in functie de producator, denumirea cea mai cunoscuta fiind ESP. La Mitsubishi, acest sistem poarta numele ASC (Active Stability Control).

ASC are setari precise. In functie de viteza de deplasare si de cea unghiulara cu care rotim volanul in timpul unei manevre, ASC regleaza simultan alimentarea motorului si rigiditatea amortizoarelor. Este adevarat ca orice masina cu ESP are acest comportament, insa ASC-ul Mitsubishi are o particularitate interesanta, care decurge din gena sa sportiva.

Spre diferenta de celelalte sisteme omoloage, ASC-ul „vorbeste”. Nu la propriu, ci la figurat. Se spune despre masinile fara ESP ca „vorbesc in curbe”, atunci cand tendinta de rasturnare a caroseriei se face simtita, iar soferul ia masuri in consecinta. ESP-ul nu te lasa sa simti aceasta tendinta, astfel ca masina „tace” pana in momentul in care depaseste pragul de stabilitate si se rostogoleste. Pilotii de raliu nu utilizeaza ESP.

Particularitatea Mitsubishi Lancer este aceea ca ASC-ul nu „tace” in curbe. In cazul testului elanului (vii cu 60 km/h, eviti un obstacol si te redresezi) noul Lancer te lasa sa simti efortul mecanic, sub forma unei usoare tendinte de inclinare. Unul dintre colegii impreuna cu care am executat drive testul, a fost de parere ca ASC nu functioneaza corect. De aceea l-a decuplat si s-a hotarat sa execute manevra de evitare fara ASC…

mits-lancer-urban-semiprofil-fata

In momentul evitarii masina a avut tendinta surprinzatoare de a se invarti pe loc, iar manevra de redresare a inclinat foarte mult masina. In momentul de maxima amplitudine, masina s-a calmat brusc si a revenit cuminte pe traiectorie, intrucat ASC se reactivase automat atunci cand a simtit ca aveam nevoie de el. Oricum, nu incercati asa ceva acasa!

Aceasta experienta ne-a demonstrat ca ASC nu numai ca functioneaza impecabil, ci ca o face cu multa grija fata de nesabuinta potentiala a soferului. Chiar si asa, va rog sa retineti ca ASC nu poate negocia in numele dvs. legile fizicii… Oricum, faptul ca la aceasta ora Politia Autostrazi are la dispozitie un Mitsubishi Lancer, nu face decat sa ne intareasca parerea buna despre capabilitatile „ofiterului japonez”.

lancer-politie

Sportivitate

Masa la gol: 1400 kg. Demaraj 0-100 km/h: 9,6 secunde. Ce poate fi sportiv in aceste performante? Mult mai mult decat va asteptati.

In primul rand, chiar daca nu se califica teoretic la categoria masina sportiva, un demaraj sub 10 secunde nu este de colea. Apoi, nu uitati ca fratele EVO are la aceleasi platforma si caroserie un demaraj 0-100 km/h in doar 5 secunde.

Mitsubishi face distinctie clara intre modelul domestic si cel sportiv. Daca iti cauti un Lancer cu peste 200 CP, atunci invariabil acesta se va numi EVO si va fi perfect adaptat dezvoltarii acestei puteri. Generatiile EVO sunt pilotate doar de piloti instruiti si – evident – nu au subwoofer in portbagaj… Aceasta este adevarata grija pentru client, nicidecum felicitarea trimisa de anul nou – „multumim ca ati cumparat de la noi”.

Concluzie

„Ofiterul japonez” poate fi un prieten de nadejade in orice situatie de trafic. Drive testul new-Lancer a fost o experienta interesanta si intensa. Chiar daca in articol am pus accentul pe caracteristicile principale care tind sa unicizeze modelul, iata la final „Top 5 Avantaje & Dezavantaje”, orientate catre utilizator si ierarhizate in consecinta:

Dezavantaje (descrescator):

5. Severitatea designului tine 100% din doamne si 50% din domni departe de showroom. La prima vedere, ofiterul japonez este rece;
4. Vizibilitate redusa, in cazul parcarii cu spatele (obiectie feminina);
3. Motorizarea diesel este zgomotoasa. VW stie de ce…
2. Perceptia unor mici vibratii in habitaclu la ralanti, mai ales atunci cand functioneaza aerul conditionat;
1. Sistemul NAVI nu include harta Romaniei in pachetul standard.

Avantaje:

5. Computer de bord versatil;
4. Sistem audio bine acordat cu acustica habitaclului;
3. Demaraj excelent;
2. Scaunele fata au o buna sustinere laterala;
1. Sistem de control activ al stabilitatii (ASC) excelent setat.

Drepti! Pe loc repaus… Ofiterul japonez stie sa zambeasca.